2017. december 27., szerda

Tom Fletcher: Christmasaurus

Karácsonykor karácsonyi könyveket különösen jó olvasni. 

Még jobban beleringatnak az ünnep hangulatába, a csodák, a fények, a mesék varázslatos világába, egyszer csak azt vesszük észre, hogy mi is ott vagyunk a manókkal az Északi-sarkon a Játékgyárban, az igazi Mikulással készülődünk a nagy útra, ellenőrizzük  a szán és a rénszarvasok körüli utolsó feladatokat, és persze arról is meggyőződhetünk a Mikulás mellett, hogy minden jó gyereknek ott van-e a puttonyában az ajándéka.


Általában ez történik, ha egy karácsonyi manós, Mikulásos történetet olvasunk, ám Tom Fletcher könyvében egy árva kis dinoszaurusszal is bővül a történet, aki  a dinótojásban a tenger mélyén, jégbefagyva túlélte a szülei, testvérei, az összes dinoszaurusz és a világ pusztulását. Ám több millió évvel később a játékokat bányászó manók kibányászták és egyből a Mikulás elé járultak a tojással. 

Nem is tudjátok elképzelni, hogy mit tett Mikulás a dinótojással!!? :D A lényeg, hogy a kis dinónak sikerült kibújnia belőle és Christmasaurus lett a neve.  Boldogan éldegélt Manófalván, segített, ahol tudott, de eljött az idő, amikor azt érezte, hogy más, mint a többiek, szomorkodni kezdett, nem találta a helyét.

Ugorjunk egy nagyot a másik főszereplőnkhöz, Trundi Vilihez és édesapjához, akik kettecskén éldegélnek, mert Vili édesanyja meghalt egy balesetben. Abban a balesetben, amely után Vili kerekesszékbe kényszerült. Ennek ellenére vidám, csacsogó gyerek volt, éppen olyan, mint a többi 10 éves kisfiú. Iskolába járt, néha elfelejtett leckét írni, az iskola diákjainak fel sem tűnt Vili kerekesszéke, ezért egy meglehetősen boldog, gondtalan fiú volt. 

Egészen addig, amíg egy Brenda nevű lány nem érkezett az iskolába és megkeserítette az életét a csúfolódásával. Annyira, hogy már a többi gyerek sem kereste a barátságát. Vili dinórajongó volt, a szobája tele volt dinós holmikkal, még a kerekesszéke is dinós volt. Mi sem természetesebb, hogy egy dinót kért karácsonyra a Mikulástól.

És mivel ez egy karácsonyi történet, azt hiszem, nem árulok el nagy  titkot azzal, hogy Vili és Christmasaurus találkoznak karácsony éjszakáján. Innen kezdődnek izgalmas hihetetlen kalandjaik, olyan kalandok, amilyenekre Vili még álmában sem gondolt. 

Megismerjük a csodát, a barátság erejét, az akarat mindenhatóságát, nevetünk és izgulunk, fantasztikusan karácsonyi kalandban van részünk. A történetben felbukkan egy Vadász is, hogy ne legyen semmi egyszerű és unalmas, aki képviseli a rosszat és neki is megvan a maga története. Undok Brendáról se feledkezzünk meg, ő is fontos szerepet kap a történetben. Trundli Gyuri, Vili apukája pedig igazi karácsony-rajongó, felőle akár mindennap karácsony lehetne.

Titkokra derül fény, barátságok köttetnek, miközben az elfogadás és a szeretet nagyon fontos szerepet kap ebben az őrülten aranyos történetben.  Vicces, aranyos, nagyon bájos, hangulatos mese, mely segíthet és erőt is adhat. Örülök, hogy egy újabb könyvvel bővült a "karácsonykor feltétlenül elolvasandó" könyveim kupaca. 


A szerző, Tom Fletcher népszerű youtuber és zenész, két kisfiú édesapja, ha kíváncsiak vagytok rá, nézzétek meg ezt a videót: 



vagy ezt:


vagy bármelyiket. Én rajongója lettem.

10/10

Bea

Kedvenc idézeteim:

Minden egyes lépés, amely távolabb visz az előző karácsonytól, 
közelebb hoz a következőhöz.


Elképzelni sem lehet nála nagyobb embert. Gondolj a két legkövérebb rokonodra (nyugi, nem fogják megtudni, hogy rájuk gondoltál)! És most képzeld el, hogy ők ketten egy ember! Bizony, ennyire nagy volt a Mikulás, nem csupán kövér, de puffasztikusan pufók! 


...sok millió gyerek hisz abban, hogy ezek a csodálatos lények valóban a levegőbe tudják emelni a szánt. Hisznek ebben, szemernyi kétség nélkül, és ez a hit a legerősebb varázserő a világon. A hit az, ami a lehetetlent lehetővé, a kivitelezhetetlent kivitelezhetővé teszi! És az összes hit közül a gyermek hite a legerősebb, hatása megállíthatatlan.


Az emberek egy csomó vad, lökött, dilinyós és csodálatos dolgot hisznek, de ez nem jelenti azt, hogy egyesek tévednek, másoknak pedig feltétlenül igazuk van. Nem az a lényeg, mi a tévedés, mi az igazság, mi a valóság, mi a hamisítvány, mi az igaz és mi nem. Az a lényeg, hogy ha hiszel valamiben, az boldogabb, jobb emberré tesz téged.


A hit, Vili, lehetőséggé alakítja a lehetetlent ...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése