2018. szeptember 25., kedd

Ötletek kreatívkodáshoz


Itt az ősz és vele együtt gyorsan beköszöntött a változékony időjárás. Egyik reggel még gyönyörűen süt a nap, a következő reggel pedig már szélviharra ébredünk, zuhogó esővel. A napjaim azzal telnek, de tényleg többször megcsinálom egy nap, hogy rohanok a kertbe, hogy bevigyek a három ruhaszárító állványt a garázsba, mert lóg az eső lába, aztán meg amint kisüt a nap és fújdogál a szél, akkor azért szaladok, hogy kitegyem őket a napra, hogy mégiscsak száradjanak egy kicsit.

Ha kerti munkát tervezek, esik az eső, ha kirándulni mennék, hideg van, ha benti takarítást, akkor viszont süt a nap, így viszont újra kell tervezni a programokat. A következő könyvecskék ehhez nyújtanak segítséget, bár elég nehéz a döntés, hogy melyiket is próbáljam ki először, legszívesebben egyszerre látnék hozzá mindegyikhez.




Ék Erzsébet: Hajtogassunk papírházat


Ez egy olyan könyv, amelyben egyből kellékeket is találunk, ugyanis a papírházakat a könyvből kell kivágni, utána hajtogathatunk és ragasztgathatunk. 

Ehhez a gyerekeinknek valószínűleg segítségre is szüksége lesz, ezért ez egy remek, közös elfoglaltság lehet.

Készíthetünk erdei lakot, parasztházat gazdával és állatokkal, templomot, kastélyt a lakóival, akiket mi magunk, azaz a gyerekeink színezhetnek ki, de nemcsak az előkelő lakókat, hanem magát a kastélyt is. 

Néhány növényt, fát is találunk a könyvben, de ha növelni szeretnénk építményeink körül a zöldterületet, akkor a minta alapján már magunk is tervezhetünk és alkothatunk további fákat, bokrokat.

Miután elkészítettük gyerekeinkkel ezeket a csodaépítményeket, jöhet a móka, kacagás, ettől jobb díszlet nem kell egy nagy, közös játékhoz. 










Fanyúvasztó Ferdinánd: Hasznos holmik fahulladékból

Mielőtt bármit is írnék a könyvben található csodálatos alkotásokról, néhány szót szeretnék ejteni Fanyúvasztó Ferdinándról, akinek a neve az értékelés írásának megkezdésekor tűnt fel nekem. 

Igazán vicces dolog, ha valakit tényleg így hívnak, miközben fából alkot fantasztikus dolgokat, a valódi neve azonban nem Ferdinánd, és nem is Fanyúvasztó, de a weboldalát valóban így hívják, melyet IDE KATTINTVA meg is nézhettek.

Gyönyörű szép alkotásokat találtok az oldalon, melyeket Fanyúvasztó Ferdinánd és felesége, azaz Kovács Imre és Laczó Ágnes készít. Ágnes fest, Imre fúr-farag-szegel.

Fanyúvasztó Ferdinánd szerint a "fanyuvasztás" egy kreatív újrahasznosítás, melynek fő alapanyaga a régi bontott fa fűrészáru, meg mindenféle kacat és lim-lom, rozsdás szeg, és bármi, amit el tudunk képzelni.

Az eszközök rövid ismertetése után azonnal szembetaláljuk magunkat a cukibbnál cukibb és szebbnél szebb, egyedi és különleges alkotásokkal. Elsőként néhány faállatka készítését ismerhetjük meg, mely állatkáknak csak a fantáziánk szab határt és az, hogy milyen faanyagokra akadunk a garázsban vagy a kertben, vagy bárhol.




Készíthetünk rusztikus képkereteket, melyek az évtizedek során szerzett karcolásoktól és repedésektől lesznek teljesen egyediek és különlegesek. Kulcstartóvariációk, mécsestartó, madáretető, szerszámos- és kincsesláda - mind-mind megtalálhatók ebben a remek kis könyvecskében, és egyáltalán nem tűnik bonyolult műveletnek az elkészítésük. 



Nagy kedvencem a komp és a teherhajó, de kalózládát is készíthetünk, mellyel gyerekeinknek biztos nagy örömet szerezhetünk.


Cami Döge: Keresztszemes minták a sublót mélyéről

Ez a könyv a hímzés egy fajtájával ismertet meg bennünket, a keresztszemes hímzéssel. A szerencsésebbek még a nagymamájuktól tanulhatták meg a hímzési technikákat és a hímzés különböző fajtáit. Nagyon tetszenek az ilyen fajta hímzések, a régiek is, de a mai, modern forma- és színvilágba átültetett alkotások igazán levesznek a lábamról. 

A könyv szerint a keresztszem az egyik legegyszerűbb öltésfajta. Alapoktól indít, tehát tulajdonképpen az egyszerűsége miatt gyorsan meg is tanulhatjuk és gyakorolhatunk is a könyv segítségével. 

Én is ezt fogom tenni, mert gyerekkoromban öltögettem keresztszemes mintát utoljára, nem túl nagy sikerélménnyel és azóta nekem afféle mumus. De mivel nagyon tetszik, ezért az ősz nekem is remek alkalom lesz, hogy megtanuljam, gyakoroljam és készítsek valami szépet.

A szerző poháralátétekkel kezdi, melyek szerintem mindenkinek sikerélményeket hozhatnak, mint ahogyan a kisméretű párnácska, amely lehet tűpárna, vagy kulcstartó. Ha ezeket a könnyebbnek tűnő munkákat elkészítjük, garantáltan megjön a kedvünk ahhoz, hogy a továbbiakban bátran próbálkozzunk a bonyolultabb alkotásokkal is.



Találunk még leírásokat üdvözlőlapok elkészítéséhez, karácsonyi üdvözlőlapokat is, és ünnepi dekorációkat. Lakásdekorációs gyönyörűségeket, evőeszköztartót és ötleteket arra, hogy miként tudjuk akár a ruháinkat is feldobni egy kis keresztszemes mintával, díszítéssel. És ami hozzánk könyvmolyokhoz különösen közel áll, könyvjelzőmintát is találunk a könyvben.




Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése