2017. december 20., szerda

A fa alá...#4


Végre elérkeztünk a gyermek- és ifjúsági könyvekhez!  

Nem is tudom, hogy a gyerekeknek a legkönnyebb vagy éppen a legnehezebb könyvet választani.  Könnyű, mert nagyon jó gyermekkönyvek vannak, mind magyar írók tollából, mind külföldi szerzőktől. Ugyanakkor nehéz, mert sok jó gyermek- és ifjúsági könyv található a könyvesboltok kínálatában, néha nehéz kiválasztani, hogy a megajándékozni kívánt gyerek vagy fiatal életkorának és érdeklődési körének is megfeleljenek.




Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Tavaly karácsonykor jelent meg Matt Haig könyvének első része, A fiú, akit Karácsonynak hívnak című történet. Nagyon szerettem, és meglehetősen megörültem, amikor megtudtam, hogy idén karácsony előtt megjelenik a második rész.

Nos, ez a második rész, ha lehet, még jobban tetszett. Igazi karácsonyi téma, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szép élmény ez a könyv, ez az egyik legjobb karácsonyi ajándék lehet, érdemes mellé megvenni az első részt is.

A két könyvről írt értékeléseimet IDE és IDE kattintva olvashatjátok.





Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher népszerű énekes, író, YouTube-sztár, vlogger és nem mellesleg két fiú édesapja. Egyik kedvenc filmje a Vissza a jövőbe - ezért együttesét Marty McFlyról nevezte el. 

A Christmasaurus egy minden ízében karácsonyi történet, ahol találkozhatunk a Mikulással, a rénszarvasokkal, egy kisfiúval, aki egy kicsit más, mint a többiek, egy dinóval, aki egy kicsit szintén más mint a többiek. 

Miért is ne lenne más, amikor ő az utolsó élő dínó és nem is akárhol él, hanem az Északi-sarkon a manókkal és a Mikulással. A könyvből megtudhatjuk hogyan került oda, mi a legnagyobb vágya, meg tudja-e valósítani. Karácsonyvárásról, kívánságokról, barátságról és szeretetről szól ez a vicces és kalandos történet.


Farkasházi Réka - Boldizsár Ildikó: Igazi karácsony
No és akkor még egy könyv, ami kizárólag a karácsonyról szól.

Csodaszép történet, szép gondolatok arról, hogy mit is kellene jelentenie ennek az ünnepnek, hogyan tudnánk boldogan, elégedetten és nyugalomban megélni, átélni ezeket a szépséges napokat. Miben kell keresnünk a karácsony szépségét? A  megfoghatóban, a megláthatóban van-e az ünnep varázsa, az ajándékok, az ételek sokasága adja-e, vagy valahol máshol van elrejtve?
A könyvhöz egy CD is tartozik, melyen Farkasházi Réka és a Tintanyúl együttes énekli meg a karácsonyt, vidám hangulatot teremtve.
A könyvről írt értékelésemet IDE KATTINTVA olvashatjátok.

Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Fiatal fiúknak és lányoknak szóló kedves történet, mely egy kis falucskában játszódik, ahová Zsé pár éve költözött a szüleivel, akik megunván a zajos, füstös és zsúfolt várost, csendes és nyugalmas helyre vágytak. 

Zsé, becsületes nevén Zsigmond, nem tűnt ezért szomorúnak, sőt, teljesen feltalálta magát, és hamarosan barátokra is talált. 

Vidám, vicces, kalandos történet, nekem nagyon tetszett.

IDE KATTINTVA olvashattok még a könyvről.






Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán


Aszalt barackos zabpelyhes keksz, barackízes palacsinta, sáfrányos-mazsolás rizs, ötfűszeres kacsacomb, grillezett mentás padlizsán, citromos-kókusztejes fácánleves és még sorolhatnám, milyen finomságok találhatók ebben a könyvben.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy egy szakácskönyvről van szó, nem, nem, egy kedves, izgalmas ifjúsági regényt olvashatunk eme finom hozzávalókkal megtűzdelve.

Szerettem a könyv mozgalmasságát, a gyerekek kalandjai és titkai egyszerre idézték fel a hasonlóan izgalmas és kalandos gyermekkoromat és csigázták fel anyai féltő-óvó ösztöneimet. Kedves volt és aranyos, mindeközben felhívta a figyelmet a tizenéveseket fenyegető veszélyekre, problémákra.

A történetről IDE KATTINTVA olvashattok bővebben.

Will Mabbitt: Mabel Jones és az Ijesztő Kukac

Mabel Jones fantasztikus nőszemély, vicces, pimasz és nagyon bátor. Ebben az első részben megtudhatjuk, kicsoda is Mabel Jones és miért rabolja el az éjszaka közepén az ágyából egy furcsa szerzet, egy néma lóri, akit Baljósh Kussh-nak hívnak. 

Miért kell a serdülő Mabel Jonest az Ilyesztő Kukac nevű hajóra vinni, ami tulajdonképpen egy kalózhajó és mint láthatjuk a kalózok még helyesen írni sem tudnak, és ugyancsak ijesztő, ha összetévesztik a j-t és a ly-t. Sok jót nem lehet tőlük várni
.
Szegény Mabel Jones sanyarú sorsa ellenére, a félelmetes és izgalmas kalandok közepette én nagyon élveztem ezt a könyvet, melynek humora is fantasztikus.

A könyvről IDE KATTINTVA olvashattok bővebben.


Lars Joachim Grimstad: Eltűnt gyerekek


Ez a norvég gyerekkönyv még olvasás előtt áll, de nagyon izgalmasnak ígérkezik, minél hamarabb szeretném elolvasni. Nagyon vicces, kicsit abszurd könyvnek tűnik, éppen az ilyen könyveket szeretem, így remek választás lesz az ünnepek alatt.

Roald Dahl összes, azaz bármelyik könyve nagyszerű választás lehet még karácsonyi ajándékként, egyik kedvenc íróm, imádom a stílusát, a témáit, szerintem nem is tud rosszat írni. 
Ezekről a Roald Dahl könyvekről írtunk:

Fantasztikus róka úr
Boszorkányok
A barátságos óriás

Mai ajánlatunkat a Kolibri Kiadó kínálatából válogattam.

Bea


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése