2020. március 30., hétfő

Hasznos állatkák, Turbónövények, Kártevők és kórokozók a kertben


Mindhárom könyv, amiről írok ebben a bejegyzésben, nagyon időszerű és hasznos. Főleg azoknak, akik rendelkeznek kerttel és szeretnék azt rendben tartani, minden lehetséges jót megadni a növényeiknek, hogy a későbbiekben gyönyörködhessenek a szép virágaikban és boldogan lakomázzanak a megtermett gyümölcseikből.



Ursula Kopp: Hasznos állatkák

Mindenki érdeke, hogy megmentsük azokat a kerti állatokat, melyeknek nem áll túl jól a szénájuk manapság. Ilyenek a méhek, melyek száma világméretű csökkenést mutat, de ilyenek a honos madarak, melyek állománya szintén csökkent az utóbbi években.  

A természetvédelemmel foglalkozó szervezetek ennek okát az intenzív mezőgazdasági ellátásokban látják, a növényvédő szerek nagymértékű használatában. Mi személy szerint is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy óvjuk és szaporítsuk ezeket a hasznos állatkákat. A legfontosabb teendő a növényvédő szerek teljes kivonása a kertünk gondozásából.

Kertjeink nagyon sok állatfajnak adnak otthont, ebben a könyvecskében róluk olvashatunk. Az életmódjukról, a táplálkozásukról és az ökológiai igényeikről. Tanácsokat, ötleteket kapunk arra vonatkozóan miként építhetünk nekik szállást és fészkelőhelyet, és tippeket is, hogy miként csábíthatjuk őket a kertünkbe. 

Leginkább akkor, ha minél természetesebb a kertünk, minél nagyobb a zöldfelület, bokrok, virágok találhatók benne, hogy vonzza a lepkéket, a rovarokat, a méheket, a madarakat. Megismerjük a leghasznosabb sövényeket, a virágokat, a helyes talajápolás lépéseit, és természetesen a hasznos állatokat. 

Ilyen a katicabogár, a fülbemászó, a zöldfátyolka, a zengőlégy. A rovaroknak rovarszállásokat alakíthatunk ki, amely szaporodásra és áttelelésre is alkalmas. A könyvben részletes leírást kapunk a rovarhotel megépítéséhez és berendezéséhez. 

Megtudhatjuk, hogyan építhetünk sünvárat sünöknek és fészekodút madaraknak, miként csábíthatunk katicabogarat a kertünkbe, és mit tegyünk, hogy a cserebogárpajorra, hernyókra és csigára vadászó ragyás futrinka jól érezze magát a kertünkben. 

Ha béka és gyík is van a kertünkben, akkor igazán szerencsésnek érezhetjük magunkat, ha nincs, megteremthetjük azokat a feltételeket, amelyeket szívesen részesít előnyben.  A könyv gazdagon illusztrált, szép fotókkal ad praktikus ötleteket az állatbarát kert kialakításához. 

Till Hägele: Turbónövények

A turbónövények olyan növények, amelyek alkalmasak arra, hogy gyorsan bezöldítsük kertünk bizonyos területeit, árnyékos zugokat alakítsunk ki, vagy egy-egy nem túl szép sarkot tudunk velük eltüntetni.

A könyvben bemutatott növények nagyon gyorsan nőnek, könnyen beszerezhetők és legtöbbjük télálló. Vannak olyan növények, amelyek akár 8 m-t is nőnek egy év alatt, ilyen a császárfa  és a kerti iszalag. 

Találunk gyorsan növő talajtakarókat, melyek meggátolják a gyomok szaporodását és nem csak levelükkel, hanem virágukkal is díszítenek, megtudjuk, mit ültessünk, mit futassunk falakra és homlokzatokra, hogyan rejtsük el a kertünk csúnya sarkait,  hogyan varázsolhatunk gyorsan árnyékot a pihenőhelyeink fölé és köré, hogyan és milyen növényekkel alakítsunk ki hangsúlyos részt a kertünkben, mit ültessünk a kedvezőtlen adottságú helyekre.

A növények gondozása, a talaj előkészítése, a fagyvédelem és a metszés is fontos folyamatok, ezekről is olvashatunk a könyvben.

Mivel gyönyörűszép virágok és növények a szereplői a könyvnek, az illusztrációk szépségesek, sok hasznos információt találunk szép és gyorsan növő növényekről, minden kertészkedőnek hasznára válik.

Dr. Vétek Gábor - Dr. Nagy Géza: Kártevők és kórokozók a kertben

A könyv megismertet a növények kártevőivel és kórokozóival, miközben nagy hangsúlyt kap az ezek elleni tudatos, átgondolt növényvédelem, a környezetet nem károsító védekezésre biztat. Ha mégis szükség van kémiai növényvédelemre, akkor  azt tanácsolja, hogy jól átgondoltan, jól időzítve végezzük.

A könyvben megismerjük a zöldség- és gyümölcsfélék leggyakoribb kártevőit és betegségeit, olvashatunk a védekezésről. Ebben a könyvben is nagyon jól illusztrált a téma, minden kártevőt és kórokozót beazonosíthatunk a fotókról.

Még éppen időben vagyunk, ha idén hadat szeretnénk üzenni ezeknek a kártékony élősködőknek és szeretnénk egészséges ép gyümölcsöket és zöldségeket eszegetni a kertünkből, és egészséges, ép, ragyogó növényeinkben, virágainkban gyönyörködni. Jó segítség ennek kialakításához ez a könyv. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése