2020. május 22., péntek

Max és Liz Lowenstein: Jóga nem csak hajlékonyaknak!


Ha még sosem jógáztál, akkor ez a könyv igazán inspirálni fog, hogy kezdd el. 

Ha jógázol már egy ideje, de csak otthon magadban, youtube videókra, vagy könyvből tanult gyakorlatokat végzel, akkor ez a könyv arra nagy segítség, hogy megnézhesd és kielemezhesd, hogy helyesen végzed-e a gyakorlatokat, valamint azt is megtudod belőle, hogy melyik gyakorlat, milyen hatással van a szervezetedre, melyik testrészedet mozgatja meg és milyen izmaidnak nyújt jótékony hatást.


Max és Liz Lowenstein a jóga elkötelezett hívei, együtt járják a világot, workshopokat tartanak, fesztiválokat, visszavonulásokat szerveznek, fő témájuk az anatómia és az akrobatikus jógagyakorlatok. Küldetésüknek érzik, hogy segítsenek az embereknek megtalálni a nyugalmat, teljesebbé tenni az életüket


Ebben a könyvükben azt mutatják meg, hogy a kezdő szintről indulva, hogyan fejlődhetünk közép- majd haladó szintre. Nem kell szuperhajlékonynak lenni ahhoz, hogy elkezdjünk jógázni és nem is kell azt várni magunktól, hogy egyből menni fog tökéletesen. Csak figyeljünk a testünkre és tartsuk tiszteletben a működését és azt vesszük majd észre, hogy meghálálja, hogy törődünk vele, sőt szeretni fogjuk és igényeljük majd ezt a törődést. 

A lényeg a kitartás, a türelem és az elszántság, amivel napról napra haladunk előre, leterítjük a jógaszőnyegünket és megadjuk a testünknek és a lelkünket azt az érzést, amit a jóga idéz elő bennünk. A jóga nem csak egy mozgásforma, hanem egy terápia, ami meggyógyítja testünket és segít rendben tartani a lelkünket és a gondolatainkat. 


A könyv szerint a hajlékonyság a fejben kezdődik. Először el kell képzelnünk a fejünkben, hogy mit szeretnénk elérni, aztán jöhet a gyakorlás és a kitartás. 

"Fiziológiai szempontból a hajlékonyság egy ízület vagy ízületcsoport mozgástartománya, illetve az a hosszúság, amennyire egy izomcsoport képes megnyúlni."

A hajlékonyság növelése segít a testünknek, megvéd a sérülésektől és hozzájárul  az általános, jó közérzethez. Az egészséges gerinc kulcsfontosságú a többi testrészünk szempontjából. Az egészséges gerinc elősegíti a jobb memóriát, a pihentető alvást, a kiegyensúlyozott hangulatot, betegségek esetén a gyorsabb gyógyulást.


A könyv alappózok és bemelegítő gyakorlatok, légzőgyakorlatok bemutatásával kezd, majd nagyon sok gyakorlaton keresztül megismerjük azok testünkre gyakorolt jótékony hatását. A gyakorlatok mindhárom szinten való végrehajtását megismerjük. Megnézhetjük, hogy mennyit hajthat végre egy kezdő jógázó, illetve milyen a középhaladó és haladó jógázó által végrehajtott gyakorlat. 

Lépésről lépésre ismerhetjük meg a különböző pózok végrehajtásának menetét, közben pedig megtudjuk, hogy az adott póz, mit csinál a testünkkel éppen, és rendszeres gyakorlásával mit érhetünk el, esetleg milyen problémánktól szabadulhatunk meg. 


Nagyon sok ember szenved hátfájástól az ülőmunka hatásaként, vagy éppen erőlteti meg valamelyik izmát fizikai munkával. A jóga segít az ilyen problémákon, a sérüléseken, rendszeres gyakorlása csodát tesz a testünkkel. Majd szépen lassan belül is változunk, magabiztosabbak leszünk, nyugalmat, türelmet és megoldásokat találunk a bennünket körülvevő problémákra.

Ha jógázol már, vagy szeretnéd elkezdeni ez a könyv remek segítség, inspirál és képeit nézegetve azt érzed majd, hogy egy percig sem ülhetsz tovább a fenekeden, neked bizony el kell kezdened mozognod, ehhez pedig az egyik legnagyszerűbb első lépés a jóga. 

Bea

"A gondolatok szavakká válnak, a szavak tettekké - minden mindennel összekapcsolódik, 
majd más alakban rezeg tovább."

*****
"Bárki, te is, ha valami új dologba akarsz kezdeni, például a jógába - csináld!"

*****
"Legyél kitartó és türelmes csalódottságodban is."

*****
"Nincs szabály arra, hogy mekkora, milyen testű vagy milyen korú legyél - 
az a fontos, hogy ismerd fel képességeid, kapcsolódj a testedhez és a mozgáshoz."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése