2019. augusztus 26., hétfő

Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék unikornisokról és sárkányokról


A cím egy kicsit megtévesztő, mert nem minden mese szól unikornisokról és sárkányokról, hanem csak néhány. De ezt cseppet sem tekintem a könyv hátrányának, sőt! Nagyon örülök annak, hogy unikornisokon kívül mindenféle lények és szerzetek megtalálhatók ebben a könyvben. 

Jó ötletnek találom a 3-5-8 perces meséket, a hosszúságuk szerinti kategorizálást. Gyerekünk figyelmétől és álmosságától függően tudunk választani esti mesét, no meg attól függően is, hogy mi végigtudunk-e olvasni egy 8 perces esti mesét egy kemény nap után.


Emlékszem, volt olyan, hogy egyik pillanatban kicsit botladozó nyelvvel olvastam a gyerekeimnek az esti mesét, másik pillanatban pedig azt hallottam, hogy "Anyaaaaa, ne aludj, olvass!" Szóval ezeknél a meséknél talán nem alszik bele  a szülő sem a mesébe. Ha pedig rövidnek találtatik, vagy kevésnek egy három perces mese, akkor lehet olvasni a következőt. 

Persze, nem csak esti meseként állják meg a helyüket ezek a mesék, hanem napközben is. Minden bizonnyal találnak benne a gyerekek kedvenceket, amelyeket újra és újra szeretnének hallani.

Én magamnak olvastam ezeket a meséket, és meg kell mondanom, hogy imádtam őket. Viccesek, izgalmasak, érdekesek, egyáltalán nem szokványos mesék. Varázslók, boszorkányok, állatok , törpék,  sellőlány, unikornis, sárkányok, lovagok, sőt még egy rendes szellem is  szerepel ebben könyvben és olyan lények, mint a holdfátyolkák, egy böködő kaktusz, egy különösen morcos morc és még sokan mások.

Olvashatunk arról, hogy mi történik, amikor egy varázslócsalád kirándulni megy az állatkertbe, vagy a csomagban, postán érkező varázserővel bíró gondoskodó törpékről, akiket mindannyian szívesen elfogadnánk az otthonunkba, annyira cukik, ellátogathatunk a csodák kicsiny boltjába, ahová nem csak gyerekek látogatnának el szívesen. Találhatunk ott mindenféle csudadolgot, ki ne örülne egy olyan cukorkás pultnak, amely egészséges cukorkákat tartalmaz és sem hasfájást, sem fogszuvasodást nem okoz, bármennyit lehet enni belőle. Vagy ott vannak a pukizó párnák, repülő plüsspapagájok, olyan biciklik, amikkel a falra is fel lehet tekerni, mesélő hintaágy, mágikus hallócső, amivel érteni lehet az állatok beszédét.


Na jó, teljesen leragadtam ennél a csodaboltnál, de a többit olvassátok el ti is. Van még többféle témakörben 3-5-8 perces mesekönyv, a következő már itt várakozik nálam, remélem az is ilyen vidám és szeretnivaló lesz. 

Színes, mókás, sokszor újraolvasós történetek, és bármennyire is 3 percesek a mesék, tökéletesen kerek, egész kis történetek. Az 5 és 8 percesek is 3 percesnek tűnnek, olyan hamar elszáll az idő az olvasásuk közben. 

- Bea -


A könyveket IDE KATTINTVA vásárolhatjátok meg.


"Apukája, Kövakövi Kázmér, a híres varázsló épp a tízórainak valót csomagolta. 
Sorba röpködtek az ennivalók egy hátizsák mélyébe: alma, süti, saját kezűleg varázsolt üdítőital. Lábat is akart varázsolni a hátizsáknak, hogy ne kelljen cipelnie, 
de Jancsi anyukája, Klementin néni szigorúan ráparancsolt:
- Útközben nincs hókuszpókusz! Úgy megyünk kirándulni, mint más hétköznapi emberek. "

*****

"Tornádó asszonynak hívták az idős hölgyet, aki Márkék felett lakott. (...) 
Amikor csak meglátta Márkot, vidáman kacsintott neki, és elmesélt egy viccet. 
Nagyjából ilyeneket: "A gonosz boszorkány áll a tükör előtt: 
- Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: Ki a legszebb a vidéken? 
Mire a tükör: - Állj félre, nem látok semmit!" 
Aztán többnyire ő nevetett a leghangosabban."

*****
"Néha a dolgokhoz csak egy kis idő kell, no meg egy jó barát."

*****
"Merthogy manók, tündérek és unikornisok igenis léteznek. Aki nem hiszi, járjon utána!"

******



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése