2020. október 1., csütörtök

Acsai Roland: Regény a csodaszarvasról


Száll a madár, ágrul ágra,
Száll az ének, szájrul szájra;
Fű kizöldül ó sírhanton,
Bajnok ébred hősi lanton.

Vadat űzni feljövének
Hős fiai szép Enéhnek:
Hunor s magyar, két dalia,
Két egytestvér, Ménrót fia.
/Arany János: Rege a csodaszarvasról, részlet/

Sosem gondoltam volna, hogy a csodaszarvas történetét egyszer mosolyogva, sőt helyenként hangosan kuncogva fogom olvasni és alig tudom majd letenni, annyira magával ragad a stílusa, és az a varázslatos atmoszféra, amelyet a szerző megteremtett. Acsai Rolandnak ismét sikerült egy klasszikust úgy megalkotni, hogy élvezetes, olvasmányos, informatív és humoros legyen. 

A csodaszarvas történetével nagyon sok formában találkozhattunk már. A leghíresebb az Arany János-féle költemény, de Benedek Elek népmese feldolgozásában is találkozhatunk vele, Móra Ferenc is megírta a maga változatát, József Attila is megverselte. Rajzfilmek, animációk, zenék, sok-sok helyen olvashatunk a csodaszarvas történetéről, amelyből a magyar nép keletkezésének történetét ismerhetjük meg. 

Acsai Roland története különös módon ismerteti meg a magyarság egyik legfontosabb eredetmondáját a fiatalokkal, mégpedig egy mai kerettörténetbe ágyazva, ami közelebb hozza a mai olvasókhoz a történetet, ezáltal jobban megérinti őket, azt érezhetik, hogy bármi megtörténhet velük, ha szabadjára engedik a fantáziájukat, talán még az is, hogy egyszerre sok száz évvel ezelőtti események kellős közepében találják magukat, közvetlen közelről szemlélhetik, tapasztalhatják meg az akkor történt fontos eseményeket, amiről addig  csak az iskolai órákon hallottak.

Magor, a 13 éves iskolásfiú egy majdnem jól indult osztálykiránduláson eltéved és egy szakadékba zuhan. A zuhanás szerencsésen végződik, mert a sűrű növényzet megvédi a komolyabb bajtól, ezért csak elájul és közben különös látomásban, álomban van része.

Miközben az osztályfőnöke és osztálytársai, sőt a rendőrök is a keresésére indulnak, ő egy ősi történetben találja magát, ahol a Magor nevezetű fiúnak egy Hunor nevű testvére is van, akivel egy sajnálatos baleset következtében el kell hagyniuk otthonukat, szüleiket és vándorlásra kényszerülnek.

Magor és Hunor
Illusztráció: Palcsák Bence

Úgy érzik, talán most kell valóra válnia az ősi jóslatnak és most fogják megtalálni az új hazát, de igazából fogalmuk sincs, hogy merre induljanak, mit csináljanak. Velük tartanak hű társaik, Hunor legjobb barátja Ordas volt, a szürke farkas, akit kölyökkorában meggyógyított, a farkas pedig a társául szegődött egy életre. Magor egy sólyomfiókával kötött örök barátságot, Rárónak nevezte el és a sólyom nem tágított jótevője mellől, mindenhová elkísérte. Lovaik, Villám és Vihar voltak még társaik  az utazásukban, ahol sok izgalmas kaland történt velük.

A legfontosabb természetesen a csodaszarvas megjelenése volt, ahogy finoman, szelíden terelgette a fiúkat a céljuk felé, mutatta nekik az utat, hogy megérkezzenek egy biztonságos helyre és vigyázott rájuk, hogy semmi bántódásuk ne essen. 

A csodaszarvas
Illusztráció: Palcsák Bence

Találkoztak még egy Göncöl nevű táltossal, akinek igen érdekes szekere volt és még érdekesebb lova, mentettek meg gyerekeket a mókártól, párbajt vívtak két ördögfiókával, megküzdöttek a sárkánnyal, megmentették a szomszédos fejedelem lányait, és még a bákásszal is volt némi dolguk. 

