2018. január 19., péntek

Jamie Oliver: Minden napra superfood

Az egészség és a boldogság receptjei

Ez az egyetlen saját tulajdonú Jamie Oliver könyvem, de a könyvtárból már mindet kikölcsönöztem legalább egyszer, van amelyiket többször is, és kipróbáltunk mindegyikből egy jó pár receptet. 

Jamie-ről nem tudok semmi újat mondani, de azt meg tudom mutatni, mit főztünk legelőször ebből a könyvből és vált hatalmas kedvencünkké. Azóta már többször is megfőztük és imádjuk, az az egyetlen baja, hogy másnapra már csak egy kicsi marad belőle. Legutóbb dupla adagot főztem, de az is csak másnap estig tartott ki.


És ami a recept legfőbb előnye, egészséges és nem hizlal. Mint ahogy az egész könyvben olyan recepteket találhatunk, amelyek a kiegyensúlyozott arányok filozófiáját hangsúlyozzák, azaz lehet egyszerre szuperegészséges ételeket enni és jól is lakni.

A könyvben legalább 30 reggelit, 30 ebédet és ugyanennyi vacsorát találhattok, én rengeteg könyvjelző cédulával ragasztottam tele a könyvet, mert a bőség zavarában szenvedtem, amikor választanom kellett, hogy mit főzzek meg és fotózzak le a bejegyzéshez.

Végül az egyik, az előbb már említett hatalmas kedvenc lett, mégpedig a "Remek mexikói paradicsomleves, sült édesburgonyával, fetával és tortillával".

Nagyon egyszerű elkészíteni és tényleg paradicsomból készül. Eredetileg 750 grammot ír a recept, de én már legutóbb 2 kg paradicsomból készítettem, és így marad még másnapra is. Ha nagy szerencsénk van, akkor harmadnap még  pénzfeldobással eldönthetjük, hogy ki eszi meg a maradék egy adagot. :)

A csicseriborsóval is ennek a receptnek köszönhetően ismerkedtem meg közelebbről és nagyon megkedveltem. De így együtt a paradicsom, a csicseriborsó, a feta és a tortilla!!! Egyszerűen fenséges!! Az erős chilipaprika erősíti a mexikói jelleget, de ha nem bírjátok, kihagyható, nélküle is nagyon finom. Mi imádjuk csípősen. 


Ez az étel megunhatatlan, fantasztikus, tökéletesen harmonizálnak a belevalók  és még annak is javaslom a megkóstolását, aki nem szereti a paradicsomlevest, mert a hagyományos, menzákon megismert paradicsomleveshez nem sok köze van.

A következő, amit készítettünk, azok mini szendvicsek voltak, itt a kenyérre kenhető feltétvariációkat hangsúlyozta ki Jamie. Voltak egyszerűek, amelyekre csak simán rá kellett pakolni a hozzávalókat, mint a paradicsom, sajt és kis bors a tetejére, vagy a sajtkrém, uborka és chiliszósz és voltak olyanok, amelyek igényeltek némi előkészületet, de amíg a gyerekek előkészítették a kenyeret és el is készítették az egyszerűbbeket, addig én kevertem egy-két finomságot. Pl. felaprított keménytojásból, joghurtból, pirospaprikából és zsázsából egy nagyon finom tojáskrémet, spenótos és tojásos túrókrémet, joghurtos, balzsamecetes céklasalátát. 



Sütöttem tükörtojást, amit önmagában is imádunk, ez a szendvics igen kapós volt. Tulajdonképpen olyan sokféle szendvics lett, hogy óvatos evést kívánt, inkább csak kóstolgatást, hogy mindegyikből bírjunk enni egy kicsit. 




Ha szeretitek Jamie-t, ez a könyv nem hiányozhat a szakácskönyveitek közül, mert szuperfantasztikus receptek vannak benne gyönyörűbbnél gyönyörűbb fotókkal, és egyéb érdekes információk Jamie-től.




10/10

Bea

4 megjegyzés:

  1. Tanusitom, hogy ez a paradicsomleves szuper!!! Pedig én nem vagyok egy nagy paradicsomleves kedvelő. A csípőset sem szeretem, de ezt igggggeeen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma is azt főztünk, de ez most alig volt csípős. Így is nagyon finom! :D

      Törlés