2019. december 16., hétfő

A fa alá #3


Már harmadik éve, hogy elindítottuk A fa alá... című, ajándékválasztást segítő sorozatunkat, szerettétek, így ebben az évben is ismétlünk. Az ajánlataink között lesznek olyan könyvek, amelyeket már olvastunk és értékelést is olvashattok róla a blogon, és lesznek olyanok is, amelyek még csak várakoznak az elolvasásra.


Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay kezdő orvosként mutatja be a hétköznapjait, története egyszerre szívfacsaró és vicces, de ő leginkább a vicces oldalát ragadja meg, legalábbis egészen a pályaelhagyásáig. A naplóbejegyzései követik orvosi pályájának lépcsőit, előrelépéseit és azt a hatalmas nyomást, amit a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat rak a kezdő orvosokra Angliában. 

Könyvében azonban nem erre helyezi a hangsúlyt, hanem a vicces és képtelen eseteket meséli el, amit 6 év orvosi munkája során feljegyzett. Nem elfeledve a tragikus végű eseteket sem, megemlékezik  olyan tragédiákról, amik őt is megviselték és arról is olvashatunk, ami végül a pályaelhagyásához vezetett.

Nevetés és sírás, öröm és szomorúság, lelkiismeretesség és elkötelezettség együtt jár Adam történetében, de ezzel együtt egy fekete humorral átitatott, szarkasztikus történet, melyen én nagyon jót szórakoztam és sokat nevettem.
IDE KATTINTVA elolvashatjátok az értékelésemet.


Adam Kay: Mert szülni karácsonykor kell

Adam Kay, a ma már Magyarországon is rendkívül népszerű exorvos komikus az Ez fájni fog című könyve után „karácsonyi különkiadással” jelentkezik. 

Adam Kay újabb fergeteges, elborzasztó, olykor szívfacsaró naplóbejegyzéseiből bepillantást nyerhetünk a karácsonyi műtőajtók mögé. 

Remélem, ebben a könyvben ismét találkozhatok Adam Kay előző könyvéből megismert fekete humorral, az egészségügy vicces és kicsit ünnepi oldalával.

Elizabeth Gilbert: New York lányai

Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek világszerte népszerű szerzője egy különleges memoárral lepte meg rajongóit, amely az 1940-es évek New Yorkjának színházi világába kalauzolja az olvasót. A kalandos életű főhősnő, az immár nyolcvankilenc éves Vivian örömmel és némi megbánással emlékezik vissza élvhajhász és öntörvényű fiatalságára, valamint azokra az eseményekre, amelyek későbbi életét alakították.

A New York lányai a női szexualitás, a szabadosság, illetve az igazi szerelem természetét kutatja. Az írónő várva várt regényét az emberi vágyak és kapcsolatok bölcsességgel teli ábrázolása teszi páratlan szerelmi történetté.




Patrik Svensson: Tenger a tengerben

Patrik Svensson megindító története az élet csodájáról szól: az örök visszatérés titkáról, az élet misztikus körforgásáról. Létezik egy olyan állat a Földön, amely meghódította az egész bolygót. Itt él velünk is, a folyóinkban, tavainkban. Mégis kizárólag egyetlen helyen szaporodik, valahol Florida közelében a tenger mélyén. Hogyan lehetséges ez?
Minden angolna a Sargasso-tengerben születik, lárvaként ússza át az Atlanti-óceánt, majd évtizedekig lakik édesvízben, többek között Európában is. Ebben az életszakaszában az angolnának nincs neme, nem foglalkoztatja más, csak a szabad élet. Egészen addig, amíg kap egy titokzatos jelet. Akkor előhívja emlékeit szülőhelyéről, a táplálkozást örök életére abbahagyja, és elindul vissza a hazájába, hogy ott találjon párt, ott rakjon ikrát, ahol maga is megszületett. Mi nem emlékezünk csecsemőkorunkra, ez a hal viszont vissza is talál oda. Az angolna a hűség, a hagyományok, az emlékezés szimbóluma. Arisztotelésztől Sigmund Freudig sokan próbálták megfejteni ezt a szimbólumot, szinte mindig sikertelenül.
Az elmúlt negyven évben a világ angolnaállományának 95%-a tűnt el. A földi élővilágnak ez a csodája végveszélybe került. Patrik Svensson író, egy svéd angolnahalász fia ebben a könyvben nemcsak az angolna kultúrtörténetét meséli el, de arról is vall, hogyan alakította az ő személyes életét ez a hal akkor, amikor még tömegesen élt Európa vizeiben. A Tenger a tengerben egy felkavaró erejű, gyönyörű beszámoló az elveszett világról, a pusztuló életről.

Finy Petra: Marlenka

Imádom Fredrik Backman könyveit és Alice Hoffman is nagy kedvencem. Ha valaki megkérdezné, hogy mégis milyen szerzők könyveihez hasonlítanám a Marlenkát, azt mondanám, hogy ők ketten összegyúrva, megfűszerezve egy kis Szabó Magdával, mindez Finy Petra szép lelkével, érzékenységével, természet-szeretetével jól összekeverve. 

Finy Petra nagyon érdekes és különös családot keltett életre könyvében, szívfájdító körülményeket és emlékeket, valamint egy lenyűgöző, finom, érzékeny történetet kapunk, melynek első harmadát sem értem még el, amikor már kétszer is potyogtak a könnyeim. 
Erről a könyvről IDE KATTINTVA bővebben is olvashattok.

Dean Burnett: Az idióta agy

Miben töri a fejét a szürkeállományunk?

Az emberek memóriája tényleg öntelt és egoista?
Az összeesküvés-elméletek és a babonák valóban az egészséges agy elkerülhetetlen hatásai?

Van egy jó és egy rossz hírünk. Kezdjük a rosszal: az agyunk, bármilyen fejlettnek is gondolja magát, alig bírja tartani a tempót a minket körülvevő világgal. Még azt sem érti meg, ha járművel utazunk, hanem a saját biztonságunk érdekében folyamatos rettegésben tart. Ráadásul egy nevet sem képes olyan hamar megjegyezni, mint a hozzá tartozó arcot. Túl későn jelez, ha degeszre esszük magunkat, és még az emlékeinket is hajlamos megmásítani csak azért, hogy jó színben tüntessen fel minket önmagunk előtt.Most mondjuk a jó hírt: mindezekről, és sok egyéb agyi jelenség okairól is olvashatnak ebben a könyvben!

Dr. Dean Burnett neurobiológus, tapasztalt oktató és előadó, blogger, valamint a The Guardian és más mainstream kiadványok rendszeres publicistája. Jelenleg a Cardiff Egyetem Pszichológiai Iskolájában kutatómunkatárs (tiszteletbeli), és feleségével, két gyermekével, valamint riasztóan pszichopata kiscicájával, Pickle-vel él a wales-i fővárosban.

Hedvig Montgomery: Szülői varázslat
Hogyan legyünk jó szülők hét lépésben?

Az egyik leggyakoribb tévhit szerint gyereknevelésre akkor van szükség, amikor a gyerekek rosszul viselkednek. Ám a skandináv nevelési elvek követői másképp gondolják mindezt. A norvég Hedvig Montgomery pszichológusként és családterapeutaként több mint húsz éve dolgozik gyerekekkel és családokkal, és az itt szerzett tapasztalatait osztja meg az olvasókkal a Szülői varázslat című kézikönyvében. A sorozat első kötetében a következő kérdésekre kapunk válaszokat: mitől boldogabb némelyik gyerek a többieknél? Hogyan fejleszthetjük az önbizalmat? Miért jó, ha inkább hagyjuk a gyerekeket játszani? Mennyire szabad mérgesnek lennünk? Röviden: mi az apák és anyák legfontosabb feladata a gyereknevelés során?
A szerző tanácsait követve hét lépésben érhetjük el, hogy a gyerekek és a felnőttek jóban legyenek egymással - és saját magukkal. Ha a szülők komolyan veszik gyerekeik sebezhetőségét, bölcsességét, és figyelik a kicsik reakcióit, a norvég szemlélet segítségével olyan szülővé válhatnak, amilyenek lenni szeretnének.

Tanja Dusy: Smörgas - Finomságok a deszkán

Smörgasboard készítésekor hagyományosan hideg ételek, így sajtok, felvágottak, halak, sütemények, édességek kerülnek a deszkára, mert a boardot ma már szó szerint értelmezik, és deszkára elkészített finomságokat tálalnak fel. 

Ez egy nagyon szép és ínycsiklandozó kiadvány. A látvány mellett a könyv receptekkel és rengeteg ötlettel ajándékoz meg bennünket, vannak ünnepi alkalmakra készíthető deszkák, mint a húsvéti és karácsonyi deszka, de találunk nyárias-mediterrán, zöldségmártogatós és mini sajtos deszkát is. 

Sokféle stílusú smörgas elkészítését megismerhetjük, avagy kaphatunk hozzá segítséget, találunk itt olasz deszkát, spanyol tapas deszkát, görög és skandináv deszkát, provence-it, keletiest, egzotikus ázsiait, szivárvány deszkát, szuperzöldet, nyárit, őszit, télit, édeset, sörkert deszkát és mindezekkel együtt sok-sok receptötletet szendvicsekre, krémekre, mártogatósokra, sós és édes rágcsálnivalókra. 
IDE KATTINTVA bővebben is olvashattok róla és a könyv képeiből is megnézhettek néhányat.