Az ördögfiókáknak köszönhetően megismerhetjük a vasorrú bábát és békáját, ez a négyes meglehetősen vidám pillanatokat szerzett nekem, garantáltan nevetni fogtok ti is rajtuk. És itt jut eszembe, hogy bár a gonosz szereplők valóban rosszakat tettek, és nem sok jóság volt bennük, a humorral enyhítette Roland az emiatt fellépő rossz érzéseket bennünk, szinte éreztetve azt, hogy nyugi, nem lesz baj, minden jóra fordul. Nem marad itt talpon, se ördög, se mókár, se sárkány, se boszorkány, győz az igazság, a bátorság, a jóság és a szeretet. 

Az osztálykirándulás is jól végződik, a mai Magor is megtalálja az életének hiányzó puzzle darabkáit, helyére kerülnek a fejében és szívében a dolgok és ezzel egy kerek egész történetet kapunk.

Teljesen más érzés olvasmányos, vidám, kalandos formában megírva elolvasni egy ilyen fontos történetet, remélem a pedagógusok is felfedezik maguknak és felveszik az ajánlott olvasmányaik listájára, mert ezzel a könyvvel a gyerekek játszva és szórakozva, szinte észrevétlenül szívják magukba a történelmet.

Végezetül pedig, mint már annyi mindenkit, Bencét is megihlette a csodaszarvas története, így ezúttal saját illusztrációt készítettünk, illetve készített a bejegyzésemhez, remélem tetszik nektek, én pedig nagyon köszönöm neki. 

A könyv rajzait Bölecz Lilla készítette, akinek szépséges illusztrációival mostanában egyre több könyvben találkozom és egyre nagyobb tisztelője vagyok. A könyv fekete-fehér illusztrációi  az ősi mondavilág, a titokzatosság, a bátorság és a kalandok hangulatát jól érzékeltetik, komoly rajzok, de mégis érezni benne azt a játékosságot, amit Roland is belevitt a történetbe. 

Bea

A könyvet megvásárolhatjátok IDE KATTINTVA.

Akiket még megihletett a csodaszarvas:

Sub Bass Monster csodaszarvas zenéje: https://youtu.be/HpMnsYOyHG4

Sebő Ferenc és Cserhalmi György csodaszarvas feldolgozása: https://youtu.be/wtKqrXF4rfM

Jankovics Marcell által készített animációs film: https://youtu.be/ntiUS27DpBE

Egy szép, Lovász Irén által megénekelt csodaszarvas: https://youtu.be/Y_xtxUfgeKM

Ráró és Ordas
Illusztráció: Palcsák Bence

"Ha az ember még jobban hallgatózott, már olyan zajokat is meghallott,
amiket fizikailag képtelenség. A fű növésének dalolását, a fák derekának ropogását,
a madárfiókák pihegését, a föld szívének dobogását és az ég sóhajtását."

*****

"A fivérek nem tudták, hogy amit találtak, az egy mobiltelefon volt.
Se nem jó, se nem gonosz, és egészen biztosan nem ördögi találmány,
hanem nagyon is emberi.
Csak egy másik korból érkezett, és senki sem tudta, hogyan kerülhetett oda."

*****

"Anyó egy rozoga, fából készült viskóban lakott,
amit még az ördögök ácsoltak neki, és ez meg is látszott rajta.
A kunyhó egy apró tavacska mellett állt, amit békalencse és békanyál fedett.
A vasorrú bába egyébként csak azért költözött a tó mellé,
mert ez volt a legideálisabb hely a békája számára.
Ő maga nem kedvelte a vizet, mert az orra berozsdásodott tőle."


6 megjegyzés:

  1. Ezt én is elolvasom majd. Bencének nagy gratula az illusztrációkhoz gyönyörűek. Csak a képeket is szívesen nézegettem.Kedvencem lett a rajz alapján Ordas és Ráró.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Igen, szerintem is nagyon cukira sikerültek. :)

      Törlés
  2. Szuper Magor és Hunor bocskora.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Úgy érzem ezt a könyvet nem hagyhatom ki, már rendelem is! Szuperek a rajzok, Bence nem bánná, ha készítenék magamnak valamelyikből egy könyvjelzőt az olvasáshoz?
    Mariann

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök, ha sikerült kedvet csinálnom hozzá. :) Bence egyáltalán nem bánná, sőt, megtiszteltetésnek veszi. :) Ha van kedved, majd küldj egy fotót az elkészült könyvjelzőről az e-mail címünkre, vagy üzenetben bárhol. :)

      Törlés