2018. június 22., péntek

Fotósuli kezdőknek - a látványos fotók titkai

Digitális fotózás műhelytitkai kezdőknek - 2018


Ezt a könyvet meglátván, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a hiperszuper telefonok világában van-e létjogosultsága egy fotózás elsajátítását segítő könyvnek, egyáltalán érdemes-e digitális fényképezőgépet vásárolni, ha van egy jó kamerával rendelkező telefonunk.

Tény, nekem évek óta van már fényképezőgépem, mostanában mégis a telefonommal készítek több képet, mert óriási előnye, hogy mindig kéznél van, nem kell semmiféle beállítással bajlódni, legfeljebb utólag végzek rajta valami kis korrekciót és már mehet is instagramra, vagy blogbejegyzéshez.


Ilyen célra tökéletesek a telefonnal készített képek, de ha valami többet, szebbet, nagyobbat szeretnénk, akkor mindenképpen érdemes elővenni a fényképezőgépet és mindjárt olyan képeink lesznek, amelyeket felnagyíthatunk, képkeretbe tehetünk, posztert készíthetünk belőle és elmondhatjuk, hogy nagyon minőségi fotókat sikerült készítenünk.

Már amennyiben kiismerjük magunkat a fényképezőgépünk működésében. Bevallom, én kicsit el vagyok maradva e téren, és ilyenkor jön éppen a megfelelő időben egy ilyen alapismereteket bemutató könyv, mert újból elővehetjük a gépünket, és kipróbálhatjuk a könyv kínálta lehetőségeket és beállításokat.

Széles körű tájékoztatást kapunk a digitális fényképezőgépek típusaiból, tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan, milyen szempontok alapján választhatjuk ki azt a gépet, ami nekünk a legjobban megfelel. A különböző géptípusoknak megismerhetjük az előnyeit és hátrányait egyaránt, azt is, hogy milyen témákat fotózhatunk legsikeresebben az adott géppel. 

A gépek részletes ismertetése után az objektívek fajtáival ismerkedhetünk meg, láthatunk kezdőknek való, cserélhető objektíveket és profi, igazán részletgazdag fotók elkészítésére való objektívet egyaránt. Ha már az objektívekről van szó, azt is megtudhatjuk, hogy milyen témák fotózásához milyen objektív használata az ideális.

A mindenféle kiegészítők és egyéb kütyük ismertetése után végre rátérünk magának a fotózásnak az ismertetéséhez. Nagyon alaposan, képekkel illusztrálva megtudhatjuk, mit jelentenek a keresőben megjelenő adatok és rövidítések, hogyan tudunk mi magunk is különböző beállításokat végrehajtani.

Ezen a létező összes beállítás alapos kitárgyalását kell érteni, az expozíció, a fények, az érzékenység, a fehéregyensúly, a fókuszálás, a mélységélesség és minden más részletes bemutatását tartalmazza a könyv következő része. 

De kaphatunk ötleteket trükközésekhez, ezt nagyon érdekesnek és hasznosnak találtam, pl. azt, hogyan merevítsük ki a pillanatokat és előzzük meg a bemozdulást, majd ennek a műveletnek éppen az ellenkezőjére is kapunk praktikákat, azaz, hogyan készítsünk művészi hatású, bemozdult képeket. 

Fotótémák kiválasztására kapunk tanácsokat és remek ötleteket, gyakorlati tanácsokat és egyéb fontos teendőkről tájékoztatást.

Hasznos és praktikus könyvnek tartom, mindenképpen ajánlom azoknak, akik egy kicsit szeretnének elmélyedni a fotózás rejtelmeiben, akár már van fényképezőgépük, akár most készülnek vásárolni.

Most pedig jöjjön néhány saját kép, amelyeket az Olympus E410 fényképezőgéppel készítettünk:











Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése