2017. november 10., péntek

Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Björnstad 1.

Én annyira örülök, hogy van egy ilyen író, mint Fredrik Backman, és a könyvei megjelennek magyarul, hála az Animus Kiadónak, mert egyszerűen zseniális szerző, fantasztikus tehetséggel mutatja meg az embernek, hogy mennyiféle érzelem rejtőzik a lelkében és a szívében, és azt is, hogy az élet milyen szép, a szeretet milyen nagy kincs, és a család mennyire fontos. 

Az emberi érzelmek minden fajtáját megismerhetjük Backman könyveiben, és felfedezhetünk magunkban olyan érzéseket és gondolatokat, amelyekről nem is tudtuk, hogy magunkban hordozzuk.

Mi vagyunk a medvék - zseniális cím. 
Egy város az erdő közepén - Björnstad. 
Hoki - sport, ami miatt kicsi aggodalom keletkezett bennem, amikor megláttam, hogy Fredrick Backman új könyvének témája a hoki. Ezen most már csak mosolygok, nem is tudom, hogy miért voltam ilyen hitetlen és kételkedő. Hiszen eddig én még nem csalódtam Backman könyveiben!!

A hoki tehet mindenről. Azt hittem, hogy egy többségében sportról szóló történetet fogok olvasni, edzésekkel, meccsekkel, a jégkorong szabályaival és a falu életének apró-cseprő ügyeivel. Még ha így is lett volna, Backman szerintem azt is annyira zseniálisan megírta volna, hogy a könyv végére hokirajongó lettem volna. 

Ám nem így volt. A hoki úgy simult bele a történetbe, hogy lehetetlen volt a legfontosabbnak tulajdonítani a sok emberi sors között, miközben a regény legfontosabb eleme volt, sokaknak adott reményt és lehetőséget, teljesített be álmokat, megmutatta az együvé tartozást, a közösség erejét. 

Azt hiszem egyetlen hokiszabályt sem olvastam a könyvben, Backman annyira zseniálisan írt a Björnstad Hockey juniorcsapatról, hogy egyáltalán nem volt lényeges, hogy a hoki adja a történet alapját és hátterét.

Nagyon profin épült fel a történet, fantasztikus szereplők közreműködésével, egyéni sorsokkal, melyek a hoki árnyékában haladtak, megtudtuk, hogy a csapat mindenekfelett.

A regény anyákat és apákat, fiúkat és lányokat, barátságokat és szerelmeket mutat nekünk, mindennapokat, amelyek hol nehezek, hol pedig örömteliek, életeket, felnőttekét és fiatalokét ismerhetünk meg, és egyszer ez az egész megváltozik. 

Történik valami, ami mindent megváltoztat. Nagyon dühítő volt látni, hogyan állnak az addig nagyon összetartó emberek a tragikus eseményhez, sajnos azt is mondhatom, hogy szinte napjainkban is aktuális az, ahogyan az emberek viselkednek egy ilyen, vagy hasonló esetben,  az egység megbomlik, az emberek hitüket vesztik, magukban és másokban, tehetetlenek, kérdéseket tesznek fel, legfőképpen maguknak, tehettek volna-e bármit is másképp.


Lehettek volna-e jobb anyák, apák, mennyit bír el egy barátság, milyen erős a becsület és a tisztesség, mennyire fontos az összetartozás érzése?

Szívet melengető, megrázó, megdöbbentő és reményteli történet a medvék története. Fredrik Backman ismét bravúrosat alkotott, örökös tag lett a kedvenc íróim között. Igaz, már eddig is az volt. 

10/10

Bea



2 megjegyzés:

  1. A könyv pont olyan jó, mint amilyenre ez az értékelés sikeredett! Mindenkinek ajánlom egy 100-as zsepivel. ✌️😍

    VálaszTörlés