2020. június 7., vasárnap

Kápráztató


A Kápráztató egy művészeti tér, egy galéria, ahol szépségeket találhattok. Olyan szépségeket, amelyek engem kápráztattak el elsőként, de remélem benneteket is el fognak. Lesz itt gyönyörködnivaló a szemnek, a léleknek, a szívnek, lesznek képek, versek, rövid írások, novellák. Még olyan dolgok is előfordulhatnak, amikről most nem tudok, de időközben rábukkanok.

Ebben a bejegyzésben egy olyan illusztrátort mutatok be nektek, akinek finom, légies rajzai teljesen elbűvöltek, hangulatban nagyon sokat hozzátesz, együtt él azzal a könyvvel az illusztráció, melyet Szimonidész Hajni készít. Megemlítettem ezt Harcos Bálint Dorka és az elgurult gomb című könyvénél, és Acsai Roland Pillangókisasszony című könyve esetében is. 

Szimonidész Hajnalka illusztrációi nemcsak színekkel, hanem érzelmekkel is tele vannak, ránézel és máris érzel valami szeretetet, melegséget, jó belefeledkezni szépséges rajzaiba. Ismerjétek is meg a gyönyörűséges alkotásait és közben olvassátok el bemutatkozását.



"Azóta rajzolok, hogy  ceruzát tudtam fogni, ez belső késztetés volt, nem külső hatás. Senki nem volt a környezetemben, aki művész lett volna, ilyen értelemben nem inspiráltak.  Nagyon szerettem olvasni és   olyan nagy  klasszikusok rajzain nőttem fel, mint Kass János, Reich Károly, Heinzelmann Emma, Miroslav Cipár, akiket nagyon csodáltam. 
                                                                           






A gimiben a rajz tanárom tanított meg az olaj technikai használatára, ezért kezdetben csak olajjal festettem.  Szobrász akartam lenni, de ezt már sok cikkben elmondtam,-  aztán a   családalapítás sok “kihagyott évei” után összetalálkoztam a meseillusztrálással. 

                                                                              


A rajzoláshoz csöndre van szükségem és magányra.  Vidéken élek a Duna mellett,  a nyugalom és természet könnyen elérhető a számomra és mivel a gyerekeim kirepültek, minden adott a számomra, hogy azt tegyem, amit a legjobban szeretek. 
                                                                               



Sokat vívódom a szövegen, mindig sok a bizonytalanság bennem és sose tudom befejezettnek tekinteni. Ha nem lenne határidő, nem tudom, hogyan zárnék le egy-egy munkát.
                                                                             




Nem minden rajz alkotás. Van, amelyik csak egy rajz valamiről. Amikor, azonban úgy érzem sikerült pont úgy és pont azt kifejezni, amit érzek, akkor az nagy izgalom és boldogság.  




A válogatás a képekből most is nagyon nehéz volt, többször ennyi képet is találtam, amit szívesen megmutattam volna még, de ti is megcsodálhatjátok őket Szimonidész Hajni oldalain.

Szimonidész Hajni illusztrátor facebook oldala

Szimonidész Hajni weboldala




2 megjegyzés:

  1. Kicsit úgy érzem, nem tudom követni mind azt a pozitív, érdekes, hívogató olvasni, vagy nézegetni valót, ami szembejön velem! Nincs elegendő idő, hogy elmélyüljek egy-egy elkapott, érdekes tartalomra, legyen az film, könyv,zene,blog, hírek, szórakozás, új dolgok meg,-és felismerése....
    Most itt vagyok, mert a molyos blogbejegyzésre utaló link idevonzott!:)) Én nem hallottam még Szimonidesz Hajnalkáról, sem arról, hogy ő mivel foglalkozik! Pedig most, ahogy nézegetem a képeket, úgy tűnik, hogy már találkoztam ezekkel a jellegzetes, feltűnően egyedi képekkel, ecsetvonásokkal! Lehet....!? Most kicsit utánanézegettem, és szerintem, már fel fogom ismerni azokat a sajátos jegyeket, amiket itt és a többi oldalon is láttam. Egy művész egyéniségének jegyeit általában átlátom, de nem vagyok nagy szakértő, csak tetszik, ami szép! Szerintem, ha legközelebb, valamilyen környezetben látok egy rajzot, egy könyvben illusztrációt, fel fogom ismerni!:)) Köszi, hogy bemutattad!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg azt köszönöm, hogy elolvastad, megnézted és hozzá is szóltál. :) Szerintem mindannyian így vagyunk ezzel, időhiány miatt sok mindent kihagyunk, sokszor az apró szépségeket, nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a napjainkban. Örülök, hogy tetszik neked Hajni munkája, engem is elvarázsolt. :)) Ajánlom figyelmedbe a Kápráztató rovat többi részét, nagyon tehetséges alkotókat mutattam be az előző néhány részben. :)
      Szeretettel, Bea

      Törlés