2021. március 12., péntek

Társasjátékok: Adj egy pacsit, Boribon! * Abszolút megvadult betűk


Egy társasjáték bármikor jól jöhet, de soha jobbkor, mint amikor a gyerekek napjaik nagy részét otthon töltik, otthon van az óvoda, otthon van az iskola és anya, apa, nagymama és nagypapa az óvónéni, tanítónéni. Szerencsés esetben, mert biztos vannak kacifántos megoldások is, de arra most nem térnék ki. 

Arra viszont igen, hogy egy társasjáték mennyire jó társ lehet ilyenkor. Amikor a gyerekek elfáradtak a tanulásban, vagy egyszerűen csak kikapcsolódásra vágynak, nagyszerű megoldás egy kis játék. Nyilvánvaló, hogy a gyerekek nem csak a játék kedvéért szeretnek társasozni, hanem azért is, mert olyankor a szülők is velük töltik az idejüket, csak rájuk figyelnek és ez a legfontosabb.

Az Adj egy pacsit, Boribon! hatványozottan ilyen játék, ugyanis miközben össze kell gyűjteni  a léggömböket és a táblán mendegélve végrehajtani a pillekönnyű utasításokat, a játékosok, gyerek, testvér, apa, anya, nagyszülők közvetlen kapcsolatba kerülnek, mert ilyen aranyos, cuki végrehajtandó utasítások vannak pl. mint: Kérek egy puszit!, Csípd meg kicsit a kezemet!, Sziszegj rám! Nyávogj a fülembe!, Ijessz meg!, Nézz rám kedvesen!, Fújjál a hajamra!

Ezekből már látszik, hogy ez a kicsiknek való társasjáték meglehetősen szórakoztató lehet, legalábbis a gyerekek biztos élvezni fogják, de szerintem a puszikból, simogatásokból a szülőknek, nagyszülőknek sosem elég, ezért jó alkalom arra, hogy  potyakedveskedéseket kapjanak a gyerekektől. 

Van olyan gyerek, aki ne ismerné a Boribon meséket? Ha igen, ezzel a játékkal azok is szívesen fognak játszani, akik pedig Boribon-rajongók, azoknak extra bónusz a mesék mellé ez a társasjáték. 

A játék tartozéka egy színes, szemet gyönyörködtető játéktábla, 3 kemény karton gyűjtőlap, amin a lufikat lehet összegyűjteni, 28 színes, kartonlufi többféle színben és alakban, 3 színes fabábu és egy dobókocka.

A játékot maximum 3 személy játszhatja, a játékidő 20 perc, hároméves kortól az ajánlás szerint. 


Abszolút megvadult betűk

Ez a játék már egy kicsit nagyobbaknak való, a kiadó 9 éves kortól ajánlja. Egy olyan szóalkotó játék, ami látszólag teljesen könnyű és egyszerű, ki ne tudna szavakat összerakni. Valóban így van ez a játék elején, ha szerencsénk van, és jó betűket dobunk ki, akkor csak úgy jönnek a jobbnál jobb, hosszabbnál hosszabb szavak. 

Aztán persze rájövünk, hogy mire is kell figyelnünk közben, hogy máshol is tudjunk szavakat alkotni, ezért nem mindegy, hogyan írjuk be a szavainkat a játéktáblába. A játék csak első elolvasásra tűnik bonyolultnak, de egyáltalán nem az. 

A lényeg, hogy 6 dobókockával dobunk egy körben egyszerre, amiken betűk, pontosabban mássalhangzók vannak. Ezeket a mássalhangzókat kiegészíthetjük magánhangzókkal, hogy értelmes szavakat kapjunk, majd ezeket beírjuk a játéktáblára. A játéktáblán vannak színezett négyzetek, amelyből a beírt betűket még egy szóalkotásra felhasználhatjuk, ezért hamar rájöttünk, hogy azokat is figyelnünk és taktikáznunk kell.

A játéktáblára szinte bárhogyan beírhatjuk a szavakat, akár kacskaringózhatnak is, csak az átlósan írás nem szabályos. De minderről olvashattok a játékszabályzatban, ami kellően alapos és érthető, bár igazán mindig játék közben kristályosodnak ki a szabályok, és egy-két kör után már általában minden világos. 


Mi ketten játszottunk, nagyon jól szórakoztunk és rendesen megmozgatta az agyunkat a szóalkotás. Eleinte azért, hogy minél hosszabb szavakat tudjunk kitalálni, utána pedig azért, hogy olyan szavakat alkossunk, amikben a táblán is használható betűk legyenek, de ez még mindig nem elég, el is tudjuk őket helyezni a nagy táblán. 

A játék pontgyűjtögető játék,  4 játékmódozatot találunk benne, van kezdő és haladó változat, kooperatív lehetőség, sőt szólóban is lehet vele szavakat alkotni. Mint már írtam, mi most ketten játszottunk és ez így elég is volt, mert viszonylag gyorsan pörögtek a körök. 

Ha szeretitek az szóalkotós, gondolkodós játékokat, akkor mindenképpen ajánlom az Abszolút megvadult betűket, nagyon kellemes, agyat megmozgató elfoglaltság. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése