2021. május 27., csütörtök

Könyvek gyerekeknek


Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

Kedvenc ételeink története

"Gondoltál már arra, hogy minden ételnek megvan a maga története? Korántsem volt mindig magától értetődő, hogy két szelet kenyér közé betegyünk egy kevés szalámit, és azt mondjuk, hogy eszünk egy szendvicset."

Ebből a szépséges könyvből nagyon sok információt kapunk ételeink eredetéről, történetéről, arról, hogyan kerültek hozzánk, ki találta ki őket, hogyan lettek népszerűek akár az egész világon is. 

Olyan ételekről, mint a pizza, a bolognai spagetti, a sült krumpli, a szusi, a hamburger, a hot-dog, a paprikás krumpli, a rántott hús, hogy csak néhányat említsek. Nagyon tetszik, hogy a szerző alaposan végigjárja a témát egy-egy étel esetében. 

Nézzük például a pizzát. Megtudjuk, hogy pizzát Olaszország minden részében sütnek, de leghíresebb a nápolyi pizza. Azt is megtudjuk, hogy a helyiek szerint miért az ő pizzájuk a legfinomabb. Arról is olvashatunk, hogy az ókori rómaiak hogyan ették a pizzát. Ha pedig pizza, akkor paradicsom és olívaolaj, mozzarella és vízibivaly. Érdekes információkra tehetünk szert ezekben a témákban is. Tudjátok-e, mi a pizza magyar megfelelője, vagy legalábbis a rokona? 

És ez így megy minden étel esetében végig, az étel történetén kívül az ételhez kapcsolódó dolgokról is nagyon érdekes, olykor vicces tudnivalókat olvashatunk. A sült krumplinak is nagyon izgalmas története van, sőt istennője is létezett. Én azt hittem, hogy a krumpli a tájszólással kialakult formája, de a könyvből megtudtam, hogy éppenhogy nem, hanem a burgonya egy magyar tájszó, a krumpli pedig a német krumpel szóból származik. 

A chips feltalálásának története is nagyon meglepő és igazság szerint még sosem hallottam. A könyv végén három egyszerű receptet is találhatunk, és mivel a könyv gyerekeknek készült, így ők is el tudják készíteni ezeket az ételeket. 

Az illusztrációikat Horváth Ildi készítette, csodaszépek, viccesek, minden apró részlet figyelemre méltó és a szövegen kívül a képekbe is nagyon bele lehet feledkezni.



Kőszeghy Csilla - Szálinger Balázs: Koala a kiflin hintázik

Ne játssz az étellel! - szoktuk mondani a gyerekeinknek. Biztos ti is eljátszottátok már, hogy a falatkák repülőgépek, amik berepülnek a garázsba, ami történetesen a gyerek szája. Vagy az apró katonák feldarabolják a muníciót, és így a csepp gyermekünk mindjárt be is kapja. Szerencsére nem sokszor kellett kedvet csinálni a gyerekeimnek az ételhez, de néha előfordult, és ilyenkor mindig jól jött egy kis játék, egy kis lazaság. 

Ebben a lapozóban az állatok szó szerint játszanak az ételekkel, italokkal. Állatok lévén nem tudják, hogy mire való, ezért a vicces kis mondókák szerint megpróbálják kitalálni, így lesz hinta a kifliből, korcsolyapálya a jégkásából, meleg fürdő a kakaóból és így tovább. 

Szerintem nagyon aranyos és cuki könyv, a gyerekek huncutságát és mindent kipróbálni akarását eleveníti fel, tuti, hogy szeretni fogják. 

Kőszeghy Csilla rajzai kedvesen, bájosan keltik életre a vidám kis versikéket.



Kiss Judit Ágnes: Apróka sír 

Ez az egészen kicsiknek szóló lapozó a kistestvér - nagyobb testvér kapcsolatról szól. Babaróka néhány percig magára marad kistestvérével, Aprókával, aki vigasztalhatatlanul sír.

Babaróka mindent megpróbál, hogy megnyugtassa. Játékokat mutat neki, vicces arcokat vág, majd énekel, ahogy az anyukájától látta. De hasztalan, semmi nem segít. Majd jön az anyuka, és megszoptatja Aprókát, aki végre elcsendesül és megnyugszik, hiszen csak éhes volt.

Anyaróka megköszöni Babarókának, hogy vigyázott a testvérére és megpróbálta felvidítani. Ennyi a mese, ami teljesen életszerű és éppen ezért nagyon jó lehet egy nagytesónak. Hogy lássa és megnyugodjon, játszhat a kistesójával, odafigyelhet és vigyázhat rá, de nem az ő dolga megnyugtatni, semmi gond nincs, ha nem sikerül, hiszen vannak olyan dolgok, amikor ő még nem tud segíteni. 

Egri Mónika rókáit  nagyon szeretem, Babaróka és Apróka is nagyon cuki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése