2018. november 27., kedd

William Paterson: Kalligráfia

Tanuljunk 15 perc alatt

15 feladat  * 15 technika * 15 variáció

Mivel imádom a kalligráfiával foglalkozó könyveket, minden egyes új kiadásnak, új megjelenésnek nagyon örülök. 

Így volt ez most is, nagy boldogsággal lapoztam végig ezt a kisméretű - A5 - könyvet, amely a mérete miatt nagyon kézbevaló, könnyű felkapni, akár magunkkal hurcolászni, lapozgatni, és ha egy filcet is viszünk hozzá, akkor bárhol gyakorolhatunk.


Miután kigyönyörködtem magam ezekben a külső szépségekben, jöhetett a belső szemrevételezés. A könyv három fő részre tagolódik. Elsőként kalligráfiai gyakorlatokat végezhetünk az üresen hagyott bevonalazott oldalakon. Talán ezeket élveztem a legjobban, mert felidézte bennem az elsős kisiskolást, aki örömmel és elszántan karcolta a vonalakat és köröket a füzetébe, reménykedve, hogy egyszer az övé is lesz olyan szép, mint a tanító nénié.

A kalligráfia tanulásakor ugyanez az érzés éled fel bennem, bízom abban, ha sokat gyakorlom, akkor nekem is fog menni előbb-utóbb ez a gyönyörű írás, vagy legalábbis egy-két típusát biztonságosan elsajátítom. A kalligráfia gyakorlatok oldalain a toll kezelését sajátíthatjuk el és gyakorolhatjuk, hogy az eltérő mértékű nyomással milyen vastagságú betűket tudunk írni, hogy a legkönnyebb dőlt írással írni, hogyan használjuk az ecsetfilceket.


Nagyon alaposan, lépésről lépésre mutatja be a betűk írását, és mindegyik mozzanathoz ábrákat is találunk. Majd ezeket az ismereteket a következő oldalakon ki is próbálhatjuk. Először azt gondoltam, hogy a könyv lapjain majd elkenődnek a filcek, mert kicsit fényesnek tűntek. De most már kijelenthetem, egyetlen betűm sem mázolódott el. Mondjuk nem tudom, hogy működik a kalligráfia a balkezeseknél, mert Zsófi például nem kalligrafikus íráskor is sokat bosszankodik azon, hogy elmázgálódik az írása, és éppen ma említette, hogy ezentúl csakis kizárólag milyen tollat fog használni. :D

Na szóval gyakorolgattam, van, ami könnyebben ment, van ami nehezebben, de nagyon élveztem. Ilyen oldalakat sikerült írnom. Nem állítom, hogy máris megy ez nekem, de rendszeres gyakorlással gyorsan lehet fejlődni.




Oké, tudom, hogy ez tényleg olyan, mintha egy kisiskolás írta volna,
de lesz ez még sokkal jobb is. 



Kész szavak írása sokkal nehezebb, mintha csak egyféle
betűket írnék egy sorba.

Azokkal az s-betűkkel egészen elégedett vagyok.
De csak azokkal. :D 

Ezek az o-betűk itt alul, nagyon nehezek, mert miközben koncentráltam
arra hogy hol kell megnyomni a filcet, tökéletes krumplikat sikerült írnom,
és a vastagítás nincsen sehol. 

Ilyen tollakkal írtam. Van köztük sima Ico ecsetfilc, van három különböző vastagságú, szögletes hegyű kifejezetten kalligráfihoz való filc, és két vastagabb ecsetfilc, amely a vastagabb betűk és rajzok elkészítéséhez tökéletes.


A könyv második része 15 betűrajztechnikát mutat be szintén lépésről lépésre. Találunk itt 1920-as évekbeli folyóírással írt betűket, minimalista betűt, úgynevezett blokkírással írt betűket, talpas és talp nélküli betűket, kontúros dőlt betűket, írhatunk körív mentén, de megtanulhatjuk a leggyorsabban elkészíthető kézírásos betűtípust signature stílusban.




Ha ez még mind nem volna elég, akkor jöhet a könyv harmadik része, amelyben különleges kompozíciókat alkothatunk meg, kombinált betűket rajzolhatunk többféle eszköz használatával, mutatós díszítőelemeket ismerhetünk meg, megtanulhatjuk a betűk árnyékolását és azt is, hogyan érhetünk el térhatást, szalagokat rajzolhatunk és akvarell kifestést is gyakorolhatunk.





Kicsi a bors, de erős. Ez jut eszembe erről a nagyszerű könyvről, ami azért nem annyira kicsi, mert bár a mérete A5-ös, de a vastagsága alapján teljesen normál méretű. Csak ajánlani tudom, ha már eddig is kalligráfia rajongó voltál, ha most ismerkedsz a kalligráfiával, vagy ha szeretnél megajándékozni valakit, akiről tudod, hogy szeret rajzolni, naplót írni és kreatívkodni. Nekem nagyon tetszik, és örülök, hogy még sok gyakorolnivaló való van benne.

Bea



5 megjegyzés:

  1. Én is megrendeltem ezt a könyvet, de óriási nagy csalódás volt sajnos.
    Azt hittem, hogy minden betűből van minta, amit le tudok majd másolni és gyakorolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy nem tetszett neked. Az igaz, hogy ez a könyv nem a betűfajták megismerésére helyezi a hangsúlyt, hanem az alapok gyakorlására. Nekem még a tollak, filcek kezelése sem megy, így ennek a fejlesztésére, gyakorlására nagyon jó ez a könyv. Ezen kívül jó ötleteket és tippeket is találtam benne. Egyre több kalligráfiával foglalkozó könyv jelenik meg mostanában, remélem találsz majd olyat, amilyet szeretnél. :) Majd írd meg nekünk is. ;) Bea

      Törlés
  2. Örülök neki. :) Kezdésnek ez egy megfelelő könyv, ha végigírod a gyakorló oldalakat, el tudod utána dönteni, hogy érdekel-e, szeretnél-e tovább gyakorolni, tanulni.
    Bea

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Te melyik könyvet ajánlanád inkább egy 12 éves, sokat rajzoló, tehetséges, a kalligráfia iránt érdeklődő, de még azt nem nagyon kipróbáló kislánynak? Ezt, vagy a Kreatív szépírás és kalligráfia-t? Nekem ez utóbbi a recenziód után megfelelőbbnek tűnik, de nagyon sokat segítenél, ha válaszolnál! Köszönöm! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt is szívesen ajánlom, de talán a Kreatív szépírást egy kicsit jobban. :)

      Törlés