2020. május 20., szerda

Leonardo és Stephen Hawking

Luca Novelli: Leonardo és a toll, amely megrajzolta a jövőt

Szeretem azt írni az ifjúsági könyvekről, hogy nem csak gyerekeknek ajánlom, hanem felnőtteknek is, mert hiszem, hogy ezek a könyvek fiatalon tartanak bennünket felnőtteket is, és beszélgetések témája lehet gyermekeink és köztünk, ha egy-egy ilyen könyvet elolvasunk, vagy éppen kölcsönkérjük kedvenc olvasmányaikat, hogy mi is elolvassuk.

Ezt a könyv viszont a tudásunkat is gyarapítja, viccesen és szórakoztatva, mert olvasmányosan, színesen betekintést nyerünk Leonardo da Vinci sokszínű életébe, ami az ifjúságnak biztos jól jön, de nekünk éppúgy jól jöhet.  

A könyvben megismerhetjük Leonardót kisfiúként, fiatalként, majd felnőtt férfiként, megtudhatjuk, ki áll a híres alkotások mögött, mi és ki inspirálta egy-egy művének elkészítésére és hogyan készültek el híres művei. 



Egy közeli ismerősnek, egy egyszerű embernek tűnik Leonardo, akit szívesen megismerünk, örömmel olvasunk találmányairól, megtudjuk, hogy saját korában boszorkánysággal is vádolták és azt is, hogy a kontaktlencsét is ő találta fel. 

Ő maga meséli el az életét, a szöveg képekre, és többéle írásmódra van tagolva, amely végig fenntartja a figyelmet és dinamikusságot ad az amúgy sem unalmas életrajzi elbeszélésnek. Olvashatunk találmányok, festmények, szobrok születéséről, Leonardo vándorlásairól, költözéseiről. Szerintem ez az egyik legszórakoztatóbb mód, ahogy tanulni lehet, úgy gondolom, ha gyermekeink ilyen módon megírt könyvekből tanulnának történelmet, művészetet és bármi mást, sokkal jobban élveznék a tanulást.

"Nagyapa elmondta, hogy a könyveket már lehet több példányban nyomtatni. 
A módszert egy bizonyos Gutenberg találta fel, aki Mainzban született, Németországban. 
De még jó néhány évbe telt, mire nálunk is alkalmazták. 
Az újdonságok nem terjedtek olyan gyorsan, mit a ti időtökben."

******
"Hittem, hogy bármit meg tudok festeni. Édesapám egyszer hozott egy fakorongot, 
amelyet az egyik gazda számára akart befestetni. Sok kis szörnyet festettem rá, 
de olyan félelmetesre és ijesztőre sikerült, hogy apám megtartotta saját magának. 
Később hatalmas összegért eladta. Megdöbbenteni, ámulatba ejteni...
Ez a műalkotások célja!"


Luca Novelli: Hawking és a fekete lyukak rejtélye

Az előző könyvről írt első mondataim erre a könyvre is igazak. Érdemes volt nekem is elolvasnom, mert némileg világosabbak lettek a fekete lyukak. Mármint a fejemben. Hogy tulajdonképpen mik is azok, hogyan keletkeztek, mivé lesznek és úgy egyáltalán egy csomó izgalmas dologról olvastam ebben a könyvecskében, érthető, világos, egyszerű megfogalmazásban.

Stephen Hawkingot is kisfiú korában ismerhetjük meg, mint az előző könyvben Leonardót, megtudjuk, hogy kisfiúként olyan volt, mint a többi gyerek, iskolába járt és sokat játszott a barátaival. Bár már akkor is nagyon okos volt.

A történetét a saját elbeszélésében ismerhetjük meg. Értelmiségi szülei mellett érdeklődő, nyitott gyermekké vált, és annak ellenére, hogy rengeteg könyvük volt otthon, Stephen viszonylag későn, 8 éves korában tanult meg olvasni, sőt 9 évesen neki vannak az osztályban a legrosszabb jegyei. Ugye, milyen hihetetlen?

Sok érdekes dolgot megtudhatunk még Stephenről, pl, hogy tudományos érdeklődését apja munkájának köszönheti, mert sokszor meglátogatja a kutatóintézetben, ahol apja beengedi a laboratóriumába és nagyon örülne, ha fia követné a kutatói pályán. De Stephent a fizika, a csillagászat vonzza, 

Mindannyian tudjuk hová jutott el, de ebben a könyvben nagyon sok érdekes információt és tényt olvashatunk még róla, tanulmányairól, házasságairól, gyermekeiről, kutatásairól, elméleteiről és betegségéről. 

Éppen annyira élmény volt olvasni, mint Leonardót, nagyon jó kis sorozat ez, könnyedén, játszva megtanulunk egy rakás új tudnivalót híres emberekről.

"A világegyetem nem érne túl sokat, ha nem azok otthona lenne, akiket szeretsz."

*****
"Ha beleestek egy fekete lyukba, mindig igyekezzetek kimászni belőle valahogy!"

*****
"De azért is akartam könyvet írni, hogy megmutassam, az emberiség milyen közel van 
egy olyan átfogó elmélet létrehozásához, ami megmagyarázza a végtelenül nagyot 
és a végtelenül kicsit. "

***** 
"...ne csak a lábad elé nézz, nézz fel a csillagokra a fejed fölött!"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése