2020. május 8., péntek

Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes 1-2.


Mindig megmosolyogtat a mindenmentes elnevezés, mert ha mindenmentes lenne, akkor ugye nem lenne semmi, de ez csak egy lar pour l'art-i gondolat részemről, természetesen tudom, hogy mit jelent a mindenmentes. 

Dr. Andrási Nóra kétkötetes receptgyűjteménye könyvenként közel 70 olyan recepttel ismertet meg bennünket, amely valamennyi étel esetében cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentes, a 160 gramm szénhidrátos diétába illeszthető, és vegán is egyben. 


Szerzője a Nóra mindenmentes blog írója, eredeti szakmája, gyógyszerész, kutató, saját személyes tapasztalatokkal rendelkezik ezen az úton, korábbi egészségtelen életmódját felszámolva tért át egy minőségi, odafigyelő, egészséges étkezésre.

Nóra receptjeivel örömmel, kockázatok nélkül tevékenykedhetünk a konyhában, mert a mindenmentes nem jelenti azt, hogy ízetlen, ehetetlen ételeket készítünk. Sőt! Saját magam  is tapasztalom, hogy mióta áttértem a vegán étkezésre (ennek már fél éve!), valahogy sokkal ízletesebbek az ételek, sokkal többet kísérletezek, újfajta, eddig mellőzött fűszereket és összetevőket használok és épp a minap említette  a férjem, hogy bár eddig is jókat főztem, de mióta a növényi étrendet követjük, fantasztikusakat eszünk.

Ez valóban így van, de ez nem is nehéz, mert napjainkban már nagyszerű könyvek vannak segítségünkre ehhez, mint például Nóra könyvei. A könyv elején találhatunk egy listát azokról az alapanyagokról, amiket nem árt beszerezni, ha a könyv receptjeit szeretnénk kipróbálni. Nem muszáj egyszerre mindent megvennünk, elég, ha éppen az elkészítendő tételhez vásárolunk be, és szépen, apránként megvásároljuk majd a többi dolgot is, ami viszont több alkalomra is elegendő lesz a későbbiekben.

Az első kötetben megismerkedhetünk a búzalisztet helyettesítő lisztekkel, a kölesliszt, a hajdinaliszt, a barna rizsliszt tulajdonságaival és felhasználhatósági területeikkel, kenyérreceptet találunk, növényi joghurt- és sajt receptjét, süthetünk kekszeket, desszerteket, vendégváró finomságokat, találunk kencéket, de éppúgy főételeket is.

Szokták tőlünk kérdezni, hogy mit eszünk vegánként, mindig csak salátákat? Beismerem, lehet, hogy régen én is ezt kérdeztem volna egy vegán étrenden élő embertől, de ma már csak mosolygok ezen a kérdésen. Ilyenkor legszívesebben előkapnék egy ilyen könyvet és megmutatnám, nézd, mennyire változatosan lehet főzni és enni hús és más állati eredetű termékek nélkül, de még cukor nélkül is. Mert ez sem azt jelenti, hogy nem eszünk édesen semmit, hanem csak azt, hogy nem finomított kristálycukorral ízesítünk, hanem más lehetséges édesítőkkel, pl. süteményeket datolyával.


Ha valamilyen ételallergiátok van, esetleg inzulinrezisztens étrendet kell  követnetek, vagy növényi étrenden vagytok, akkor ez a két könyv fantasztikus receptek tárháza, nem csak a mindennapi étkezéshez, de a vendégváráshoz is nagy segítség.

Ha semmilyen felsorolt problémával nem rendelkeztek, csak egy kicsit egészségesebben, tudatosabban, odafigyelve szeretnétek ételeket készíteni, akkor is nagyszerű segítség ez a két kötet, mindemellett szemet gyönyörködtető illusztrációkat találunk a könyvekben.

Bea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése