2018. június 4., hétfő

Kreatívkodjunk: Fa és farmer


Ma két nagyon szuper kreatív könyvet szeretnék ajánlani, amelyeket eredetileg csak akkor szerettem volna megmutatni, amikor már készítettünk is belőle valamit, de mivel ez hosszabb folyamat lett, mint gondoltam, ezért úgy döntöttem, hogy előzetesen is megmutatom őket.

Az egyik könyv egy újrahasznosításra alkalmas anyag, a farmer sokféle felhasználására ad remek tippeket, a másik pedig a fafaragás apró praktikáit és titkait árulja el, valamint lépésről lépésre segít bennünket, hogy kipróbálhassuk magunkat ezen a  kreatív területen is.


Gara Mari: Farmer új szerepben

Legalább egy farmernadrágja mindenkinek van, de valószínűleg nem is csak egy. Egy ötfős családban pedig megsokszorozódik a farmernadrágok száma, ebből adódóan mindig vannak kinőtt farmereink, amelyek általában jó ideig őrizgetek, hátha jó lesz majd valamire.

Ez a kreatív füzet éppen a farmerek újrafelhasználására ad nagyszerű ötleteket, amelyekben nem is csak a farmerokat hasznosíthatjuk újra, hanem mindenféle csipkét, gombot, befőttes üvegeket, más szép formájú üvegeket, vagy éppen konzervdobozokat.

A könyv segítségével készíthetünk ékszereket, nyakláncokat, gyűrűket, kitűzőket, fülbevalókat, karkötőket, szerintem ezek a saját magunk készítette egyedi darabok nagyon jól jöhetnek a nyári fesztiválszezonra.

Farmernadrágaink és szoknyáink a konyhában is velünk lehetnek, ugyanis remek alapanyag egy poháralátét vagy egy mutatós tányéralátét elkészítéséhez. Készíthetünk belőle kaspókat és egy más tárolókat beburkoló gyönyörűségeket, amelyekben tarthatunk virágokat, írószereket és egyéb apróságokat.

Díszíthetjük vele kiürült üvegeinket, de akár ajándékcsomagolás céljából is felhasználhatjuk. A farmernadrág szára mutatós és fiatalos csomagolás lehet pl. egy üveg bornak, pezsgőnek, akár minimál stílusban, de kellően felcicomázva is remekül mutat.

Varhatunk belőle táskát, ami a terveim között szerepel is, vagy készíthetünk ajtókoszorút, faliképet, és falitárolót, párnát, szőnyeget. Nekem van két saját készítésű párnahuzatom, amit majd megmutatok a következő bejegyzésben az elkészített dolgokkal együtt. 

Megismerhetjük a farmervirág készítésének technikáját és ötleteket kaphatunk gyönyörű farmercsokrok elkészítéséhez is.




Tom Hindes: Faragjunk apró figurákat

20 perces munkák 

Nagyon régóta szeretnénk már Bencével kipróbálni a fafaragást, és amikor megláttam ezt a könyvet, akkor elhatároztam, hogy most már nem halogatjuk tovább. Ez a könyv éppen nekünk és a hozzánk hasonló kezdőknek íródott. 

Megismerhetjük az "egy szál zsebkéssel" faragás technikáját, és egyből nagy sikerélményt nyújtó ember- és állatfigurák faragásának mikéntjét tanulhatjuk meg ebből a könyvből. Ez a fajta fafaragás bárhol végezhető, magunkkal is vihetjük a hozzávalókat a zsebünkben, és akár nyaralás alatt, vagy otthoni lazítás, filmnézés közben is faraghatunk.

Megtudhatjuk, hogy melyik fafajta alkalmas legjobban a faragásra. Ez a hársfa, amely viszonylag puha, rostszerkezete egyenletes és sűrű, ezért kiválóan faragható. Magyarországon nem sok webáruházban találtam hobbicélra rendelhető hársfát, de azért sikerült, így hozzá is kezdünk a faragáshoz már ma. 

Szó van még a könyvben a faragókésekről, az előszóban a magyarországi kínálatról is olvashatunk, ha pedig már kellően tájékozottnak érezzük magunkat, kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk kifaragni. 

Találunk itt egyszerű sormintákat, golyót és hallowen tököt, és amikor ezeket az egyszerűbb munkálatokat kipróbáltuk, akkor tovább haladhatunk a nehezebbekhez, ilyen, pl. az ötperces varázsló, a tizenöt perces Télapó, kertész, kerti törpe, majd az állatok következnek. Faraghatunk a könyv segítségével kutyát, lovat, kisrókát, nagyrókát, medvét, őzgidát, kiselefántot. 

Az elkészített figuránkat pedig lakkozhatjuk, festhetjük, hogy még élethűbbé tegyük. Remélem hamarosan megmutathatom, hogy miket sikerült alkotnunk ebből a szuper könyvből.



Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése