2019. január 25., péntek

Lars Joachim Grimstad: Eltűnt gyerekek

Fahr miniszterelnök & Fiai 1.



Ez a könyv még 2017-ben jelent meg, de én csak akkor találkoztam vele, amikor már a második része is megjelent, így gyorsan beszereztem az elsőt is és természetesen ezzel kezdtem. 

Lars Joachim Grimstadról érdemes tudni, hogy gyerekként arról álmodott, hogy egyszer miniszterelnök lesz. Amint lediplomázott államtudományi szakon, rájött, hogy inkább focizni szeretne. Ennek eredményeként a norvég elsőosztályú labdarúgó bajnokságban 69 meccsen játszott, tehát nem volt kispályás.


Ha miniszterelnök nem is lett, ifjúsági regényében teremtett egyet. Teddy Fahr taxisofőrből lett miniszterelnök és nem hétköznapi családja életébe nyerhetünk betekintést ebben a nem kicsit abszurd és vidám történetben. Amely nem egy egyszerű történet, ugyanis nagyon sok minden keveredik benne. Társadalomkritika, krimi és komikum. Látszólag fura egyveleg, mégis nagyon szórakoztató. 

Teddy Fahr taxisofőrként éveken át hallgatta utasai elégedetlenkedését, és teljesen képben volt azzal, mit szeretnének országa állampolgárai. Így fordulhatott elő, hogy megnyerte a választást. Ám ezt nem mindenki nézi jó szemmel, sőt egy idő után Teddynek be kell látnia, hogy nem olyan egyszerű dolog miniszterelnöknek lenni. Amikor Észak-Borésia diktátora érkezik hozzá díszvacsorára, meglepő ajándékot hoz neki, a saját fiát ajándékozza Norvégia miniszterelnökének. A fiút Kim Il Imnek hívják és apja szerint minden vágya, hogy Norvégiában élhessen. A diktátornak állítása szerint még egy rakás gyereke maradt otthon.

Finn, a miniszterelnök kisebbik fia kapja a főszerepet ebben a történetben újdonsült borésiai testvérével, Kimmelimmel együtt.  Míg ő utálja, hogy első nap miniszterelnöki limuzinnal érkezik az új iskolájába, bátyja Bendik menő dolognak tartja. Finn örül ajándékba kapott testvérének, mert azonnal jobb fejnek tűnik, mint vér szerinti bátyja. 

Baba asszony, a miniszterelnök édesanyja, Severyn a miniszterelnöki sofőr, Sunniva, akivel a két fiú hamar összebarátkozik az iskolában, mind-mind nagyon érdekes szereplő, és egyik ámulatból a másikba esünk, ahogyan a szerző kanyarintja a történetet. 

Jelentős szerepet kap Kimmelim, az ajándékba kapott testvér és elképzelhetetlenül abszurd dolog derül ki róla a történet folyamán. 

A könyv izgalmas, humoros, tetszett ez a hirtelen gazdaggá és ismertté vált lökött család, és éppen azért érezzük közel magunkhoz őket, mert ők is egyszerű átlagemberekből lettek  naggyá, de mégis magukban hordozzák egy átlagcsalád minden rossz és jó tulajdonságát, ezért együtt tudunk érezni velük, még ha Teddy miniszterelnökkel ellentétben látjuk is, hogy nem a csipszes zacskók teljes megtöltése Norvégia legnagyobb gondja. 

Az iskolából gyerekek tűnnek el, Kimmelim furcsán viselkedik, közben Finn és Sunniva kvízversenyre készülnek, ami végül teljesen máshogy fejeződik be, mint gondolnánk, tehát eseményekben és fordulatokban nem volt hiány a történetben. 


Szerintem egy nagyon vicces, meglehetősen fordulatos, izgalmas ifjúsági regény, amely nem csak az ifjúságnak nyújt élvezetes perceket. Abszurd humort kedvelők előnyben!

Bea


"...létezik egyáltalán olyan, hogy "normális család"? 
Lehetséges, hogy egy kissé minden család furcsa a maga módján. 
Az is lehet, hogy valójában az a normális, ha egy család egy kissé nem normális. 
Milyen unalmas volna, ha minden család egyformán normális lenne!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése