2017. július 19., szerda

Peter Clines: 14

A könyv külföldön 2012-ben jelent meg, s abban az évben sok könyves portál, köztük a Goodreads is az év legjobb horror regényei listájára választotta.
Hozzánk egy kicsit késve érkezett meg ez a könyv, de jobb később, mint soha! :)

A történet középpontjában egy Los Angeles-i ház, a Kavach épület és annak a lakói állnak, de a főszereplő mégis inkább maga az épület. 
A Kavach épület, ahol zöld, a megszokottnál eggyel több lábú mutáns csótányok tanyáznak, s a ház áramellátásának körülményei sem teljesen tisztázottak, de ez csak egy pár dolog a hosszú rejtélyek sorából.



Főszereplőnk Nate, a ház alacsony bérleti díja miatt költözik be az új lakásába, s mint majd később kiderül, a többi lakónak is sokat számított a kedvező bérleti díj, amikor kivették a házat.

Nate a beköltözés után szépen lassan megismerkedik a többi szomszéddal, Timmel, aki szintén új még a házban, Oskarral a szigorú gondnokkal, és még az első nap Xela-val, a kék hajú lánnyal, aki mindig vicces és meztelenül napozik a ház napozóteraszán, s Nattel pont egy ilyen napozás alkalmával sikerül összefutnia.

De a történetünk akkor indul csak be igazán, amikor Nate wifi ügyben felkeresi Veek-et, aki a ház alsó szintjén lakik, és már egész hosszú listája van a ház titkairól és rejtélyeiről... És Nate nagyon is kapható egy kis nyomozgatásra a nagy lakattal lezárt tizennégyes ajtó után és a pincében található titokzatos ajtó után is... két titokzatos ajtó egy házon belül, nem is olyan rossz nem? :)

A ház többi lakóját sem kell sokáig győzködni, hisz ki ne lenne benne egy kis nyomozgatásban.
A rejtélyek felgöngyölítése közben kiderül, hogy szinte az összes lakó tök jó fej, együtt vágják le a lakatotkat az ajtóról, együtt kaparják le a szobájuk faláról a festéket, és szintén együtt szerelik le rendszeresen a ház gondokát Oskart, aki nem nézi jó szemmel a kutakodásukat.
A csapat annyira összehangolódott a végén, hogy már a Scooby Doo karaktereinek szerepeit is felosztották egymás között. 

Nekem ez a nyomozgatós rész volt a kedvencem, ami szerencsére jó sokat kitett a könyvből. Most rögtön azonnal be szeretnék költözni én is egy régi házba, ahol titkos ajtók, és felderítésre váró földalatti alagutak vannak. :)  
A ház titkainak felgöngyölítése rendkívül izgalmas, és okos módon volt megírva, a végén, amikor Tesla is szóba került, már alig tudtam nyugton ülni a fenekemen.


A történet végkifejletekor egy kicsit leült a lelkesedésem, arra a részre mondhatnám azt is, hogy az nem az én stílusom volt, de nem tudom... ez így lehet nem teljesen igaz, lehet, hogy csak olyan felfokozott állapotba kerültem addigra, hogy nem éreztem ezt a végkifejletet elég monumentálisnak a korábban történtekhez képest. 

A történet lezárása az aranyos volt, tetszett nagyon. :)

9/10

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése