2018. október 11., csütörtök

Játszik a család: MERCADO


Bence


Ez a társasjáték valahogy egyből megtetszett, ahogy megláttam. A piacon vásárolgatás témája és az egyszerű, de mégis jól átgondolt játékmenet nagyon megfogott, mielőtt egyáltalán kipróbáltuk volna a játékot. 

Jónéhány menet után pedig elmondhatom, hogy nem csalódtam benne. Ez egy nagyon szép játék. Öröm ránézni a díszes tárgyakat, míves ékszereket, apró kis üvegcséket ábrázoló lapkákra. 

A Mercado szabályai tényleg rendkívül egyszerűek, gyorsan tanulhatóak, csak egy-két apróság van , amit eleinte észben kell tartani, de utána tényleg gördülékenyen megy a játék. 

A szabálykönyv érthetően és világosan fogalmaz, sok képpel és példával segíti a játék gyors megértését. 






A játék kezdetén mindenkinek van huszonöt érméje, minden színből (kék, arany, ezüst, barna, fekete) öt darab. Ezeket az érméket a játékosok beteszik a zsákjaikba, innen fogják kihúzni az érméket, azonban úgy, hogy nem láthatják azokat. Ezekkel az érmékkel fogunk fizetni a középre kirakott mindenféle árulapkáért. Ezek különböző tárgyakat ábrázolnak, illetve megmutatják mennyit kell fizetnünk értük és hogy hány pontot kaphatunk, ha megvesszük őket. Gyakran más előnyökhöz is hozzájuthatunk általuk, így szerezhetünk pecséteket, kiváltságleveleket és fehér érméket is. Ezek mind felhasználhatók valamire, a fehér érmék például jokerként szolgálnak. 

Olyan is előfordulhat, hogy fekete színű érmét húzunk ki a zsákunkból, ilyenkor sajnos nem fizethetünk velük, mivel ezek hamis érmék a játékban. 



A megszerzett pontjainkat aztán a pontozótáblán lépjük le a bábuinkkal. Ez a pontozótábla még egyet csavar a játékon, ugyanis az egyes mezőkre rálépve különböző előnyökhöz vagy hátrányokhoz juthatunk, például előfordulhat, hogy olyan mezőre érkezünk, amelyről az ott látható utasításnak köszönhetően még két mezőt előreléphetünk. 

Így esetleg megpróbálhatjuk összehangolni a kártyák által megszerzett pontjainkat a táblán látható utasításokkal. Ez egy érdekes elemet vezet be a játékba, mely szerint a kevesebb néha több lehet. 



A zsákból látatlanban való kihúzogatás miatt úgy tűnhet, hogy nagyon nagy szerepe van a szerencsének ebben a játékban, és persze ténylegesen van is, hiszen előfordulhat, hogy nem azt az érmét húzzuk ki amire éppen szükségünk van. De egy-két kör után rájöhetünk, hogy a zsákok tartalma mögött alaposan átgondolt matek van. Hiszen pontosan tudjuk miből hány darab van a zsákunkban, és miután leraktunk, illetve felhasználtunk pár érmét ( ezek csak akkor kerülnek vissza a zsákba miután úgy döntünk, hogy visszaöntjük őket ) Egyre szűkül  a benne lévő érmék száma, tehát egyre nagyobb pontossággal tudjuk megtippelni a kihúzott érmék színének a  valószínűségét. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy mindig többféle árulapka közül választhatunk, akkor láthatjuk, hogy a szerencse szerepe alaposan lecsökkent ebben a társasjátékban.


Mindent összefoglalva, ez egy nagyon jó játék, szinte sosincs olyan, hogy nem tudunk mit csinálni benne, mindig azt érezhetjük, hogy tettünk valamit a győzelem érdekében. Ezek a tulajdonságai, valamint azok, hogy viszonylag rövid, pörgős és könnyen tanulható, kiváló családi tásasjátékká teszik.


Titusz 

Rég hallottatok felőlem, mi? Bizony. De most nem azért ültem le írni, hogy elmeséljem mik történtek velem. Mercado. Ha valaki kicsit is konyít az idegen nyelvekhez, az rájött hogy nem véletlenül lett az a címe ami. Mercado, mint market az angolban. Lehet, hogy ezt most feleslegesen írtam le, de mindegy.

Amikor megtudtam hogy miről szól a játék, azonnal tudtam hogy tetszeni fog. Én egy igazi pénzköltő vagyok. De nem csak a való életben. Nem. Egy számítógépes játék is akkor tetszik nagyon, hogyha van benne bolt, vagy lehet pénzt költeni. Ez a játék nagyon tetszett. Sok jó, vagy jól kinéző áru volt benne.



Képzeljetek el egy festményt amit nézegethettek, miközben szép kis csészéből teát iszogattok, és aki a közeletekben van, elájul a sok parfüm miatt, amikkel be vagy fújva. Igen, parfümöket is lehet venni. Nekem az első menetemben több volt a parfüm, mint bármi más.

Vannak az úgynevezett kiváltságlapkák. Ezeket is okosan kell kihasználni. Ha például a lapkán az áll hogy lépj egyet, de ha a következő mező egy "húzz fel egy feketét" mező, ne játszd ki a lapkát. Higgyetek nekem, én majdnem elkövettem ezt a hibát!


Csak egyszer nyertem a négy játékmenet során, de kit érdekel ha élveztem. Jó, lehet hogy az első menetben nem értettem egyet a szabályokkal, de na, van ez így.

Amit Bence elfelejtett megemlíteni: a bábuk és a karakterek. Az oké, hogy lépünk a táblán, de mivel? Négy korong alakú kis bábuval. Négy szín van: piros, kék, sárga és zöld (mint a Roxfort alapítóinak a színei :D). Ezekhez karakter lapkák is vannak. A lapok kétoldalúak. Az egyik oldalon egy férfi, a másikon oldalon pedig egy női karakter látható (ki mivel akar lenni). Szóval igazából ez egy jól kidolgozott játék, szép képekkel, jó cuccokkal. Le tudja kötni az embert, ráadásul rövid is (köszi Piatnik! :) ).



Bea:

Rövid??!! :D Igen, lehet, hogy az lenne, ha a fiúk nem élnék bele annyira magukat a játékba, hogy már-már szerepjátékot kerekítenek belőle és a megvásárolt tárgyakat életre keltik és használatba veszik - lásd fentebb Titusz írását :D :D -, de ez cseppet sem von le a játék értékéből, sőt.

Egész jeleneteket, párbeszédeket játszanak el egy-egy megvásárolt tárgy után. :D (Ó, Sir egy kis parfüm, kicsit szaglik ma uram! Köszönöm nem, inkább teszek egy sétát az új brossommal a kertemben. De előtte megfésülködök az új ezüstfésűvel. Velem tart, felvéve az új cipőjét, amit tegnap vásárolt a piacon? stb, stb).



A játékban plusz élvezetet nyújtott mindannyiunknak a zárt batyuban való kotorászás, és volt, aki tudta mire számíthat, mert odafigyelt, de ez leginkább Bence volt és az általa említett matek csak őt segítette, és volt, aki csak ahogy esik, úgy puffan módon vásárolt.

Az az egy biztos, hogy mindannyian élveztük a játékot. Hiszen végre szabadon megvásárolhattuk, amit akartunk és ha elfogyott a pénzünk, akkor egyszerűen egy körben úgy dönthettünk, hogy most nem lépünk és nem vásárolunk, hanem visszaöntjük az érméket, azaz megtöltjük az erszényünket. :D 






A játékot megvásárolhatjátok a Piatnikbolt.hu oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése