2018. október 18., csütörtök

Játszik a család: Coral Party



Titusz:
Hogy őszinte legyek, ide akartam írni egy idézetet a "Cápamese" című animációs filmből, ami halakról szól, akárcsak ez a játék. De az idézet most nem jött össze, úgyhogy térjünk a játékra! Szerintem ez egy nagyon jópofa játék, amiben nem kis szerepet játszik a szerencse. Összesen hatan lehet játszani, annak ellenére hogy négy halfigura van hozzá. Itt ugyanis nem a lépés, hanem a kockadobás megy körbe.

A halak fajtái: sárga doktorhal, csikóhal, gömbhal és Némó :) (azaz egy bohóchal). Mindenki azt mozgatja amelyiket akarja, illetve amelyik lépést a csapattal megbeszélte. Ugyanis a játék célja az, hogy a gyönyörű térképen (tényleg nagyon szép) minden állatot megtaláljunk. Az állatokat oly módon tudjuk megtalálni, hogy lépünk annyit a hallal, amennyit a kockával dobunk. Lehet hogy ez most ilyen "dobok-lépek" játéknak hangzik, mert az is, valamilyen szinten. Emellett viszont ez egy csapatjáték is.


A tenger élőlényeit úgy fedezhetjük fel, ha lépünk. Ha a lépés után a mezőn, ahova léptél, csak egy hal áll, akkor csak egy egy buborékosat fordíthatunk fel. Az állatok ugyanis lapkákon vannak lefordítva, amiknek a hátulján buborékok vannak. Van egy buborékos, két buborékos, valamint három és négy buborékos. Ha a dobás után hárman állnak azon a mezőn ahova léptél, akkor fel lehet fordítani egy három buborékosat.


A játéknak akkor van vége, ha az összes lapkát felfordították. Viszont ha valaki visszaér a startmezőre, azzal a hallal nem lehet többet lépni. Ebben a játékban nincs nyertes vagy vesztes. Vagy mindenki együtt nyer, vagy mindenki együtt veszít.

A szabályok nem nehezek, mivel ez a játék kisebbeknek lett tervezve (de mi akkor is jól éreztük magunkat), mindazonáltal mi játszottunk egy pár kört és körülbelül kétszer nyertünk. Ha valami kimaradt, azt majd a többiek leírják. Ahoj!


Bence:  A Coral Party egy nagyon aranyos családi játék, mely elsősorban kisebbeknek szól, de az egész család számára jó szórakozást nyújthat. 

A játéktábla mellett nem lehet szó nélkül elmenni, annyira szép és részletgazdag, a színes koralloktól kezdve az apró tengeri állatokig rengeteg bámészkodnivaló akad rajta.

A szabályok egyszerűek, gyorsan tanulhatók. A játék, a már Titusz által is leírt módon zajlik. Feladatunk, hogy a korallzátonyok közötti tisztásokon lépkedve felfedezzük a különböző tengeri állatokat. A lépéseinket dobókockával dobjuk ki. Attól függően, hogy hány bábu áll a tisztáson, ahová érkeztünk, felfordíthatunk lapkákat, mindig olyanokat melyeknek a hátoldalán a bábuinknak megfelelő mennyiségű buborék található. Így felfedeztünk egy tengeri állatfajt, s láthatjuk, hogy mi van a lapka hátoldalán. 


Ezzel a tenger élővilágát is megismerhetjük egy kicsit, ugyanis a szabálykönyvben szerepel  a játékban található összes állat neve. Titusz például már mindet kívülről fújja.

Nyilván mivel dobókockát használunk, nagy a szerencse szerepe a játékban, de azért itt-ott, egy-két kitérőt használva lehet ügyesen helyezkedni a táblán. A polipok nagyon hasznosak ebben a játékban, ugyanis ha polipos mezőn állva hatost dobunk, akkor egy és hat között bármennyit léphetünk.

Érdekes, hogy a tipikus dobókockás játékokkal szemben itt nem az a jó, ha minél nagyobbat dobunk. Épp ellenkezőleg, az a cél, hogy minél kisebbeket dobjunk, mert így könnyebb együtt tartani a bábuinkat, és lassabban haladunk végig a táblán. ( Ha mind visszaérnénk a startmezőre, mielőtt az összes állatot felfedeztük volna, akkor sajnos veszítünk a játékban.)


Nagyon tetszik az, hogy ebben a társasjátékban nem egymással versengünk, hanem közösen összedolgozva próbáljuk meg elérni a célunkat. Minden dobás után közösen tárgyaljuk meg a legmegfelelőbb lépést és a soron következő játékos ez alapján lép. A kisebb gyerekek így megtanulhatják, hogy a közös cél érdekében hogyan működjenek együtt.
Ennek köszönhetően ez egy nagyon nyugodt hangulatú játék, mely ennek ellenére kellőképpen pörgős és rövid

Szabadon nehezíthejük vagy könnyíthetjük a játékot attól függően, hogy hány lapkát helyezünk a táblára. Minél kevesebb lapkával játszunk, annál könnyebb a játék. Szerintem eleinte érdemes legalább két, vagy akár több lapkát kivenni, majd később, ha így már jól megy a játék, fokozatosan visszarakhatjuk a lapkákat. 



Bea: 
A fiúk ismét mindent elmondtak előttem, mire a családi összjátékra került a sor, ők már többször lejátszottak egy-egy partit kettesben. Ennél a játéknál is megállapították, hogy teljesen más a játék ritmusa és máshogy kell kombinálni, ha ketten játszanak és máshogy, ha négyen.

A közös játék közben még a napi dolgokat is megbeszélhetjük, mert egy igazán nyugis játék, amelyben nem lehet összeveszni, hiszen éppen az együttműködés a Coral Party lényege. Mi apa, anya, Bence és Titusz felállásban játszottunk, de arra azért nem mernék megesküdni, hogy Zsófi részvételével is ilyen nyugodtan zajlott volna játék, mert ő szereti a fiúkat mindig cukkolni valamivel, el tudom képzelni, hogy viccből nem akart volna együttműködni, hogy a saját feje után menjen. Ekkor az történt volna, hogy a fiúk összefognak ellene és legközelebb meg kell győznie őket, hogy nem fog zakkant módon játszani. :)

A Coral Partyt 5 éves kor felett ajánlják, tehát ez egy olyan játék, amely a legkisebbektől a legnagyobbakig egyszerre nyújt szórakozást az egész családnak.

A játékot megvásárolhatjátok a Piatnikbolt.hu oldalon.


2 megjegyzés: