2019. május 17., péntek

Könyvutca-ajánló #5


Sziasztok!

Ismét itt a Könyvutca-ajánló, amiben azokat a könyveket gyűjtöm össze, amelyek friss megjelenések vagy még megjelenés előtt állnak, esetleg már itt várakoznak nálam a polcon. Két okból is hasznos lehet ez az ajánló, egyrészt talán ti is találtok majd benne olyan könyvet, amiről még nem hallottatok,  talán itt látjátok először és támad fel bennetek a vágy, hogy felvegyétek a várólistátokra (amennyiben így lesz, jelezzétek egy kommentben:)), másrészt nekem is segíthet, hogy fejben tartsam a tervezett olvasnivalóimat.



Ebben az ajánlóban is a bőség zavara helyzet állt elő, mert annyi mindent szeretnék elolvasni, hogy nincs annyi idő, hogy mindenre sort tudjak keríteni. Ha valakinek van erre vonatkozólag valami titka, miszerint hogyan lehet az összes könyvet elolvasni, amit szeretnénk, nagyon kérem ossza meg velem.:))

Nézzük a várólistámat:

Guillaume Musso: Central Park


Szeretem Mussot, van amikor meg tud lepni és van, amikor nem. De abban az esetben is biztos lehetek benne, hogy egy izgalmas fordulatos könyvet fogok tőle olvasni. 

A Central Park Alice és Gabriel történetét meséli el, a Mussotól megszokott különös fordulattal kezdve a történetet. Ez a két ember ugyanis arra ébred egy reggel, hogy egymáshoz vannak bilincselve a Central Parkban egy padon. Alice rendőrnő, Gabriel jazz-zongorista. Nem ismerik egymást, és arra sem emlékeznek, hogy valaha találkoztak.  

Természetesen ki kell deríteniük, hogy kerültek ilyen helyzetbe, miért vérfoltos Alice inge és miért hiányzik egy töltény a fegyveréből? Izgalmasnak tűnik. 



Jeanne Siaud-Facchin: Túl tehetséges ahhoz, hogy boldog legyen?

Szeretem a pszichológiai témájú könyveket, érdekel a pszichológia. A könyv szerzője francia pszichológus, párizsi és marseille-i kórházakban dolgozott, jelenleg is praktizál. A szuperintelligencia elismert szakértője.

"A szuperintelligens emberekre én a zebra kifejezést szoktam használni. A zebra különös állat, az egyetlen lóféle, amelyet az ember nem tudott megszelídíteni, azonnal fel lehet ismerni a szavannán a csíkjairól. A zebracsíkok, akárcsak az ujjlenyomataink, egyediek, és arra szolgálnak, hogy a zebrák felismerjék egymást. Minden zebra különböző. Ezért továbbra is mondom és hajtogatom, hogy ezeknek a »furcsa zebráknak« minden figyelmünkre szükségük van, hogy harmóniában élhessenek a mi követelőző világunkban. Ezután is védelmembe fogom venni ezeket a »csíkos« embereket, akiknek a csíkjai az élettől kapott sebesüléseiket is szimbolizálják. El fogom nekik magyarázni, hogy a sok csík egyben különlegesség is, amely számos buktatótól és veszélyes helyzettől óvhatja meg őket. A csíkjaik csodálatosak, legyenek büszkék rájuk.”

William Styron: Látható sötét


 Az előzőleg említettt ok miatt tettem ezt a könyvet is a várólistámra. William Styron személyes vallomása depressziójáról. 

60 éves korában tört rá,  mindenféle előzetes jel vagy figyelmeztetés nélkül. Erős szorongás kerítette a hatalmába, már azt hitte megőrült. 

Ennek a vallomásnak a megszületése egyben a kiutat is jelentette számára a sötétségből, hitt az írás terápiás erejében.








Scott Kelly: Egy év az űrben

Nemrégiben olvastam Tim Peake Csillagközi kérdezz-felelek könyvét, ami csak tovább erősítette bennem a világűr utáni kíváncsiságot. Míg Tim 3 hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson Scott Kelly 340 napot, könyvében az ott szerzett élményeiről mesél, nehézségekről és felejthetetlen tapasztalatokról, érzésekről.

Scott Kelly, miután közel egy évet, pontosan 340 napot töltött a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson, 2016. március 1-jén érkezett vissza a Földre. Könyvében veszélyes küldetését meséli el, megosztja velünk, miféle kihívásokkal kellett e hosszú idő alatt szembenéznie, milyen fizikai és lelki megpróbáltatásoknak volt kitéve. Személyes hangvételű történetének középpontjában elsősorban mégsem a nehézségek, hanem az életre szóló, rendkívüli élmények állnak, s az a lelkesedés és akaraterő, mellyel az ember a határait feszegetve az álmait igyekszik megvalósítani. Ez az erő, véli Kelly, jogosít fel bennünket a reményre, hogy mindent képesek vagyunk megtenni a nekünk otthont adó Föld természeti szépségeinek megőrzéséért.

Tayari Jones: Egy amerikai házasság



Celeste és Roy fiatal, fekete házaspár az amerikai Délen, Atlantában. Celeste művész, a nagy áttörés küszöbén, Roy egy könyves cégnél ügyvivő – és egy év házasság után még mindig „kéken izzik” a szerelmük. 

Mintha a legjobb úton lennének afelé, hogy megvalósítsák a maguk Amerikai Álmát – amikor váratlanul becsapódik a „meteor”, amely szétzúzza világukat. Royt megvádolják és tizenkét év börtönre ítélik nemi erőszakért – amit nem követett el, és a felesége is biztosan tudja, hogy ártatlan.






Sylvia Plath: A mindegy-öltöny

Igazi csemegének ígérkezik ez a könyv, a modern angol irodalom neves költője egy másik oldalát is megmutatja ebben a kedves, bájos, bohókás mesében. Másik különlegessége, hogy Dániel András illusztrációit láthatjuk a mese kísérőjeként.

"Elég gyorsan ráhangolódtam a történetre, talán mert közel áll hozzám a mese finoman ironikus, kicsit abszurd világa. Ez a szöveg meglehetősen nagy szabadságot hagy az illusztrátornak, mivel néhány ruhadarabtól eltekintve nincs pontosan körülírva, ki milyen, mi hogyan néz ki. Így a saját elképzeléseim szerint mutathattam meg Csücsökvárt és lakóit. Lehetőségem volt a rajzokon keresztül kicsit a saját képemre formálni a mesét, sőt a pipik és a rókák személyében még új – afféle rezonőr – figurákkal is benépesítve a történetet. Jellemző módon a végére pont ők lettek a kedvenceim…"

Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb


Három mesét tartalmaz Harcos Bálint könyve, mindhárom az elalvásról, vagy az el nem alvásról szól, Szimonidész Hajnalka illusztrációival. Ez a két név nekem garanciát jelent egy szép, tartalmas mesekönyvhöz.

"Dorka babáján el kell csavarni egy gombot, hogy lecsukódjék a szeme, ám egyik este eltűnik a gomb, a baba pedig nem tud elaludni. Elindulnak együtt az éjszakába, hogy megkeressék a gombot. A kisiskolás Mirkó legjobb barátja Tinta, a fülesbagoly. Amikor Mirkó alszik,Tinta fenn van – napközben viszontTintának van csukva a szeme. Mirkó nagyon vágyik rá, hogy egymás szemébe nézhessenek. Kinyitja-e végül Tinta a szemét? A harmadik történetben Ábel és Panni egy nyár végi éjszakán eltűnt állatkájuk után erednek. A titokzatos nyomok a padlásra vezetnek, ahová egy eddig sosem látott lyukon keresztül vezet az út... Költői szépségű, anderseni mélységű, jótékony mesék az éjszaka csodáiról – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt."

Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Már  címe is szuper ennek a könyvnek! A történetben is jelentős szerepe lesz a könyveknek, gyerekeknek, kalandoknak. A Pagony Kiadó Abszolút sorozatából már olvastam néhány nagyon kiváló könyvet, nagy várakozással nézek eme történet elébe is. 

"Abszolút rejtvény, abszolút könyves és abszolút izgalom! Emily bohém szüleinek mániája, hogy minden évben új helyre költöznek. Most éppen San Francisco következik, ami legalább jó hír, hiszen itt van a Könyvvadászat központja. Emily lelkes könyvvadász: a játék lényege, hogy bárki bárhol elrejthet egy könyvet, a megtaláló pedig egy online rendszer alapján pontokat kap. Amikor Emily a városba érkezik, a Könyvvadászat kitalálóját, aki éppen egy új játék bejelentésére készül, megtámadják. Ijedtében elrejti a nála lévő, teljesen egyedi kiadású könyvet. Emily újdonsült barátjával véletlenül bukkan a könyvre, és a csapat a könyvvadászaton keresztül nyomozni kezd. Az értékes könyvre azonban másoknak is fáj a foga, így indul a versenyfutás. Vajon kinek sikerül előbb megfejtenie a rejtvényeket?"

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában - A pásztói oskolamester háza


Kertész Erzsitől már jónéhány könyvet olvastam, szeretem stílusát, a humorát, mindig történik a könyveiben valami valóságon túli esemény, mint például A hógömb fogságában, de akár a Fény Sebestyén című történetében. 

A Dalia és Dália könyvének olvasása után kedveltem meg végérvényesen. Ezúttal történelmi vizekre evez, évszázadokat ugrik át, nagyon kíváncsi vagyok a könyvre.

"Gáspár 1551-ben, a törökvész idején egy titokzatos labirintusra bukkan... Dani 2019-ben egy középkori történetet olvasva különös dologra lesz figyelmes... Kertész Erzsi kalandos történelmi regényében a két fiú sorsa a majdnem 500 év távolság ellenére összefonódik: az „oskolás” Gáspár a veszéllyel nem törődve a labirintusban játszik, Dani pedig próbálja kinyomozni, vajon a pásztói oskolamester háza tényleg misztikus kincset rejt-e. Mindeközben olyan képességeket fedeznek fel önmagukban, amelyek addig valahol mélyen rejtőztek bennük. Ezt olvasd az Egri csillagok előtt!"

Michael Wall: Kívül a Földön


"Sokan hiszik, hogy nem csupán a Földön lehet értelmes élet. De van már erre bizonyítékunk? Járhattak már itt a földönkívüliek, vagy mi megyünk el hozzájuk? 

Könyvében Michael Wall nem a fantáziáját, hanem a tényeket veszi elő. Kutatási eredményeket, módokat és a tudomány űrlényekre vonatkozó elképzeléseit vizsgálja, és azt, hogy ezeknek a kutatási eredményeknek milyen gyakorlati hatásai lehetnek a gazdaságra és a társadalomra. 

Informatív stílusa jó adag humorral párosul. "






Kimberley Freeman: Csillagok az óceán felett



Kimberley Freeman összes könyvét olvastam eddig, nem kérdés, hogy ezt is fogom. 

"1874-ben a vadóc és akaratos Agnes Resolute végleg elhagyja az észak-angliai lelencházat, ahol felnőtt. Távozása előtt tudja meg: édesanyja apró emléktárgyat, egy egyszarvú képét ábrázoló gombot hagyott hátra neki. Agnes abban a tudatban élt, hogy az anyja nem tudta eltartani, és ezért került lelencházba, csakhogy felismeri a gombot: a fenséges és gyönyörű Genevieve Breckby, egy helybeli nemesi család lányának kabátkájáról való. 
Nagyhatású történet két megfékezhetetlen szellemű nőről, szerelemről és anyaságról és annak kiderítéséről, kihez tartozunk a világon."


Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz!

Az Egyasszony és A rózsaszín ruha című könyveit olvastam, szerettem. Az egyikben személyes tragédiáját dolgozta fel, a másik egy novelláskötet. 

Most egy regényt írt, melyben a családon belüli erőszak, a zaklatás kap figyelmet, gyerek-szülő viszonyok, női sorsok és 1920-as évek, és 60 évvel később, magyar író Magyarországon játszódó története.

"Miskolc, 1920-as évek. A nyolcéves Károly és a négyéves Anna szüleit szinte egyszerre viszi el a spanyolnátha, a gyerekek pedig árvaházba kerülnek. Rideg és szeretetnélküli apácák gondoskodnak róluk, a fiúk között pedig farkastörvények uralkodnak: aki erősebb, az éjszaka leple alatt bármit megtehet a többiekkel. A testvérpárt néhány év múlva nevelőszülők veszik magukhoz, de vajon képesek-e elfelejteni mindazt, ami az árvaházban történt velük? 

Hatvan évvel később, szintén Miskolcon az ötéves Eszter elhidegül imádott édesapjától, miután anyja figyelmezteti, hogy vigyázzon vele. A kislány csak nagyapjára, Tatusra számíthat, aki mindennél jobban szereti unokáját, s akiben Eszter mindenki másnál jobban bízik. 
Péterfy-Novák Éva új regényében megrázó kérdéseket tesz fel: mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? És vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat?"

Farrand Tünde: Farkasország



"2050, London: a társadalom a szűk eliten kívül a fogyasztás alapján tagolódik három rétegre, és mindenkinek eleget kell dolgoznia, keresnie és költenie, hogy kiérdemelje lakhatási jogát. Amikor pedig valaki már nem költi tovább a pénzét, nonprofit személynek minősítik, és vissza kell vonulnia valamelyik fényűző Méltóságházba, ahol előbb kilenc csodás hónap várja, aztán a békés eutanázia.
Miután az építész Philip egy nap a bankszámláján lévő megtakarítással együtt eltűnik, felesége, Alice azon kapja magát, hogy biztosnak hitt otthonát és lakhatási jogát is elveszítheti. A nő nekilát kideríteni, mi történt, és nyomozása során nemcsak saját családja sorsáról, hanem az új társadalmi rend mögötti valóságról is megtudja a szörnyű igazságot."

Fantasztikus életem -Stan Lee képregény

Bár engem is érdekel és szeretem a képregényeket, ezt a könyvet a fiúk még tőlem is jobban várják. Titusz, mint Marvel-rajongó, Bence pedig, mint képregényimádó. De azért ő is partnere Titusznak, amikor egy Marveles témát kell megvitatni. 

Ez a könyv Stan Lee-ről szól, amiben elmeséli a modern képregény létrejöttének történetét. Gyerekkorától egészen a Marvel birodalom felemelkedéséig követhetjük ebben a fantasztikusnak tűnő képregényben.

"A Colleen Doran által gyönyörűen illusztrált memoárban Lee ugyanazzal az utánozhatatlan szellemességgel, elevenséggel meséli el élettörténetét, mint amit a képregények világába is bevezetett. Az oldalakat lapozva végigkísérhetjük Stan Lee életetét, a szegénység sújtotta manhattani gyerekkorától kezdve első képregényírói szárnypróbálgatásán át, a második világháború alatt létrehozott katonai kiképzést szolgáló oktatófilmjein keresztül a Marvel birodalom 1960-as évekbeli felemelkedéséig. Betekintést nyerhetünk a mozifilmek készítésének érdekes és izgalmas világába, továbbá egy műfaj és nagyívű karrier lenyűgöző történetébe.
A humoros, megindító és őszinte memoár a képregények és képregényalbumok rajongóinak és gyűjtőinek minden korosztálya számára nélkülözhetetlen olvasmány."



Dr. Sylvia Tara: A zsír titkos élete



A zsír rögeszme, megszállottság, szitokszó, világméretű probléma – és Sylvia Tara szerint az emberi test legkevésbé ismert szerve.
Mi talán nem vagyunk vele nagy barátságban, ám a testünk egyértelműen szereti. 

Olyannyira, hogy számos önvédelmi intézkedéssel igyekszik megtartani. Mi a titka annak, hogy leadjunk végre 10 kilót? Együtt kell működni a zsírunkkal ahelyett, hogy szembeszállnánk vele. - írja a fülszöveg.

Ebből a könyvből a zsír új oldalát ismerhetjük meg, megtudjuk a titkát és azt is, hogyan szabadulhatunk meg tőle. 




Angelique Panagos: Egyensúlyban

Avagy hat lépés az egészséges hormonháztartásért. 

Az utóbbi időben lépten-nyomon szembe jönnek velem cikkek, amelyekben az egészségünk megőrzésének fontosságára hívják fel a figyelmet. 

Mi nők, sokan küzdünk a hormonjainkkal, illetve azoknak nem tökéletes működésével és szerintem mindent megpróbálunk, hogy a hormonjaink és velük együtt mi magunk is rendben legyünk. 

A minap megláttam ezt a könyvet, és úgy éreztem, szükségem van rá. 




Holly Farrell: Gyógy- és fűszernövények termesztése, felhasználása


"A gyógy- és fűszernövények felhasználása rendkívül sokoldalú: fogyaszthatjuk magvaikat, virágaikat vagy leveleiket, készíthetünk belőlük teát, és jégkockában, koktálokban is találkozhatunk velük. Ebből a hasznos, gazdagon illusztrált kézikönyvből megtanulhatjuk, hogyan alakítsuk ki saját fűszerkertünket, illetve hogyan használhatjuk fel gyógy- és fűszernövényeinket életünk szinte minden területén.

Holly Farrell a világhírű angol Királyi Botanikus Kert (Kew Gardens) szakembereinek közreműködésével részletesen leírja 77 gyógy- és fűszernövény termesztését, betakarítását és a legváltozatosabb módokon való felhasználását, a zöldtetőtől a házi pesztóig."

Még mindig tudnám folytatni a sort, de most inkább befejezem, a többit elteszem a következő ajánlóba. :)

Szép hétvégét kívánok!

Bea



2 megjegyzés:

  1. Szép kis csokor!:) Kezdem az elején! Utána néztem, Musso-tól 5 könyvet olvastam ( igaz, hogy vam, amit 5 évvel ezelőtt, de csak egy lett 5 csillagos. Mondjuk, a Centrál Park elég kevés csillagot kaptt, már nem emlékszem, miért? A Túl tehetséges....engem is érdekel, mert szintén szeretem a pszichológiai témájú könyveket, de azon még gondolkodom!:) Sylvia Plath-tól, csak az üvegbúrát olvastam, ami azért nem humoros! Nem is tudtam, hogy van más oldalais. Azért azt hisze, hogy őt, és a következő hármat kihagyom, mert mint már rájöttünk, a mai mese nem áll közel hozzám. A földönkívüli se keltette fel az érdeklődésemet, viszont a Csillagok az óceán felett, és az Apád előtt ne vetkőzz könyveket már olvastam. Nem lettek kedvencek, de Kllemes kikapcsolódást nyújtottak ( mondjuk, a másodikat, nem kellemesnek nevezném!). Az utána következő könyvek, műfajuk miatt nem fognak meg, de érdekesek a hozzászólások és köszönöm, hogy bemutattad őket!:)) Ja! Kihagytam a Látható sötét címűt, pedig az érdekel. A depresszió és az igaz történet mindig vonz. Az Egy amerikai házasság is felkeltette az érdeklődésem...kivánságlistás lett:)

    Azt, hogy hogy lehetne a várólistát csökkenteni, én se tudom, de, ha rájössz, ne tartsd magadba!:) Talán ott lehetne kezdeni, hogy egy időre befagyasztani a beszerzést....de ez, ugye lehetetlen!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Central park nem a legjobb könyve Mussonak, de nekem azért tetszett. A Csillagok az óceán felett nagyon tetszett és Az amerikai házasság is jó volt. De már elég régi ez az ajánló, ennek ellenére az Egy év az űrben-t nemrég fejeztem be. :)

      Törlés