2020. július 1., szerda

Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka


Egy kivétellel Musso összes könyvét olvastam, és az egyik kedvenc szerzőmként tartom számon, mert szeretem a történetvezetését, a stílusát, és engem mindig meg tud lepni egy-egy csavarral a könyveiben. Könnyed, olvasmányos, rejtélyes, általában letehetetlen.

Természetesen vannak jobb és gyengébb könyvei, de egy rajongó, az mindig rajongó marad, és nagy várakozással néz elébe kedvelt írója minden új megjelenésének. Mint ahogyan én is ennek a könyvnek, annál is inkább, mert előttem a férjem olvasta és neki nagyon tetszett, bár ő is jelezte, hogy más, mint a többi.  De szerintem az nem baj, ha egy író nem csak egy kaptafára ír, mert akkor meg azt hányhatják a szemére.


Ennek a könyvnek a története a múltba tekint vissza, mely múlt eseményei egy osztálytalálkozó  kapcsán kerülnek újból elő. Ebben a múltban egy gyilkosság is történt, melynek ténye körül forognak a jelen szereplőinek gondolatai.

A könyv író főhőse egy osztálytalálkozó okán látogat fiatalkorának helyszínére, egykori gimnáziumába, ahol megtudja, hogy lebontják a régi tornacsarnokot, amelynek a falai olyan titkot rejtenek, ami tönkreteheti az ő és barátai életét.

Az események e régmúltban elkövetett gyilkosság körül forognak, miközben Thomas megpróbálja azt is kideríteni, hová tűnt középiskolai szerelme, Vinca. Thomas, Maxime és Fanny  találkozása fontos szerepet tölt be a régi események felidézésében, felváltva éljük át velük a régmúltban történteket, és a felidézésük közben újjáéledt érzéseiket.

Mintha Thomas még mindig önmagát keresné, Fanny sem lelt azóta megnyugvást, és Maxime is nagyon zaklatott. Mindegyikükben más érzések kavarognak, más miatt zaklatottak, és Musso jól kavarja a szálakat, tetszett, hogy a titkokra folyamatosan derül fény, és nem hagy a végéig teljes bizonytalanságban.

Amikor már azt gondolod, hogy lassan tisztába jössz az eseményekkel, akkor jön még egy újabb csavar és arra még egy.  Lehet, kicsit néha soknak találod, de én nagyon élveztem.


Ez egy remekül tekeredő-csavarodó történet arról, hogy meddig képes elmenni az ember a családja, a szerettei védelmében. Közben pedig egy útkeresés, egy megvilágosodás, egy lezárás. A titkok nem csak gimnáziumi sportcsarnok falai között vannak, hanem egész életek épülnek rá, tűnnek el benne, hogy a végén lassan, fokozatosan mindenre fény derüljön.

Lehet, hogy írt már ettől Musso jobb könyvet, de ez is a teljesen jók közé sorolható, remekül szórakoztam, alig tudtam letenni, és többször is leesett az állam, mire a történet végére értem.

Bea

"A lelkem nyugalomra lelt, mint mindig, ha könyvek vettek körül, és elmerültem a 
könyvmolyokra jellemző hangulatban. Éreztem, hogy a szorongásom oldódik. 
Ugyanolyan hatásos gyógymód, mint a Xanax, csak nem fér el a zsebemben."

*****
"Az élet képes ilyen fura dolgokra. Miközben én alapvetően szorongó természetű vagyok, 
másokat remekül meg tudok nyugtatni."

*****
"És tartsa távol magát az ostobáktól. A sztoikus gondolkódkkal együtt 
én is azt vallom, hogy a legjobb módja a védekezésnek az, 
ha nem leszünk hozzájuk hasonlóak."


7 megjegyzés:

  1. Most bajban vagyok!:) megnéztem, 5 könyvét olvastam az írónak, és teljesen eltérően értékeltem őket, talán azért is nem éreztem, hogy a várólistán lévő fenti könyvet kézbe vegyem! Nem nagyon kedvelem a krimiket, főleg azért, mert nem mindig tudom követni a szövevényes szálakat! Úgy emlékszem, a Central Park című könyvet a te ajánlásod alapján választottam. Nem írtam értékelést, és már nem emlékszem, mi volt a bajom vele, de csak 3 és fél csillagot adtam rá! Lehet, hogy megint kedvet kapok tőled....meglátjuk!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na a Central Park sem éppen a legjobbak közé sorolandó, de pl. a Holnapra 5 csillagot adtál, ha jól láttam. ;) Tégy ezzel is egy próbát, talán a Central Parktól jobban fog tetszeni. És a régebbi könyveivel hogy vagy? Amiket itt lentebb írtam Orsinak a válaszomban. :)

      Törlés
  2. Szia Bea!
    Sikeresen meghoztad Musso-hoz a kedvemet ezzel a bejegyzéssel. :) Szerinted ez ideális első könyv lenne Tőle, vagy esetleg tudsz mást ajánlani, ami szintén imádtál és jobban megragadott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Orsi! Örülök, ha meghoztam a kedved Musso-hoz. :D Első olvasmányként azonban szívesebben ajánlom a Visszajövök érted, az Ott leszel?, a Szerelem életre-halálra könyveit, nekem ezek voltak, amelyek miatt megsszerettem Musso-t, de az újabbak közül a Holnap hasonlít a legjobban témakban ezekhez a régebbiekhez. Azokat tényleg imádtam. :)

      Törlés
  3. Megpróbálom valamelyiket mindenképp! Egyébként, nem vagyok egyedül,de nagyon függ a hangulatomtól is, hogy mennyire tetszik egy könyv! Tettem már úgy félre könyvet, hogy biztos nem fogom soha olvasni....aztán egyszer jókor volt jó, helyen! Azért, ha egy írótól már több könyv jó volt, ha nem is lett kedvenc, akkor talán van esély, hogy egymásra találjunk!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel én is voltam már így. Letettem egy könyvet, majd évek múlva elolvastam és tetszett. Volt, amit azért hagytam abba, mert nem tudtam ráhangolódni. Van, amivel teszek még egy próbát és van, amivel nem. :))

      Törlés