2018. november 20., kedd

Jane Corry: A halott ex


Ez a könyv meglehetősen figyelemre méltó írás. Egyrészt, mert  tetszett, letehetetlen volt, és mint ahogy egy thriller, pszichothriller esetében lenni szokott nálam, pörgött az agyam rendesen, hogy mi is fog kisülni ebből az egész történetből. 

Tulajdonképpen kicsoda Vicki, a magányosan élő aromaterapeuta, aki epilepsziában szenved és a rohamai alatt nem emlékszik semmire. Miért olyan magányos és miért él meglehetősen elszigetelten az emberektől. 

Scarlett, az anyja viselkedése  miatt nevelőszülőkhöz kerülő kislány hogyan kapcsolódik a történethez és lesz-e valamiféle szerepe a tulajdonképpeni bűnügyben, lesz-e köze Vicki exférjének az eltűnéséhez.

Másrészt voltak olyan fontos dolgok, amelyeket nem egészen értettem. Ilyen volt pl. Vicki epilepsziája. Hihetetlennek tűnik, hogy egy epilepszia, egy epilepsziás roham, ez a betegség ennyire kirekesztetté tesz a mai világban egy embert. Valóban szégyellnivaló, ha valaki epilepsziás, mert bármikor rájöhet a roham, és tényleg megoldás-e ebben az esetben az állandó továbbköltözés?

Furcsának tartottam Vicki érzéseit a betegsége iránt, szégyenét és vélt megbélyegezettségét. A kétely azonban bennem maradt, hogy vajon ténylegesen is így lehet? Végülis egy nyílt téren, utcán támadó roham, ijedtséget válthat ki az emberekből, és a földre ájuló, majd ott fetrengő, öntudatlan emberről nem biztos, hogy egyből az jut az eszébe egy arra járónak, hogy beteg, hanem inkább az alkohol hatására fogja a helyzetet. 

Vickiben végig éreztem a titokzatosságot, azt, hogy valamit nagyon nem akar a tudomásunkra hozni, hiába tartóztatták le a volt férje eltűnéséért, mégis titkol valamit és mintha nem is számított volna neki, hogy kiderül-e az ártatlansága vagy sem. Így mi sem tudjuk, hogy ártatlan-e vagy bűnös. Egyszer ez volt, egyszer az. Igazából emlékezetkiesései miatt ő maga sem tudta biztosan.

Scarlet, a nevelőszülőktől nevelőszülőkig hányódó kislány sorsa nagyon elszomorító volt, drukkoltam, hogy sikerüljön a felszínen maradnia, ne szippantsa magába a bűn és a tisztességtelenség. Találjon végre egy családot, ahol meleg otthonra és szerető szülőkre talál. Hogy az anyja bűvköréből kerüljön ki és élhesse a  - szinte - normális gyerekek életét. Sikerült-e neki?

Ott volt még Helen. Ki volt ő és mit akart Davidtől? Vicki miért ólálkodott időnként a volt közös lakásuk közelében, ahol eltűnéséig David Tanyával, az új feleségével élt. Hol érnek össze a szálak? Hogyan kapcsolódik egybe ez a sok nő a történetben? És mi történt Daviddel?


Kérdések voltak bőven. Fordulatok, izgalmak és meglepetések is. Járunk börtönben, beköltözünk Scarlet társaságában a befogadó családokhoz, és az eltűnt ex, azaz David életébe is betekinthetünk valamennyire. Kíváncsian vártam a végkifejletet, amely úgy összességében meglepett, de nem tett teljesen elégedetté. A Mátyás király féle okos lány mese jutott eszembe, aki vitt is ajándékot, meg nem is. Kaptam is, meg nem is, de mindenképpen örülök, hogy elolvastam. 

A férjem felesége nagyon tetszett a szerzőtől, IDE KATTINTVA elolvashatjátok, a Vértestvéreket még nem olvastam, de már itt várakozik. Mindenképpen szeretném olvasni a szerző további könyveit is, úgy érzem tartogat még meglepetéseket.

Bea

"Zsálya, virginiai boróka, ruta és vörös kakukkfű. Az ember ugye azt gondolja, hogy az aromaterápiás olajok biztonságosak. Ám ezek a remek készítmények, 
erősen mérgezőek is lehetnek, ha rosszul használják őket."


*****

"Külsőleg talán úgy nézek ki, mint egy meglehetősen átlagos, negyvenes nő. 
Belülről azonban két lábon járó időzített bomba vagyok."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése