2021. május 19., szerda

Könyvek gyerekeknek


Kiss Ottó: A bátyám öccse

Aranyos, vicces, mozgalmas kis kötet. Nekem az Egy Ropi naplója és Janikovszky Éva könyvei jutottak róla eszembe. 

Egy testvérpárról szól a történet, az öccs tolmácsolásában, amolyan gyerekszáj stílusban. A kisebb fiú szemszögéből látjuk a fiúk kapcsolatát, a hétköznapi életüket, azokat a csínyeket és ugratásokat, amiket minden nagyobb tesó elkövet a kisebbikkel szemben. 

Egy 15 éves kamasz nagytesó és az 5 évvel fiatalabb öccs sok mindenkinek ismerős lehet, aki nem egyke, minden családban lehetnek ilyen helyzetek, megmosolyogtató ugratások, átverések. 

Testvéreknek remek olvasmány, biztos sok helyzetben felismerik majd a saját pillanataikat is, és jókat nevetnek a nagytesó mesterkedésein, amik nem mindig úgy sülnek el, ahogy ő szeretné.

"A bátyám mindig azt mondja,
hogy én nagyon el vagyok kényeztetve,
nekem soha semmi sem jó,
pedig inkább hálát adhatnék a sorsnak,
hogy van egy olyan bátyám, mint ő,
és főleg azért adhatnék hálát,
hogy nincs egy olyan öcsém,
mint amilyen én vagyok."

Orbán Orsolya: Cófli receptes böngészője


Cófli az udvari főszakács, akinek Rumli, a sárkánykölyök felfordította a konyháját. Minden össze-vissza keveredett, semmi nincs a helyén, márpedig így a főzés nem egy leányálom. 

Ez a könyv egy konyhai böngésző, melynek az elején találunk egy nagyon aranyos mesét a zoknimanókról, akik fincsifára bukkantak. A fincsifán pedig nem csak finom falatok voltak, hanem receptek is. Ezeket a recepteket kapta meg a legügyesebb manó, Cófli, akit ezzel együtt királyi főszakácsnak neveztek ki. 

Cófli a palotába költözött és finomabbnál finomabbakat főzött, messzi földről érkeztek megkóstolni a főztjét. Egy napon viszont Rumli beszabadult a konyhába és káosz lett. A rendrakásra a könyv olvasóit kérik fel, segítsenek megtalálni a receptekhez szükséges hozzávalókat, a sok minden más között. 

A könyvben recepteket is találunk, amiket a kisebb gyermekeinkkel el is készíthetünk. Elkészíthetjük a nagyobbakkal is, de ők már nem fognak a böngészőben keresgélni. Bár ki tudja. Néha a nagyfiaim tudnak meglepetéseket okozni. :D 

Jó móka ebből a könyvből főzni, ha gyerek is van velünk a konyhában. Két lehetőségünk is van. Vagy közösen főzünk vele és utána vagy előtte, közösen keressük ki a böngészőből a hozzávalókat. Vagy mi főzünk, a gyerek pedig keresgél. Nem tudom, melyikkel járunk jobban, de biztos, hogy egy gyereket remekül le lehet kötni a keresgéléssel. Az enyémek imádták a böngészőket.

A receptek között találunk egyszerű zabkását, omlettet, salátát, zöldséglevest, spagettit, pizzát, sajtos rudat, üdítőt, gyümölcssalátát, fagyit és természetesen elmaradhatatlan a palacsinta is. 

A könyv végén megtaláljuk a megoldásokat, ha nem sikerülne mindenre rábukkanni. 

Az illusztrációkat is Orbán Orsolya készítette, elég ránézni és máris vidámak leszünk tőle. Kedves, színesek, teljesen bele lehet merülni a nézegetésükbe. 


David Hockney - Martin Gayford: A képek története


Egy kis művészettörténet gyerekeknek, nem hagyományos módon. A könyv szerzői - az egyik legismertebb kortárs angol festő, David Hockney és művészettörténész barátja, Martin - beszélgetése közben ismerkedhetnek a gyerekek a leghíresebb művészeti alkotásokkal, képekkel az őskortól kezdve egészen a napjainkig.

David alkotásai közül is megismerhetünk néhányat, a művész elmondja a tudnivalókat róla, a keletkezésükről beszél, arról, hogy hányféleképpen lehet nyomot hagyni a világban, mit váltanak ki belőlünk a képek, hogyan festenek a művészek és megtudhatjuk egy-egy felfedezés, találmány hatását a művészetre. 

Ma már gyerekjáték képeket készíteni, a szó szoros értelmében. Ezeket a modern képeket, a fotók hatásait is megbeszéli David és Martin, de a barlangrajzok is terítékre kerülnek, Picasso éppúgy, mint az egyiptomi faliképek, Van Gogh és egy japán metszet látszóleg teljesen más stílus, mégis lehet köztük összefüggéseket találni.

Nagyon érdekfeszítő beszélgetést olvashatunk ebben a könyvben, a gyerekek számára érthető és érdeklődést fenntartó módon, sok-sok különböző eljárással készült képről, festményről, fotóról, kollázsról, rajzfilmről és még némafilmről is. 

Nagyon szép könyv, egy színes album, melyben jól érthetően olvashatunk művészettörténetről, egyaránt érdekes lehet felnőttnek és gyereknek is. A két pasi teljesen más megvilágításból is megmutatja nekünk az ismert képeket, és érdekes kulisszatitkokat is megtudhatunk egy-egy alkotás keletkezéséről, amit nem biztos, hogy olvastunk eddig bárhol is. 

Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlom, ha pedig közösen tanulmányozzuk a gyerekekkel a könyvet, akkor ugyanolyan érdekes beszélgetésekben lehet részünk, mint amilyeneket David és Martin folytatott a könyv képein végighaladva.

"A képek majd változnak tovább, ahogy eddig is tették.
Képtelenség előre látni, mit rejteget a jövő.
Senki nem jövendölte meg az internetet, még a sci-fi írók sem!"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése