2020. október 29., csütörtök

Könyvesbolti szerelmek és Apám receptjei

Veronica Henry: Könyvesbolti szerelmek

Könyvmolyoknak erősen ajánlott olvasmány. Ez egy olyan könyv, melyben a könyvek, egy könyvesbolt áll a főszerepben. Egy olyan könyvesbolt, ami minden könyvmolynak az álma, amit el tud képzelni munkahelyének, ami a sajátja, ami hangulatos, ahová nagy szeretettel járnak be az emberek, egyszóval amolyan közösségi tér, ahol még az élet is zajlik.

Sajnos szomorú apropóból ismerjük meg a könyvesboltot, tulajdonosa éppen elhunyt, Emilia, a lánya hosszú utazásából tér vissza édesapja halálos ágyához, majd a nyakába szakad a gyász, a lelkiismeretfurdalás és a könyvesbolt. 

Édesapjának hála, tulajdonképpen nem marad egyedül, mert a könyvesboltban egy szerető és összetartó közösség alakult ki, és ez áll éppúgy a dolgozókból, mint a könyvesbolt vásárlóiból, a könyvesboltba nap, mint nap betérő emberekből, akik Emilia édesapját a barátjuknak tekintették.

Bár Julius meghalt, mégis kirajzolódik előttünk élete, megtudjuk, hogyan maradt magára újszülött kislányával, hogy került Peasebrookba és hogy lett belőle könyvesbolt tulajdonos.

Meleg, szeretetteli olvasmány, emberi életekkel, elmulasztott lehetőségekkel, hibákkal és újrakezdésekkel. Történetek szerelmekről, veszteségekről, titkokról. Útkeresések, kapcsolatok, barátság, egymás segítése. Közben pedig a könyvek és a zene kíséri a történetet. 

A közelgő karácsonyi ünnepség miatt kiváló olvasmány karácsonykor is, olyan jó érzéssel töltött el az olvasása, megérintett az a sok szeretet és jóság, ami a történetet végigkísérte.  Ennek ellenére mégsem lett mézesmázos és csepegős, hanem egy lassú, csendes, szeretetbomba, mint egy finom cukorka, ami nem szétrobban a szádban, hanem csak lassan, finoman, minden ízét befogadva elszopogatod. Ilyesmi ez a könyv is, bele lehet itt-ott kötni néhány apróságba, de nem érdemes. Kellemes, könnyű kikapcsolódást ígér, a jobbik fajtából.

"Az olvasás olyan természetes volt számára, mint a lélegzetvétel."

*****

"Bizonyos helyzetekben van egy határa annak,
hogy hány ember érzéseit tudjuk figyelembe venni."

*****

"A könyvesbolt egy csodálatos, barátságos hely az időtöltésre."

*****

"Oké, beismerem. Rengeteg kedvencem van. Ez a baj a könyvekkel.
Nem lehet közülük kiválasztani a legjobbat... mert a hangulatunktól függ."



Jacky Durand: Apám receptjei

Egy nosztalgikus történet, melyben a szeretet és a főzés kapják a legnagyobb szerepet. Egy haldokló apa és a fia visszaemlékezései adják a könyv alapját. Az apa helyenként titokzatos élete, a fiú gondolatai gyermekként, majd felnőtté válásának végigkísérése az apa gondolatainak, az apa árnyékának tükrében.

Egy meg nem értett fiú, aki apja ellenkezése ellenére a szakácsmesterséget választja hivatásának. Amely ellenkezés azért furcsa, mert az apa is jó és elismert szakács volt. 

Van a történetben egyik napról a másikra eltűnő anya, egy gyerek, aki nem tudja, mi és miért történik körülötte, de mindene a főzés.

Minden vágya, hogy az apjától tanulhassa meg a főzés csínját-bínját, de az apa sosem tanítja konkrétan, hanem a saját tapasztalására, figyelmére támaszkodva tanulja ki végül a mesterséget. Közben az egész történeten végigvonul egy eltűnt recepteskönyv sorsa.

Nem volt rossz könyv, az ételek leírása, az örömteli főzés kellemes olvasmány volt, a visszaemlékezés elszomorító, de nem volt mégsem olyan érzelemdús, mint amennyire azt egy ilyen könyvtől elvártam volna. 

Bea



2 megjegyzés:

  1. A könyvesbolti szerelmeket már kedvem lenne újraolvasni a bejegyzésed alapján!:) Nekem is 5 csillag volt!:) Apám receptjei is érdekes lehet....majd egyszer, ha utamba kerül!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kis könyv volt. Nálam amúgy is plusz pontot kap az olyan könyv, ami könyvesboltban, könyvtárban játszódik. :D Az Apám receptjei sem volt rossz.

      Törlés