2019. október 16., szerda

Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból


Árpád
elégedett

Tas: Miért vagy oly elégedett, Árpád?
Árpád:  Nem láttátok? Megjelent a 25 szelfi az én koromból, még jó, hogy elégedett vagyok. Mindenki tudja meg az igazságot! A honfoglalásról, Álmosról, Ondról és a többiekről. Senki ne higgye azt, hogy fáklyás menet volt. Jó volt, nagyon adom, hogy mienk lett ez a gyönyörű hely. Nagyon kúl itt, innen már nem megyünk vissza, itt maradunk, végre letelepedünk. Szép tájak, sok víz, van mit inni a lovaknak, mindjárt posztolok is egy képet.
Töhötöm: Engem küldj, amikor bementem a lovammal a vízbe!
Árpád: Először Álmosról küldök, aki éppen ledőlt aludni, de Tas te is nagyon vicces vagy, ahogy kergeted azt a madarat. :D
Ond: Mutasd csak azt a könyvet, elteszem majd az unokámnak, hogy láthassa, hogy a mi időnkben ez volt a módi, no meg, hogy lássa hős nagyapja nagy tetteit. Te, hát itt én csak hátulról vagyok rajta, ez para, lőjjön már valaki rólam egy rendes képet, szelfit nem akarok, mert nagyon látszik a tokám.... De nagyon élem ezt a honfoglalást, vagy mit. 



Talán nagyjából ilyen beszélgetést folytatnának honfoglaló őseink, ha mai stílusban fejthetnék ki a véleményüket. :D 

A 25 szelfi az Árpád-korból  nagyon mai és vicces stílusban ír fontos történelmi eseményekről, mint a honfoglalás, a pozsonyi csata, a keresztes háborúk, a pálos rend megalapítása. Elolvashatjuk, miként lett Gizella István felesége, olvashatunk arról, hogy milyen volt az emberek és állatok viszonya a középkorban, hogyan született a Tihanyi Apátság alapító levele és László király törvényei, megtudjuk, hogyan épült Buda vára és Szent Margit milyen csodákra volt képes.

Nagyon sok érdekességet találunk híres, mondhatnám "celeb" őseink képzeletbeli közösségi oldalán, természetesen olyat is, amit a képzelet egészített ki. Minden fejezet után találunk egy magyarázó részt, amelyben a szerző elmondja, hogy mi volt a valós, azaz a tudományosan megalapozott tény a beszélgetésben, mi volt, ami a poén kedvéért született, vagy a fantázia szüleménye. 

Fantasztikus ötlet szerintem ez a könyv, ki merem jelenteni, hogy sokkal több információt megjegyeznének a gyerekek, ha a történelem órákhoz, vagy a könyvben szereplő témákhoz kiegészítő eszközként vetnék be a tanárok ezt a könyvet, mert  nem száraz tananyag, hanem humorával, közvetlenségével és mai formába öntve sokkal közelebb hozza az eseményeket, ezeket a régi embereket, megmutatja, hogy valószínűleg ők sem voltak mindig komolyak és előkelőek, éppen úgy voltak szerelmesek vagy féltékenyek, tettrekészek vagy fáradtak, vidámak vagy szomorúak, tréfásak vagy életuntak, mint a ma embere. 

A történelmi események nem egy unalmas olvasnivalóként lépnek ezzel a könyvvel a diákok elé, hanem vicces, tréfás, szórakoztató formában, így azt lehet mondani, hogy játszva, nevetve tanít. 

Nekem nem tartozott kedvenc tantárgyaim közé a történelem, de ezt a könyvet könnyedén, nevetgélve végigolvastam és sok új és igazán érdekes információhoz jutottam. Sosem jutott volna például eszembe, hogy az István király szobor arca csak egy kitalált arc, mert nem tudjuk, hogy milyen volt az arca az államalapítónak és a Szent Korona, valamint a kettős kereszt későbbi jelképek, tehát valójában nem lehettek a kezében. 

Nem hallottam még a házavató áldozatról sem, melyet a középkoriak szerint egy új házban, beköltözés előtt el kell végezni, ami úgy zajlik, hogy az első éjszakát a házban egy kutya, egy macska vagy egy tyúk tölti el egyedül, melyet aztán másnap feláldoznak. Az új házba beköltözők élete így lesz szerencsés. A feltárások során talált csontok fele szarvasmarháé, tehát az Árpád korban például szarvasmarhát áldoztak, mert azt fogyasztottak a legtöbbet, így másnap rögtön meg is ehették. 

Ajánlom ezt a könyvet történelemtanárok figyelmébe, történelem rajongó fiataloknak és gyerekeknek, valamint azoknak is, akik nem rajonganak a történelemért, mert ezt a könyvet biztosan élvezni fogják.

Az illusztrációk fantasztikusak, Bertóthy Ágnes és Rátkai Kornél munkája.

A szerző Lőrinc László történelem- és drámatanár, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke, számos történelemkönyv, segédkönyv és történelmi cikk szerzője, a legendákat cáfoló tényleg.com oldal elindítója és szerkesztője.

- Bea -

A könyvet megvásárolhatod IDE KATTINTVA.



"IV. (Gyermek) Lajos

őrült hangulatban van

Lemossuk őket!
Ennsburg
907. június 17.

Sighard: Jó vagy, Lajos, adj nekik!
Luitpold, bajor herceg: Írmagjuk nem marad. Offoljuk őket Bajorországból!
IV. (Gyermek) Lajos: Luitpold bácsi, pontosan meddig ér keleten Bajorország?
Luitpold, bajor herceg: A Dunáig.
Sváb Kunigunda: Luitpold, drágám, te megőrültél? Legalább neked legyen eszed! Skippeljétek ezt a hadjáratot.
Luitpold, bajor herceg: Ugyan, drágám, nem lesz semmi gond! Mi vezetjük a hadakat Theotmár érsekkel. A magyarok még messze vannak. Itt, Ennsburgban csak gyülekezünk. Azok a barbárok nem fognak idáig eljönni. Őfelsége, a keleti frank király nem is biztos, hogy velünk jön Pannóniába. De ő is ki van képezve, egyedül is győzné. Elvégre már 14 éves!
IV. (Gyermek) Lajos: Yesss!
Sváb Kunigunda: A király egy gyerek! Ne szórakozzatok!
IV. (Gyermek) Lajos: Nem vagyok az, nyertem már egy csomó FPS lovagi tornát.
Sváb Kunigunda: Lajos, ez nem egy First Person Shooter szerepjáték!"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése