2019. május 8., szerda

Játszik a család: Három szuper játék


Három olyan játékot szeretnék mutatni nektek, amelyek grafikája magyar gyerekkönyvszerzők könyvei, illusztrációi alapján készült, így nem csak jót lehet velük játszani, hanem régi ismerősökként is üdvözölhetjük őket. 

Mindhárom játékról elmondható, hogy kisméretű, strapabíró dobozban vannak és női táska kompatibilisek. Tehát ha valahová mennünk kell a gyermekünkkel, ahol várakozni fogunk, akkor elég bedobni egy ilyen játékot a táskánkba, és máris sokat tettünk azért, hogy a gyermekünk figyelmét lekössük és a szórakoztatásáról is gondoskodjunk.



Pitypang és Lili Memória

A memóriajáték menetét szerintem már mindenki ismeri. Az összes kártyát mintával lefelé lerakjuk az asztalra, és megpróbálunk párokat keresgélni. Kettőt fordítunk fel egyszerre, ha valaki párt talált, akkor ismét ő húz, egészen addig, míg meg nem szakad a szerencsesorozata. 


A játék már egészen kigyerekekkel is játszható, a kiadó 3 évtől ajánlja. A gyerekek miatt  természetesen kicsit lassabban kell forgatni a lapokat, hagyva időt arra, hogy jól megfigyeljék, mit ábrázolnak a lapkák. 


Jelen esetben Pásztohy Panka Pitypang és Lili sorozatának szereplőit ábrázolják a lapocskák, ami dupla öröm lehet a mesét kedvelő gyerekeknek.  Imádom, hogy vannak összezavaró ábrák, pl. apró kutyácskák, amiről azt gondolod, hogy már láttál, és amikor nagy örömmel ráveted magad a biztosnak vélt lapra, rájössz, hogy ez a kutya éppen olyan apró ugyan, de teljesen más fajtájú.


Vagy amikor már sokadjára fordítod fel ugyanazt a gyereket ábrázoló lapot, akkor óhatatlanul kap valamilyen vicces becenevet, és hatalmas derültség követi, amikor ismét felhúzásra kerül. 

Mi, bár már nem a gyerekkategóriát képviseljük, nagyon szeretjük a memóriajátékokat, és ezt éppen annyira élveztük, mint bármelyik másikat.  A kedves, aranyos figurák természetesen csak növelik a játék élményét.
*****


Ország-Város, kicsi-nagy

Bizonyára ez a játék sem ismeretlen sokunk előtt, de a gyerekeknek akár új is lehet. Ez a játék többféle variációban mutatja be a klasszikus ország-város játékot, hogy minden korosztály tudjon együtt játszani, úgy az írni nem tudó kicsi gyerekek, mint azok a felnőttek, akik a hagyományos ország-várost egy kicsit változatosabb formában is szívesen kipróbálják. 


A játék kártyalapokat tartalmaz, melyek kategóriakártyák (állat, növény, fiú, lány, ország, város stb), tulajdonság-, betűkártyák és helyszínkártyák lehetnek. Az alapjáték szerint felfordítunk 4 kategóriakártyát és egy betűt, valamint a homokórát, ami 1,5 percet mér, ezért játék közben forgatnunk kell. 3 perc alatt kell mindenkinek minél több szót kell írnia a megadott betűvel minden kategóriában. Ha készen vagyunk, akkor össze kell hasonlítanunk, hogy ki mit írt, ha ugyanazok szerepelnek egy-egy játékos papírján, akkor azokat ki kell húzni. 


Nagyon meglepő volt, hogy jóval kevesebb szó jutott eszünkbe a játék alatt, mint amit játékon kívül el tudtunk sorolni, és a végén annak is jó részét ki kellett húzni, mert a többiek is ugyanazt írták. Kisebb, írni nem tudó gyerekek esetén természetesen csak a felnőttek írnak, a gyerekek pedig szóban sorolhatják, ami eszükbe jut.


A játék helyszínkártyákat is tartalmaz, ami egy újabb játékfajtára ad lehetőséget. Felfordítunk négy helyszínt és egy betűt. Ebben az esetben olyan dolgokat kell írnunk, ami megtalálható azon a helyen és az adott betűvel kezdődik. 


A Mi van az erdőben nevű játékváltozatban szóban játszhatunk. A kezdő játékos húz egy helyszínt és mond egy dolgot, ami megtalálható az adott helyszínen, majd gyorsan továbbadja a következő játékosnak, és így tovább, amíg le nem jár az időnk. Akinél lepereg a homokóra homokja, az veszít abban a körben.


Minden játékváltozatból a nagyobbaknak plusz ötletek is vannak a játékban, ha esetleg túl könnyűnek találnák az eredeti változatot.

A Kicsi-nagy elnevezésű játékmódban pedig megadott tulajdonságok szerint gyűjthetjük a megoldásokat. 


Ez a játék Igaz Dóra Most én olvasok sorozata nyomán készült, Horváth Ildi vidám, bájos és és igazán szép grafikáival.
*****


Amíg utazunk

Aki olvas Pagonyos meséket, már kitalálhatta a kép alapján, hogy a harmadik játék Gévai Csilla Amíg utazunk sorozata nyomán készült, Baranyai (b) András rajzainak felhasználásával, Maróti Réka grafikáival.

Szintén egy remek kártyajáték, ezek a kártyalapok fantasztikusan jók. A kártyákon olyan közlekedési eszközöket találunk, amelyek Magyarországon, elsősorban Budapesten szállítanak utasokat, vagy valamikor szállítottak. Nagyon tetszenek ezek régi járművek, és biztos vagyok benne, hogy vannak olyan gyerekek, akiket szintén elvarázsol majd.


A kártyákon adatokat találunk a rajta szereplő járművekről, az évjáratukat, a hosszúságukat, a súlyukat, a maximális sebességüket és a maximálisan a járművön tartózkodható utasok számát. Járműkedvelő kisfiúknak biztos, hogy nagy kedvenc lesz ez a kártya, már csak nézegetni is hatalmas élmény. Találhatunk itt lóvasút kártyát 1866-ból, Ikarus buszt 1973-ból, 60-as évekbeli villamosokat, mozdonyokat, repülőgépeket, tehát újakat és régieket egyaránt.



De mivel ez egy társasjáték, ezért nem csak gyönyörködni lehet benne, hanem háromféle játékvariációra is lehetőségünk van. A Zöld-piros elnevezésű játékban párokat kell alkotnunk és összejátszanunk egmással, ami azért érdekes, mert meg kell beszélnünk titokban egy jelet, amivel majd jelezni tudjuk egymásnak, ha kigyűlt a 4 darab azonos színű kártya, ami a játéknak a fő célja. A szabályok úgy vannak kitalálva, hogy ez egy igazán vidám, pörgős játék, a nevetés garantált.

A Piros lámpa elnevezésű játék egy kicsit amolyan Fekete-Péter szerű, itt az a feladat, hogy minél gyorsabban lerakjuk a kezünkből a kártyáinkat a meghatározott szabályok szerint, és ne maradjon nálunk a Piros lámpa.

A Járműtudós a harmadik változat, ami a kártyával játszható, szintén egy hangulatos, jó kedvet generáló játék, amit minimum 2, maximum 6 fő játszhat.

A játékokat a Pagony Kiadó Webboltjában is megvásárolhatjátok.

Bea




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése