2019. november 5., kedd

Pagony 18 Naptár


Találkoztatok már a Pagony 18. szülinapja alkalmából megjelent naptárral? Ha még nem, akkor mindenképpen lessétek meg valahol, mert gyönyörűszép kiadvány.  

Több különlegessége is van. Az egyik, hogy nem csak 12, hanem 18 hónapig velünk tart, nem decemberben fogjuk azt érezni, hogy jaj de kár, hogy vége, hanem a következő év márciusának végén vehetjük le majd a falról.  

Ami meg azért jó, mert abban a hónapban van az én születésnapom. Hogy a tizennyolcadik vagy a huszonnyolcadik, vagy a száznyolcadik az maradjon titok, de annyit elárulhatok, ha akarom, 12 éves vagyok, ha meg akarom, akkor 112, nem nagy cucc.


Szóval az akárhanyadik születésnapom után, azaz március végén vehetem le ezt a naptárt a falról, és most azonnal ki is tehetem, hiszen októberben indult, és már átvette az uralmat a november is, esővel, széllel és hideggel. No nem baj, én ezt is szeretem. 


A naptár másik különlegessége, hogy ez egy mesenaptár. Minden hónap más-más könyvből kapott illusztrációt, így pontosan 18 mesével léphetünk be 2020-ba és utazhatjuk át az egész évet kedvenc mesehőseinkkel. Olyan mesére is bukkanhatunk, amit nem ismerünk, még én is találtam egy-két mesét, amit nem ismerek, pedig nem mondhatni, hogy kevés mesét olvasok. 

A Pagony történetét Dániel András foglalja össze egy bevezető történetben, ami önmagában is egy élmény, olvashatunk a Pagony megszületéséről és fejlődéséről,

"És ekkor, az mulatságnak hangjaira kezdetét vevé mindenféle boribonoknak brummogása, bogyóknak és babócáknak sertepertéje, kétéltű ruminiknek kalózos viháncolása, csodakósza lovaknak fel-alá trappja az pagonynak fái között! És láták ezt az ifjak, és mondák, ez már döfi!"

valamint további boltok megnyitásáról. Már több nagyvárosban is találhatunk Pagony boltot, a sopronit nemrégiben bemutattam itt a blogon, IDE KATTINTVA elolvashatjátok, de Székesfehérvár, Debrecen, Pécs, Óbuda, Zugló, Győr és Kecskemét is felkerült a Pagony bolttal büszkélkedők sorába. 

Ha még nem írtam volna, a naptár csodaszép, milyen is lehetne ezekkel a szépséges illusztrációkkal. Novembert például Szegedi Katalin gyönyörű alkotásával üdvözölhetjük, melyet Gimesi Dóra A macskaherceg kilencedik élete című könyvében láthatunk.

Decemberbe Harcos Bálint Szofi és a Mikulás meséjével léphetünk, Cristina Quiles illusztrációjával. 




Az új évet pedig a legjobb társaságban köszönthetjük, legalábbis, ha választhatnék szilveszteri társaságot magamnak, akkor csakis őket választanám, őket, akik nem is kiflik, nem is kukacok, nem is babok, de nem is kavicsok. Igen, a kuflik várnak bennünket a januári hóban, sálba, sapkába burkolózva, mindjárt vidámabban indul az év. 


És így tovább, találkozunk Gimesi Dóra Csomótündérével, Boribonnal, Pitypanggal és Lilivel, Ruminivel, nyáron a Kockacukor lovassuliba nézhetünk be, megszállhatunk Molnár T. Eszter Kóbor Szállójában, imádtam a könyvet is és Molnár Jaqueline illusztrációit is. 





Azért is jó, hogy két január van a naptárban, mert így 2021. januárjában Kertész Erzsi hógömbjébe is benézhetünk és gyönyörködhetünk Bernát Barbara téli alkotásában, a március pedig Babarókával és családjával búcsúzik tőlünk, szeretettel és vidámsággal. 

Ha még nem szereztetek be falinaptárt, akkor ajánlom ezt csodálatos alkotást, a gyerekek, mesét kedvelő felnőttek és a gyönyörű illusztrációk rajongói imádni fogják.

- Bea -

A naptárt megvásárolhatjátok a Pagony Kiadó oldalán , IDE KATTINTVA, valamint a Pagony könyvesboltjaiban.



"Kezdetben vala hát a semmi... aztán lőn ama Na Bumm!... elsuhantak évmilliárdok, 
és tessék, immár épp tizennyolcadik esztendeje virágzik a pagonybéliek ligete 
- ami lássuk be, immár valóban nem semmi, feleim!" 
/Dániel András által lejegyezvén/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése