2020. február 23., vasárnap

Helló! A nevem: Bea


Helló! Ismét itt vagyok és folytatom a cukorbetegség kapcsán elkezdett sorozatomat. Bár előző bejegyzésemben (ha nem olvastad IDE KATTINTS) azt írtam,  életmódot váltottam, azért látom én, hogy még bőven van mit változni, pl. az egyik dolog, amiben változtatnom kell, az a halogatás. 

Halogattam, hogy megírjam a második részt, mert azt mondtam magamnak, hogy várok valamilyen új eredményre (ismerve a magyar egészségügy lassan őrlő malmait, akkor kb. félévente jöhetnék egy új bejegyzéssel :D), halogatom, hogy felhívjam a nőgyógyászomat, mert nem szeretek semmilyen orvoshoz menni, nemhogy nőgyógyászhoz, pedig fontos lenne, az előző bejegyzésemben említett műtét ügyében. Ezen változtatnom kell. És hogy példát mutassak, most azonnal fel is hívom a dokit. (Péntek, kora délután van.)


Megtörtént, másfél hét múlva, március 3-ára kaptam időpontot. Erről majd utána írok bővebben, mert úgy gondolom, ez sem lehet tabutéma, mint ahogyan  a cukorbetegség sem.

A halogatáson is úrrá leszek úgy érzem, egyszerűen csak megteszem, amit kell és kész. Pl. nagyon nem szeretem a mosogatás után az edényeket elpakolni. Ezt is mindig halogattam. Egyszer kitaláltam, hogy amikor éppen a konyhában járok, csak 2 db edényt, poharat, bögrét, bármit pakolok el. Így is volt, és működött, tulajdonképpen játékot csináltam az edények elpakolásából. Egyre többször vettem azonban észre, hogy ha már hozzákezdtem, akkor elpakoltam az egészet. :D Azért még nem megy mindig egyszerre. DE mosogatni nagyon szeretek. 

Most már azonban tényleg elkezdem és leírom azokat a dolgokat, amiket én életmódváltás alatt értettem előző bejegyzésemben. Miután kiderült a cukorbetegségem és elmaradt a műtétem, lázas keresgélésbe kezdtem a neten és eszembe jutottak régebben olvasott könyveim is. 

Az egyik Dr. Joel Fuhrmann könyve, ebben a bejegyzésben olvashattok is róla:

https://konyvutca.blogspot.hu/2017/10/dr-joel-fuhrman-vege-cukorbetegsegnek.html



Ez a könyv is hasznos tanácsokkal szolgál:

http://konyvutca.blogspot.com/2020/01/martha-mckittrick-michelle-anderson-2.html


Ami viszont igazán nagy kedvencem és tulajdonképpen ez alapján választottam ki azt az életmódot, amit követni szeretnék, az dr. Michael Greger könyve. Erről a könyvről még nem írtam, pedig már régóta forgatom, de ezt is pótolom, mert fantasztikus könyv. Még a magas vérnyomásom miatt kezdtem el olvasni az arra vonatkozó részt tavaly nyáron, de ennyi, több lépést nem tettem az ügy érdekében. Azóta viszont alaposan áttanulmányoztam a diabéteszre vonatkozó részt is, átismételtem a cukorbetegségre vonatkozót is, és úgy döntöttem, hogy hiszek Greger doktornak, és kipróbálom a növényi étkezést. 



Michael Greger számára nagymamája volt a bizonyíték, akit végső stádiumú szívbetegséggel diagnosztizáltak, rengeteg operáción volt túl, az orvosok nem találtak több lehetőséget állapota javítására, ezért hatalmas erejű mellkasi fájdalommal, kerekesszékben, 65 évesen hazaküldték meghalni. Greger doktor akkoriban még gyerek volt, de ekkor határozta el, hogy az orvosi hivatásnak szenteli életét. 
A nagymama hazatérte után látott egy műsort a tévében Nathan Pritikinről, az életmódorvoslás egyik úttörőjéről, aki végső stádiumú szívbetegségek visszafordításával szerzett magának hírnevet.  Nem részletezem, a lényeg, hogy a nagymama hozzákerült, egyik első páciense lett az újonnan megnyitott egészségközpontjában, növényi étrendet írtak elő neki és néhány hét múlva a kerekesszékben érkezett nagyi a saját lábán gyalogolt ki az intézményből és 96 éves koráig élt igencsak aktív életet. 

És már beszereztem Michael Greger következő könyvét is, melyről hamarosan szintén írok blogbejegyzést.

https://edesviz.hu/konyvek/eletmod/dr-michael-greger-receptek-hogy-sokaig-elj/



Ezenkívül facebook oldalak és csoportok vannak segítségemre, ahol tanulmányozhatom a helyes és egészséges étrendet, új recepteket fedezhetek fel. 

Ilyen például ez a csoport:

https://www.facebook.com/groups/270601467024951/

A teljes értékű növény étrend azt jelenti, hogy nem, vagy csak minimálisan feldolgozott, növényi hozzávalókból készítik az ételeket, ami azt jelenti, hogy olaj- és zsiradékmentesen főznek, tehát itt a bolti feldolgozott növényi élelmiszerek, mint a margarin, a vegán burgerek, a növényi sajtok sem elfogadottak, de szinte mindent elő lehet állítani és meg lehet főzni ezen a módon is. Nagyon sokat tanultam a csoportban, és nem állítom, hogy 100 %-osan sikerül így alakítani az étkezésemet, de nagyon igyekszem és bízom benne, hogy idővel arra is megérik az elhatározásom, hogy 90%-ban be tudjam tartani a TÉNÉ (Teljes értékű növényi étrend) alapelveit.



A Vegán étrend könnyedén csoportban is nagyon sok mindent tanultam, és a receptek közül is  elkészítettem már néhányat. Nagy örömömre sikerült tofuból megalkotnom a májkrém helyettesítőjét, és nagyon sok kipróbálásra váró recept sorakozik még elmentve. 

https://www.facebook.com/groups/327697914783681/


Plantbased Miri facebook oldalán is fantasztikus ötleteket és ételeket találtam, nagy kedvencünk innen a banánkenyér, ami minimális teljes kiőrlésű lisztből, cukor nélkül készült sütemény, de nagyon sok hasznos dolgot olvashatunk mind a facebook, mind a weboldalán.

https://www.facebook.com/plantbasedmiri/



A vegán étrendről, az átállásról, a tévhitekről, a pozitívumokról és a nehézségekről majd írok részletesebben is, mint ahogyan az általam kiválasztott és rendszeresen végzett mozgásformákról is a következő bejegyzéseimben.

Addig is, ne halogassatok, kezdjetek bele. A mozgásba, az életmódváltásba és bármibe, ami most még csak gondolat a fejetekben. 

Épp az imént mértem meg a vércukrom, étkezés után másfél-két órával, és nagyon örülök, hogy most már bármikor bátran mérem meg, mert az eredmény mindig tökéletes.


A másik nagy sikerélményem, hogy a magas vérnyomásomra szedett gyógyszeremet másfél hónap után abba kellett hagynom, mert reggelente extra alacsony vérnyomással és szédüléssel ébredtem. Fokozatosan hagytam abba, most már nem szedek rá semmit, remélem, hogy ez hosszantartó eredmény lesz. 

Szakorvosnál, diabetológusnál azóta egyszer jártam, aki elégedett volt a javuló eredményeimmel, de a jövő héten kell mennem egy olyan vérvételre, amit 3 havonta ellenőriznek, ez a HbA1c, azaz ennek az értéke alapján becsülhető meg a szervezet átlagos glükózszintje, ez alapján alakítják a további terápiát, segít eldönteni, hogy elég-e a gyógyszeres kezelés, vagy pedig inzulinkezelésre van szükség. 

Nagyon remélem, sőt hiszem, hogy jó lesz az eredményem, ami azt fogja igazolni, hogy jól működik esetemben a növényi étrend, no és a többi változtatás is, amit a cél érdekében tettem. 


Itt pedig egy kedvenc ételem hús nélküli receptjét találjátok:

Vegán toros káposzta


3 megjegyzés:

  1. Gratulálok az életmódváltásodhoz! Az egyik legnehezebb dolog az életben a szokásokon változtatni, a bevált módszereken, a megszokott mozdulatokon. A banánkenyér pedig nagyon finom! Csak ajánlani tudom mindenkinek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, tényleg nem olyan könnyű a dolog. :) A banánkenyérnek pedig hamarosan a blogon is fent lesz a receptje. :)

      Törlés
  2. Kedves Bea, köszönöm ezt a bejegyzést is, sok hasznos tippet adtál ezúttal is. Sajnos én is a "Mentes Anyuk" csapatba kerültem, ugyanabban a csónakban evezem. Én a Mentes Anyu szakácskönyveket vettem meg,de a fentiek is nagyon érdekesnek tűnnek. Jó egészséget kívánok

    VálaszTörlés