Tim Peake: Csillagközi kérdezz-felelek

A Csillagközi kérdezz-felelek címe szerint egy válaszolgatós könyv ugyan, de mégis úgy érzem, hogy olyan, mintha egy izgalmas, érdekfeszítő és vicces könyvet olvastam volna az asztronauták életéről, az ISS úgynevezett kulisszatitkairól, már amennyiben egy űrállomás esetében ezt el lehet mondani. 

Tim Peake szerint űrhajósnak lenni fantasztikus dolog, az űrben, az űrállomáson lenni felemelő érzés, ugyanakkor időnként félelmetes, néha pedig mókás. Nagyon sok izgalmas kérdésre nagyon érdekes válaszokat kapunk a könyvben, például megtudhatjuk, hogy az eső is hiányozhat az embernek, ha fent van egy űrállomáson. Egy hideg szitáló eső nagyon kecsegtető tud lenni egy asztronautának, aki már fél éve nem szívta a Föld levegőjét és zuhanyozni sem tudott. 
Nagyon szerettem ezt a könyvet, jó választás karácsonyi ajándéknak. 
IDE KATTINTVA olvashattok értékelést róla. 

Kimberley Freeman: Csillagok az óceán felett

Egy igazán szórakoztató regény a Csillagok az óceán felett, mert miközben olvasod, teljesen kikapcsolsz, elfelejtkezel a gondjaidról, követed a főhős Agnest képtelennél képtelenebb utazásain és kalandjain át. Közben pedig elgondolkozhatsz azon, hogy mennyi erőt és bátorságot adott Agnesnek az a vágya, hogy megismerje azt a nőt, aki világra hozta, holott nem sok mindent tudott róla, és amit tudott, azok sem tüntették fel túl jó színben.

A könyv azt mutatja meg, mire lehet képes egy ember, annak érdekében, hogy megismerje, megtalálja gyökereit, mint ahogyan Agnes Londontól, Párizson át egészen Ausztráliáig követte anyja nyomait, nem ismerve félelmet és eszébe sem jutott, hogy feladja. Erős, határozott jellemét nagyon szerettem, kicsit sem találtam soknak a könyv közel 450 oldalát, sőt nagyon gyorsan elolvastam. 
Kimberley Freeman könyvei lenyűgözőek, a történetei központjában erős nők állnak, akik a hibáikat is vállalják és tanulnak belőle, rettenthetetlenek, mégis tele vannak szeretettel és érzelmekkel. A szerző nagyon jól kapcsolta össze a történet szálait, magával ragadó történet. A könyvről írt értékelésemet IDE KATTINTVA olvashatjátok el.

Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

Ez a könyv egyelőre még csak a kívánságlistámon szerepel.

A ​huszonnyolc éves egykori pszichológus-hallgató Dorina hosszú ideje rövidtávú memóriazavarban szenved, ami azt jelenti, hogy csupán egyetlen napig képes az új ismerőseire és a friss élményeire emlékezni. Aztán egy este elmegy a családjával megnézni egy színházi előadást és minden megváltozik: reggel arra ébred, hogy emlékszik a monodráma főszereplőjére, Heltai Nolenre, akit szakmai berkekben nemcsak az egyik legígéretesebb feltörekvő színészként, hanem a legrémesebb hazug szoknyapecérként is számon tartanak. A harminchárom éves férfi jóképű és csábító, de számító és rideg is. Egy dolog érdekli igazán: a saját boldogulása. Azonban az, hogy az amnéziás lány belép az életébe, alaposan a feje tetejére állítja a sekélyes világát. Mindkettejük számára szédületes belső utazás kezdődik…

Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek

Holly Kennedy biztonságos élete a feje tetejére áll, amikor "megtalálja" az Utóirat: Szeretlek Klub. A klub tagjait megihlette, amit Holly néhai férje, Gerry leveleiről hallottak, és ők is búcsúüzenetet akarnak hátrahagyni szeretteiknek. Megkérik az özvegyet, segítsen nekik.

Holly egyvalamiben biztos: semmiképp nem hagyja magát visszarángatni mélységes gyászába, amelyen nagy nehezen túllépett. Hét évbe telt, mire újra összerakta és kitalálta magát, és szeretné tovább élni az életét. Ám rá kell döbbennie, hogy ha szeretünk valakit, mindig van még valami mondandónk...
Az Utóirat: Szeretlek! világsikerű könyv várva-várt folytatása.

Remélem, találtatok valamit, amit szívesen kérnétek akár magatoknak is ajándékba, vagy ti ajándékoznátok meg vele szeretteiteket, barátaitokat. Holnap egy újabb ajánlót olvashattok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése