2019. szeptember 17., kedd

Dale Pinnock: Gyógyító konyha 1-2.


Napjainkban már egyáltalán nem kérdés, mennyire fontos szerepe van életünkben a helyes, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak. A néhány évtizede elkezdődött táplálkozási reformoknak ékes bizonyítékai a sorra nyíló bioboltok, az egészséges étkezéssel foglalkozó szakácskönyvek. Kutatások bizonyítják az ételek és étrendek egészségre gyakorolt hatását, de a könyv szerzője szerint még csak az elején tartunk ennek az útnak.


Ha például sok zöldteát, fokhagymát és keserű csokoládét fogyasztunk, azzal növeljük a vérereinket feszesebbé tevő vegyi anyagok jelenlétét a keringésben.

Dale Pinnock szerint nem szabad egyoldalúan 
közelíteni a gyógyítás kérdéséhez, 
ha valakinek gyógyszeres kezelésre van szüksége, 
akkor azt ne utasítsa el, de a helyes étkezés betartásával 
sokat tehet azért, hogy később már ne legyen 
gyógyszeres kezelésre szüksége.

Mediterrán zöldfűszeres fittata

Firenzei tojás

A szerző foglalkozását tekintve szakács, szeretné bebizonyítani receptjeivel, hogy az egészséges étel nem azonos az ízetlen, rossz, fűrészporízű étellel. Minden recept mellett feltünteti a betűjelzéseket, hogy milyen fajta betegség ellen hasznos az az étel. Sőt, szervek szerint rendszerezett betegségek listát is találunk a könyvben, hogy célirányosabban kiválaszthassuk azokat az ételeket, amelyekből egészségünk érdekében szeretnénk fogyasztani. 

Sült sütőtök- és vöröslencseleves fokhagymával

Avokádókrémes szendvics sült zöldségekkel

A könyv az alapanyagok ismertetésével kezdődik, ebben megismerhetjük a különféle gyümölcsök, zöldségek, hal és tejtermékek, gabonafélék, diók és magvak, fűszerek és csemegék szervezetünkre gyakorolt élettani hatásait. Például, hogy az alma egy olyan rostot tartalmaz, amely segít eltávolítani az emésztőrendszerből a koleszterint, de az asztmára is jótékony hatással van, vagy hogy a friss cseresznye és cseresznyelé altató hatással bír. 

Karotinbomba (sütőtökből)

Babos quesadilla


A tojás fogyasztását sokan ellenzik magas koleszterintartalma miatt, pedig a szerző szerint az egyik legkitűnőbb fehérjeforrás, fehérjetartalma ugyanis maradéktalanul hasznosul, de az idegrendszerre és a szívre is jótékony hatással van. 

Szezámos-szójás lazac zöldségekkel és kókuszos rizzsel

A  sok hasznos információ mellett rengeteg szuper receptet találunk mindkét könyvben, nagyon sokat megjelöltem magamnak, amiket szeretnék majd kipróbálni. A halas recepteken kívül néhány csirkés ételt is található, de inkább a zöldségek és gyümölcsök kapták a főszerepet.

Céklás-lilahagymás-kecskesajtos lepény

A nap minden szakára találunk recepteket a könyvekben, 
remek napindító reggeliket, cseppet sem unalmas munkahelyi ételeket, 
baráti összejövetelekre készült ételeket, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt 
ízletes és változatos ételeket, desszerteket, frissítő italokat.

Banános-mogyorós zabos sütemény

Egyszerű receptek, a hozzávalók beszerezhetők már nálunk is, a főzési tehetségünk mellett a kreativitásunkat is kibontakoztathatjuk ennek a két szuper könyvnek a segítségével.

Energiabomba datolyából és dióból
- Bea -


"Kevés dolog okoz nagyobb élvezetet az életben, mint az étkezés. 
Ez az egyik olyan ok, amiért érdemes volt erre a Földre születni."

*****
"Az étel, amit elfogyasztunk, sokféleképpen hat ránk. 
A bennük található alkotóelemek közvetlenül befolyásolják testünk biokémiai egyensúlyát. 
Hatással vannak minden sejtünkre, a testünket alkotó szövetekre, még a mentális állapotunkra is. 
Ezt belátva magától értetődővé válik, hogy az élelmiszerek potenciális gyógyszerek."

Mentás csokitorta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése