2021. február 9., kedd

Anne Girard: Madame Picasso

Ez a könyv Eva Gouel és Picasso kapcsolatáról, szerelméről szól. A szerelem és a kapcsolat valós, tehát a történet alapját megtörtént, igaz események szolgáltatják. 

Eva Gouel hátrahagyva egyszerű szüleit Párizsba költözik, hogy szerencsét próbáljon és megvalósítsa álmait. Sikerül a Molin Rouge-ban elhelyezkednie varrónőként, ahol hamarosan kitűnik a tehetségével és találékonyságával.

Itt találkozik Picassóval is, aki akkor már ismert festő Párizsban és szerelemre lobban Eva iránt. Ekkor már létezik egy Madame Picasso, aki évek óta együtt él a festővel, de romantikusnak indult kapcsolatuk mára egy se veled-se nélküled kapcsolattá változott. Picasso szívét rabul ejtette Eva, a minden mesterkéltségtől mentes fiatal lány, aki hamarosan viszonozza is a nagy művész szerelmét.  

Picasso idős korában is könnyekkel a szemében emlékezett meg Evaról, aki állítása szerint élete első nagy szerelme volt. A könyv bevezet az 1900-as évek elején zajló párizsi művészvilágba, olyan ismert nevekkel találkozhatunk a történet szereplőiként, mint Apollinaire és Gertrude Stein, benézhetünk Picasso műtermébe, közvetlen közelről figyelhetjük néhány alkotása megszületését.

Megismerjük a szüleit és az Evával kialakult közös életüket. Eva a szüleinek is nagyon tetszett, Picassonak fontos volt az apja véleménye. Ellátogathatunk a szerelmesekkel Párizs népszerű szalonjaiba, megfigyelhetjük miként hat Picasso művészetére ez a szerelem, mennyire inspirálja és alkotásra ösztönzi őt a lány. 

Eva bizonytalansága és küzdelme Picasso megtartásáért nagyon szimpatikussá, szerethetővé tette ezt az egyszerű lányt, akinek sikerült méltó társsá válnia a  festő mellett, egymást inspirálták, Eva a varrást fejlesztette művészi szintre és alkotott különleges ruhákat. Kedves, intelligens, elszánt és nagylelkű nő volt.

Picasso első kapcsolata, a magát Madame Picassonak nevező és neveztető Fernande Olivier állandó közeli jelenléte minduntalan elbizonytalanítja Evát, és kétségek gyötrik, hogy meg tudja-e tartani Picasso szerelmét. Az sem könnyíti meg a helyzetét, hogy közös barátaik nagy része elpártol Picasso mellől és nem fogadják Evát tárt karokkal a társaságban. Picasso kreativitása és művészete azonban virágzik e szerelem égisze alatt.

Eva Picasso több alkotásának főszereplője lett, érdekes volt Picasso festményeiről egy ilyen közeli szempontból olvasni, jobban megismerni keletkezésük elképzelt vagy valós körülményeit. 

Keveset tudhatunk Eva Gouel életéről, de a szerző remek munkát végzett, hogy életre keltse a lány alakját, hogy emléket állítson neki. Nagyon jól ötvözi a tényeket, a kitalált elemekkel, egy szép és egyben szomorú időutazás volt ez a történet, melyben Picasso életének egy fontos részét ismerhettük meg. 

Bea

"A jelennél nincs jobb alkalom."

*****

"A maga módján mindenki elutasította a hagyományokat.
Merésznek, vadnak és romantikusnak lenni: erről szólt az életük.
De akkor ez volt Párizs álomvilága. Mára már rég elveszett álom."


4 megjegyzés:

  1. Merészség, vadság, romantika.... Ezt magamévá tudom tenni. (újra 😊)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem menni fog. :D Már el is kezdtük, vagy még nem? :D

      Törlés
  2. Valóságos történet,valóságos szereplők, valóságos szerelem, művészek és egy remek ajánlás...persze, hogy kívánságlistás!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan így, ahogy leírtad! :D Mindenképpen ajánlom. :)

      Törlés