2018. február 20., kedd

Egy év, egy tucat könyv: januári összefoglaló 2. rész


Kihívásunkra elolvasott könyvek és az arról szóló értékelések 2. részét olvashatjátok a következőkben.

1. hónap/január: Olvass el egy novelláskötetet!


Evelin választott könyve: On Sai - Esővágy
On Sai Esővágy novelláskötetét sikerült elolvasnom. 

Az írónő azon kevesek közé tartozik, akinek nemcsak, hogy nagyon jól áll a sci-fi, mint műfaj, de ugyanúgy tud maradandót alkotni akár a fantasy elemeit is felhasználva. 

Az Esővágy novellagyűjteménye 13 írást tartalmaz, s mind egytől egyig más és más. Mindegyikben lehet olyat találni, ami megtetszik benne, s utána sajnos az is tudatosul, hogy bizony ez csak néhány oldal volt, nem valószínű, hogy lesz belőle több, mégis... 

A Szivárgó Sötétség sorozata nagy kedvencem, hála egy baráti ajánlásnak és az, hogy Scar bálja helyet kapott a gyűjteményben valami csodálatos, hiszen végre a kezembe foghatom és nemcsak gépen keresztül olvashatom. :) 

A másik nagy kedvencem az a Sose szólj be varázslónak! Meseelemekkel tűzdelt, tanulsággal rendelkező történet magáról a szerelemről és a külcsínről, miszerint a belső értékek sokkal fontosabbak, mint a külsők. Ha egyetlen egyet kellene választanom, amiből szeretném, ha regény születne, akkor ez ez lenne. 

Margit választott könyve: Bajor Andor - Április bolondja 

Nagyon jó választás volt részemről ez a novellagyűjtemény. A szerzőt eddig nem ismertem, inkább a cím és a műfaj motivált a választásban. 

Magával ragadó, sodró mesélőkedvével letehetetlen olvasmány e kötet. A műfaj igazi gyöngyszemei irodalmi hagyományok nélkül. Valójában a magyar irodalomban Karinthy Frigyes műveihez lehetne hasonlítani. 

Minden történet rejteget valamilyen abszurd fordulatot vagy groteszk elemet, esetleg " csak" szatírikusan bírál. Szatírikus, groteszk vagy éppen szatírikusan-groteszk lírai novellákat  kap kézhez az olvasó kíméletesen precíz humorral vegyítve. 

Témáit tekintve gyakran visszaréved gyermekkorába ( levente iskolák hagyományai : "Madarak és fák napja", " Darutoll egy régi erdőben "), háborúk, embertelen társadalmi rendszerek (" Szerencsés körülmények", " Bálint katona balladája", " Az üvegerdő" ), kisemberek, egyéni sorsok ( " A kidobóember vasárnapja"," Beszélgetés egy zenebohóccal" " Idéző", " Tudatos lények" ) leírása. 

A novelláknak gyakran eleme egyik vagy másik szereplő vagy akár szerző filozofálása, bölcselkedése létkérdéseken. Ezek közül szerintem egy igazi kis csemege a " Tánc az istenek itala körül": Miután a csokoládé kultúrtörténeti leírásat nyújtja át tálcán az író két barát ( író allteregója és a faluról jött Mózes ) között megtudjuk, hogy épp megint divatba jött e kedvelt édesség , bár inkább ital formájában. A Zokogó Majom nevű vendéglőbe igyekeznek hőseink, mert vasárnap reggel csokoládékávé lesz vajas kenyérrel, ami az egész várost izgalomban tartja, még közös ismerősüket báró Rónay-t is. De útjukat szegi egy motorverseny épp a vendéglő épülete körül , amin végül is nagy nehezen átvergődnek, de már csak köménymag levest kapnak reggelire, ami szintén ízlik nekik.A motorverseny miatt elhalasztották egy héttel a csokoládékávét. 

Végülis van az úgy, hogy nem a cél fontos hanem az odavezető út , főleg ha vannak közben jóbarátok és humor is. Nem ámítás, ha a történetek olvasása közben mindenki egy kicsit " Április bolondjá"-nak érzi magát. 
Nagyon tetszett ez a gyűjtemény, jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek.

Bence választott könyve: Maros András - Kávéházi pillanatok

Anya és Zsófi meggyőzött, hogy vegyek részt a kihívásban, így Anya ajánlására ezt a novelláskötetet választottam. 

A novellák legtöbbje egyszerű, hétköznapi jeleneteket ábrázolt, voltak köztük humorosak, voltak elgondolkodtatóak, néhányuk nagyon tetszett, ezeket többször is elolvastam, és volt amelyik kevésbé. 

Az olvasás közben szinte azt éreztem, hogy én is ott ülök egy kávéházban. Az illusztrációk is nagyon tetszettek, jól illettek a könyv hangulatához. 




