2019. április 2., kedd

Stephanie Bruneau: Méhek, mézek nagykönyve


Gyógyító kincsek a kaptárból

Receptek és tanácsok mézre, méhviaszra, propoliszra, méhpempőre, virágporra

Stephanie Bruneau méhész, főállású családfenntartó anya, amatőr gyógynövényes "füvesember", művész. Aki nem csak úgy egyszerűen méhészkedik, hanem úgy érzi, hogy a méhészet mindig is az élete része volt, gyerekkorától kezdve nagyon érdekelte  a természet és különösen a méhek. 

"Amikor méhekkel dolgozom, megnyugszom, boldog vagyok, elmerülök az összpontosításban, és békesség vesz körül."



Amikor kislánya egyéves lett és nagy köhögések törtek rá, a gyermekorvos azt javasolta, hogy adjon neki mézet, mert ismert tény, hogy a méz hatékonyabban enyhíti a köhögést, mint sok szirup. Ez sikerhez és gyógyuláshoz vezetett, ekkor lett a szerző végképp elkötelezett a méhek, a mézek és egyéb méhek által előállított termékek iránt. 


A virágpor, a propoliszos termékek, a méhpempő mind-mind csodaszerek, és a szerző szerint még a méhcsípésnek is gyógyító hatása van. 

Fantasztikus tény, hogy a méz soha nem romlik meg. A Tutanhamon fáraó sírjában talált méz (i.e.1330-ra tehető) most is éppen olyan édes és ízletes, mintha csak egy idei méz lenne - állítja a szerző. Nemhiába tartják csodaszernek a mézet. 


A könyvben megismerkedhetünk a propolisszal, a virágporral, a mézzel, a méhpempővel, a méhméreggel és a méhviasszal. Megtudjuk, hogyan termelik a méhek ezeket az anyagokat, nagyon sok információt szerezhetünk a méhek életéről, a méhtársadalom működéséről.

Részletesen is olvashatunk a propoliszról, ami egy csodálatos anyag, a méhek a fák mézgájából és a rügyek ragadós nedvéből  kivont gyantákból állítják elő, és a lábaikon található virágporkosarakban szállítják a kaptárhoz. 

Nagyon sok információt olvashatunk magáról a mézről is, megtudjuk, hogyan készítik a méhek, és hogyan használták az emberek a történelem folyamán. Ovidius római költő szerint a méz "egy pillanat alatt eltünteti a szeplőket az arcról, erre a célra három uncia elegendő." 

"Egyél fiam, mézet, mert jó; és a színméz édes a te ínyednek." - buzdít a Példabeszédek Könyve, de a kínai, i.e. 2. században született Sen-nung féle füveskönyv is ezt állítja: "...enyhíti a fájdalmat, csökkenti a test belsejének forróságát, csillapítja a lázat, és hasznos számos betegség kezelésére. Megannyi gyógynövénnyel keverhető. Ha rendszeresen esszük, javulhat a memóriánk, jó lesz az egészségünk, és nem gyötör minket éhség és gyengeség."

A könyv sok mézzel készített receptet tartalmaz, gyógyhatású szirupokat például, és különböző változatos felhasználási lehetőségekre ad tippeket. 


Tudtátok, hogy a méhanyák egész életükben méhpempőbe mártogatott lárvákat esznek, ezért is képesek erre a különleges feladatra, amelyet betöltenek? Nemhiába élnek 3-4 évig, míg az átlagos dolgozók élettartama nyáron mindössze 3-4 hét. 

És azt, hogy a méhméreg tulajdonképpen gyógyító hatással bír? Meglehetősen ellentmondásosan hangzik, de a méhméreg hatékony a migrén, az ízületi gyulladás, a pattanások, a Lyme-kór és még sok más betegség kezelésében. A méhméreg terápiát Kínában már 2000 éve használják és az "apipunktúra" (méhszúrás) lehetett az ismert kínai gyógymód, az akupunktúra első formája.  


Az ókori Görögországban Hippokratész "a modern orvoslás atyja" már szintén használt méhmérget, az első tudományos cikk a méhméreg reumát gyógyító hatásáról az 1800-as évek közepén született. 

Amint láthatjátok nagyon sok érdekes történelmi információt is találhatunk a könyvben a méhekről és a mézzel kapcsolatos termékekről. Recepteket és kézműves tárgyak készítését éppúgy, mint ahogyan egy nagyon érdekes írást arról, hogy bajban vannak-e a méhek Magyarországon. 


A méhek feltételezett kihalásáról szól egy nagyon érdekes disztopikus regény, amiről IDE KATTINTVA olvashattok.

A könyvet a címre kattintva rendelhetitek meg: Méhek, mézek nagykönyve

Bea


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése