2020. február 20., csütörtök

Kovács Attila: Micsoda költözés!

Nyomozás a Pipacs utcában

Kovács Attila, Holden Rose néven írta meg Howard Matheu kalandjait, melyekben Howard és barátai minden részben valami kiderítendő rejtélyre bukkannak, és természetesen mindig a titkok nyomába erednek, nyomoznak, ügyeskednek, és időnként bajba is keverednek.

A nyomozásról és a rejtélyekről a szerző legújabb könyvében sem kell lemondanunk, ugyanis bámulatos kalandokba bonyolódunk ezúttal is. Lali és Hédi izgalmas nyomozását követhetjük figyelemmel, sőt izgulhatunk velük együtt, sikerül-e kideríteniük, ki lopta el a játszótérről a parafa alátéteket.


De kezdjük az elején, ami már azonnal nagyon érdekes, ugyanis fogalmunk sincs, hogy került Lali egy dobozba és hogyan kézbesítette az öreg postás Hédinek. Hamarosan azonban fény derül erre az első rejtélyre és szemtanúi lehetünk a Lali és Hédi  közötti barátság megszületésének.

Lali és népes családja éppen ekkor költözik Szilasvárra, a Pipacs u. 5 szám alá. Egy költözés már önmagában is egy zűrös dolog, de ha még ezt két házasodni készülő szülő és 6 gyerek is bonyolítja, akkor egy igazi szeleburdi család képe sejlik fel előttünk.

Ehhez jön még a játszótérről ellopott parafák rejtélye, a gyanúsan viselkedő lazacszínű pólós alak, a néni, akinek rendőr a fia, Feldmüllerék háza, az önként vállalt fűnyírás, Zsom, Lali kisöccse, ikerbátyjai és nővérei - és a kalamajkák csak sűrűsödnek.

Bár a nyomozás a parafa alátétek miatt indult, Hédi és Lali véletlenül egy nagyobb bűntényre bukkantak és ez nemhogy megijesztette volna őket, hanem még jobban felcsigázta a kíváncsiságukat, és  intenzívebben vetették bele magukat a rejtélyek kiderítésébe.

A Howard Matheu könyveket is nagyon kedveltem, de ez a magyar környezetben, magyar szereplőkkel játszódó történet igazán a szívembe lopta magát, megkockáztatom Attila könyvei közül a jelenlegi kedvencem most ez a kötet.

A könyvet a 7-11 éves korosztálynak ajánlják, s bár én már meglehetősen túlhaladtam ezt a kort, felnőttként is nagyon tetszett a történet. A főszereplők aranyosak, a nyomozás nem túlbonyolított és megmarad a gyerekek szintjén, a család és a többi mellékszereplő nagyon szerethető,   az pedig kifejezetten nagyon tetszett, hogy vicces volt, könnyed és szórakoztató.


Egy olyan könyv ez, amely meg tudja kedveltetni a gyerekekkel az olvasást, mert tudnak vele azonosulni, akár ők is lehetnének Lali vagy Hédi. Kifejezetten előnyös a fiú-lány főszereplő, mert ők biztosítják azt is, hogy a könyv se nem fiús, se nem lányos, bátran olvashatják nemtől függetlenül.

A könyv illusztrációit Orbán Orsolya készítette, melyek remekül keltik életre a könyv jeleneteit, vidámak, kedvesek és élettel telik.

Bea

"Azt figyeltem meg, hogy ha apu előáll egy nem túl jó tervvel, 
akkor anyu nevet, miközben apu azt gondolja, minden rendben, 
de mi már tudjuk, hogy a tervének lőttek."

*****
"Kiderült, hogy ha Ani nővérem elsőnek ébred a családból, akkor le sem feküdt, 
helyette egész éjjel tanult. Ha az ikerbátyáim magázódnak, akkor nemrég összevesztek. 
Ha apu csinál vacsorát,  akkor anyu dolgozatot íratott, és azt kell javítania. 
Ha Lu  magától elmosogat,  akkor el akarja kérni a kocsit anyuéktól. 
Ha Zsom megkérdezi, hogy haragudnék-e, ha venne a gumicukromból, 
akkor már megette az egészet..."

*****
"Szóval a reggel mindig egy új kezdet, egy új lehetőség és egy új kulimász."



A könyvet megvásárolhatjátok Kovács Attila szerzői oldalán, sőt, innen rendelve dedikált könyvet kaphattok! KATT IDE!

Megvásárolhatjátok még IDE KATTINTVA is! 




2 megjegyzés:

  1. Kedves Bea! Nagyon köszönöm a kedves szavakat, mindig jól esik a pozitív visszajelzés a rajzaimra :D Akkor hát kijelenhetem, hogy egy ilyen összefoglaló után szuperül indul a reggelem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy sikerült örömet szereznem. :)) Imádtam a rajzokat, még kedvenceim is vannak közülük. :D

      Törlés