Evelyn választott könyve: Ted Chiang - Életed története és más novellák

A januári kihívás során Ted Chiang novelláskötetét olvastam el és meg kell mondjam, imádtam.

Elképzelni sem tudtam volna korábban, hogy novellákat olvassak, egyszerűen nem értettem, hogy mi a jó a rövid történetekben. 

Aztán Chiang rávezetett, hogy nem is olyan rövid 1-1 novella. Terjedelmüket tekintve valóban nem hosszúak, ám ha a tartalmát nézzük, akkor rájövünk, hogy igen fajsúlyos gondolatokkal állunk szemben. 

Miközben a novellákat olvastam, végig az járt a fejemben, hogy ezek mind-mind 90-es évekbeli gondolatok. Egyszerűen ledöbbentem, mennyire jól lefesti az író azokat az aggodalmakat, amelyek a mai embereket is foglalkoztatják. Eddig azt hittem, a 90-es évek óta nagyot fordult a világ, de rá kellett jönnöm, hogy nagyobbat nem is tévedhettem volna.

Nagyon tetszik a kihívás, a legjobb benne, hogy nagyon szuper ajánlást készítetek minden egyes hónap elején. 

Molnár Zsófia választott könyve: Örkény István - Egyperces novellák


Január hónapban Örkény István „egyperceseit” olvastam el. 

Korábban már olvastam Örkénytől, és be kell valljam, hogy a többi műve, mint például a Tóték sokkal jobban tetszett, mint a novellái. 

Bár én kisebb méretű könyveket szeretek magammal vinni, amikor utazok, azt elismerem, hogy az Egypercesek nagyon jó olvasmány az utazások mellé. A novellák terjedelmének köszönhetően épp elég annyi idő, amíg a buszmegállóban vársz, vagy a metrón utazol, hogy végezz eggyel-kettővel, ami aztán a következő percekben le is foglalja a gondolataidat.
Örkény novellái kellemesen elgondolkodtatóak. Könnyű párhozamot húzni köztük és a mindennapi élet között.
 
A könyv több részre oszlik: az Anekdoták, A groteszk felé, a Szövegek, az Egyperces novellák, az Állapotok, az Arcképek, Korképek és még sorolhatnám. Nekem az Egyperces novellák és az Arcképek tetszettek a legjobban, ezért nagyon sajnálom, hogy ebből ilyen kevés van a könyvben. 

Összességében ajánlani tudom a könyvet mindenkinek, aki egy kicsit más szemmel akar tekinteni a világra. Azoknak pedig mindenképpen, akik szeretik, ha egy történet elgondolkodtató és minden egyes része további gondolkodni valót ad számára.

Margit választott könyve: Alice Munro - Drága élet

Már régóta ott van ez a novelláskötet a polcomon, nagyobbik lányomtól kaptam. Most a kihívás hatására elővettem és olvasni kezdtem. 14 novella. 

Lassan haladtam vele és vidám sem lettem tőle, viszont elolvasása után a történeteken sokáig gondolkodtam.
Mindegyikben emberi sorsok bontakoztak ki, hétköznapi életnek indulva, de nem egyszerűen elmesélve, hanem várakozással, feszültséggel teli vártam a titok megoldódását, a csattanót. Nem maradt el egyetlen részben sem. Megvolt a találkozás, a sorsfordító pillanat. Egyszerű esetek voltak, olyan bravúrral, melyet csak a nagy írók tudnak. Mély érzéseket váltottak ki bennem, már, már súlyosak voltak ezek az érzések.

A legjobban az Elhagyni Maverley-t tetszett.- Az éjjeli rendőrjárőr évek múlva találkozik újra a kórházban a félszeg lánnyal, akit egykor minden este haza kellett kísérnie. A férfi a feleségét vesztette el, a lány a gyermekétől él távol rosszul sikerült házassága miatt. - Ez a veszteségek története. Megérintett, hiszen mindenki életében vannak valamilyen veszteségek, melyek feldolgozása hosszú folyamat.  

A könyvben nagyon jó még az utolsó négy történet, mely  bepillantást enged az írónő gyermekkorára. Ebből  az önéletrajzi részből  megtudhatjuk honnan indult el Alice Munro. 
Örülök, hogy ezt a könyvet választottam a januári kihívásra. Biztosan olvasok még Alice Munrotól másik könyvet is.

Nem győzzük elégszer megköszönni a beérkezett értékeléseket, mi nagyon élveztük a kihívás első hónapját, és már végeztünk a februári választottunkkal is. 

Reméljük ismét születnek majd ilyen remek értékelések, amelyeket folyamatosan várunk e-mail címünkre: konyvutcablog@gmail.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése