2017. május 3., szerda

Susan Barker: Inkarnációk

Ezer éve rólunk álmodom

Nagyon különleges olvasási élményt nyújtott ez a könyv. Teljesen beszippantott magába, pedig volt amikor egyáltalán nem voltak egyértelműek az érzéseim a történettel kapcsolatban. Nem tudtam eldönteni, hogy elborzaszt amit olvasok, vagy lenyűgöz. Aztán megértettem, hogy nem kell eldöntenem. Elborzaszthat és lenyűgözhet egyszerre. 

A történet középpontjában egy Vang nevű, a harmincas éveiben járó taxisofőr áll, aki feleségével és kislányával él, egy teljesen hétköznapi, átlagos, már-már elszürkült kapcsolatban. Egy nap titokzatos levelet kap, amit nem tud mire vélni. Majd kap még egyet és még egyet. 



Megismerjük mi is ezeket a leveleket, megismerjük Vang sofőr állítólagos előző életeit, melyeket egy titokzatos "másik", az úgynevezett lélektársa ír neki, aki emlékszik az előző életeikre, emlékszik arra, hogy melyik életükben, milyen kapcsolatban voltak, és ezt meséli el a levelekben. 

Miközben betekintést nyerünk Vang jelenlegi, mindennapi életébe, valamint jelenlegi életének múltjába, megtudjuk, hogy az ígéretes, egyetemen tanuló fiatalember hogyan jutott el a taxisofőrségig, milyen kapcsolatban volt anyjával, apjával, majd nevelőanyjával, hogyan ismerte meg a feleségét és milyen a kislányával való viszonya, megismerjük Cen Jenget, aki jelenlegi életében fontos szerepet tölt be, miközben úgy tűnik, hogy nem.

Ez eddig akár egy átlagos történet is lehetne, ám már itt is úgy érezzük, hogy egy nagyon jó korrajzot kapunk a jelen Kínájáról, az emberekről, az egymáshoz való viszonyaikról, a mindennapi élet nehézségeiről.

De az igazi meglepetést a levelek hozzák, amelyek révén az ősi Kínába látogatunk el, öt történeten keresztül. Vang öt előző életét ismerhetjük meg, amely történetekben mindenhol ott van mellette a rejtélyes, leveleket író lélektársa. 

Ezek a történetek, Vang sofőr inkarnációinak történetei tele vannak fájdalommal, szenvedéssel, brutalitással, megalázással, szenvedéllyel, szörnyűséges eseményekkel, néha le kellett tennem a könyvet, amikor már nem bírtam olvasni a feszültséggel és néha erős gyomrot igénylő eseményekkel teli történetet. De Vang és mindenkori társának történetei nem hagytak nyugodni. 

Volt amikor mindketten férfiak voltak, és olyan is, amikor mindketten nők, járhatunk a i. sz. 7. században, a Tang dinasztia korában, 1213-ban, a Csin-dinasztia korában és szépen sorban felbukkannak szereplőink itt-ott az időben, egészen 1966-ig, amikor a Kínai Népköztársaságban lehetünk tanúi a Forradalmár Lányok Antikapitalista Iskolájában elkövetett szörnyűségeknek. 
Majd egyszercsak elérkezünk a jelenhez, az élet folytatódik... Vagy ismét elölről kezdődik? Megtudunk valamit? Vagy ismét tudatlanul, "tiszta lappal" indulunk a következő életbe. Jelen esetben Vang sofőr és az ő titokzatos társa.


Ez egy nem egyszerű történet, nagyon szövevényes, izgalmas, hihetetlen eseményeket szőtt Susan Barker, jól kidolgozott karakterekkel, a sok megpróbáltatást adó események hátterében pedig ott van Kína történelme, jellegzetessége, sajátosságai. 

Szerettem ezt a könyvet, a borzalmak, az erőszak, és az időnként fellépő iszonyatom ellenére is. Elgondolkodtatott és lenyűgözött. Eredeti, különös, és a vége is fantasztikus. Vajon tudjuk kik voltunk, kik lehetünk, de a legfontosabb, hogy kik vagyunk?

10/10

Bea

2 megjegyzés:

  1. Hú, de felcsigázott ez a történet! Akkor most hivatalosan is felveszem a listámra 1001-es példánynak ;-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki! :) A listádon jó helye lesz. :D

      Törlés