2020. november 25., szerda

Robin Williams: Tervezz bátran

Ez a könyv nagyon hasznos olvasmány lehet bárkinek, aki szövegek megformázásával kapcsolatban szeretné bővíteni ismereteit, legyen szó akár nyomtatványok, plakátok tervezéséről, esszéírásról, vagy akár csak a saját jegyzeteink, írásunk átláthatóbbá tételéről.

Az oldaltervezés és a  tipográfia szabályait négy egyszerű alapelvre bontja le, ezek a tagolás, az elrendezés, az ismétlés és a kontraszt. 

Ezen elveket követve megtanulhatjuk, hogyan tegyük oldalainkat mozgalmassá, de mégis könnyen követhetővé és értelmezhetővé, hogyan tegyük lehetővé az információk akadálymentes közvetítését, hogyan hívjuk fel a figyelmet még jobban a mondanivalónkra vizuális eszközökkel.

Az alapelveket a könyv külön fejezetekben taglalja és részletesen ki is fejti azokat. A könyv nagy előnye, hogy nem csak leírja, hanem meg is mutatja az ismertetett elvek gyakorlati alkalmazását, azoknak előnyeit, hátrányait, az írott szövegben való érvényesülését, szemléletes példák segítségével láthatjuk az olvasottak megvalósulását. 

Különösen tetszett az, hogy mindezt közvetlen stílusban, egyszerű hétköznapi nyelvezettel teszi, mellőzve a felesleges szakzsargont, tehát tényleg gyorsan és könnyen felfoghatjuk a könyvben olvasottakat. Sőt az írónő itt-ott  még némi humort is a sorok közé csempészett.

A fejezetek végén található áttekintő részeket különösen hasznosnak találtam a tanultak rendszerezésében. 

Az alapelvek körüljárása után további gyakorlati példákat kaphatunk, találkozhatunk itt névjágykártya, levélpapír, szórólap, hírlevél, brosúra tervezésével.

A könyv második része a betűkkel, különböző betűtípusokkal, illetve azok keverésével foglalkozik, mely betűtípusok mutatnak jók és harmonikusan együtt és melyek okozhatnak zavart az értelmezésben.

A könyvben foglaltak egy részét persze néha ösztönösen is alkalmazzuk,  ám ismereteinket így rendszerezve tudatosabban használhatjuk a megfigyelhető szabályszerűségeket. 

Az írónő ennek ellenére nem a szabályok vak követésére, hanem inkább arra buzdít minket, hogy hasznájuk a szemünket  és merjünk kísérletezni, vagyis tervezzünk bátran.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése