2020. május 15., péntek

Ella Mills: Deliciously Ella vegán szakácskönyve


100 egyszerű és ízletes növényi alapú étel, hogy mindennap finomat egyél

Biztos észrevettétek, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a blogon a szakácskönyvek, abból is leginkább a vegán és mindenmentes recepteket kínáló könyvek kerültek előtérbe. 

Ennek az az oka, hogy több, mint 6 hónapja növényi étrendre váltottam, egy akkor diagnosztizált cukorbetegség miatt, és sok mindent áttanulmányozva úgy döntöttem, hogy az én gyógymódom a növényi étrend lesz, abból is az egészséges változat, tehát nem csak az állati eredetű élelmiszereket zártam ki az étrendemből, hanem a fehér lisztet, a kristálycukrot, az összes édes, szénsavas üdítőitalt, mint a kóla, az energiaitalok, tehát tényleg odafigyelek arra, hogy mit eszem és mit iszom.


Ehhez nagyon sok szakácskönyvet átlapoztam, beszereztem, és használok azóta is. Az egyik kedvencem ez a könyv. Ella 2012-ben kezdte el írni a blogját, amiből felépített egy hatalmas közösséget, majd megismerte a jelenlegi férjét és ketten létrehozták a Deliciously Ella családi vállalkozást, melynek célja, a gyümölcsök, zöldségek és az ebből készült ételek népszerűsítése.

Ez a könyv nem csak egy egyszerű receptes könyv, nem csak egy szakácskönyv, hanem a receptek mellett egy történetet is kapunk, kalandokról, tapasztalatokról olvashatunk. Ella azért kezdett blogot írni, hogy lejegyezze, megörökítse konyhai kísérletezéseit, miközben a módszert, az utat kereste, amivel meg tud birkózni az autonóm idegrendszerét érintő betegséggel, ami lényegében ágyhoz kötötte.

Hosszú, munkával teli út vezetett addig, ahol most tartanak, Ella már nem ágyhoz kötött, amiben az étrendje nagy szerepet játszott. Könyvéből megtudhatjuk, hogyan jutott el a tünetmentesség állapotába, mit tesz nap mint azért, hogy megőrizze ezt az állapotot.

A könyv rengeteg receptet is tartalmaz, étkezések szerint felosztva. Természetesen a reggelikkel kezdődik a sor, amelyből csak néhányat említek: hajdinapalacsinta forró csokiöntettel, almás-banános tönkölymuffin, kókuszos chiapuding, kukoricalepényke füstös sült babbal és avokádópürével.

Az egyes fejezetek között mindig találunk egy részt Emma naplójából, azaz arról a folyamatról olvashatunk, ahogyan kialakult a birodalmuk, ahogyan kikísérletezték az ételeket, ahogy partnereikkel kialakították az üzleti kapcsolataikat. 

A Saláták fejezetben nem egyszerű salátákat találunk, hanem olyanokat, mint a földimogyorós cukkini- és zellerspagetti, az édesburgonyás-narancsos feketerizs-saláta pirított mandulával vagy a csicseriborsós saláta krémes öntettel. Ezeknek a salátáknak már a neve is egy-egy költemény és teljesen új megvilágításba helyezi a salátákat. 

A Saláták és a Falafelek, burgerek és mártogatósok fejezetek között megtudhatjuk, hogyan nyitották meg két ételbárukat, milyen receptek működtek jól, és milyen anyagi nehézségeik támadtak a vállalkozásaik működtetése közben. 

A Falafelek és burgerek fejezete egy szuper fejezet, ezekkel az ételekkel a húsevőket is teljesen el lehet varázsolni, a quinoás feketebab-burger például sok más társával együtt ellenállhatatlanul finom étel. Készítettem már ilyen álhamburgereket és rájöttem, hogy nem maga a hús hiányzott nekem, amikor átváltottan a növényi étrendre, hanem az az ízhatás, amit a hamburger ad, a zöldségekkel, a hagymával, a ketchuppal és a mustárral, így mind-mind együtt. Egy egészséges buciban, egy ízletes zöldségburgerrel ugyanazt az élményt érzem, mint régen az igazi húsos hamburgereknél.

Levesek, raguk, curryk és mártogatósok, torták és desszertek követik egymást, fantasztikus válogatás, én azt mondom, hogy ennek a könyvnek mindenki konyhájában ott a helye. A nem vegánokéban is, hiszen vannak olyan ételek és napok, amikor a húst evők sem húsos ételeket készítenek. 


A könyv kivitelezése is gyönyörű, mind az ételfotók, mind az Ella életéről készült képek hangulatosak és nagyon igényesek, mindamellett, hogy egy remek szakácskönyv, egy szépséges album is ez a könyv. 

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése