2017. április 28., péntek

Andrea Mills: Meglepő, de igaz!

Mindennek megvan a maga haszna! Még annak is, ha csak szombat délelőtt jutunk el a könyvtárba és a gyermekrészlegen  sorba kell állni a kölcsönzőpultnál. 

Mert akkor, miután kiálmélkodtuk magunkat azon, hogy mennyien jönnek szombaton könyvtárba (köztük mi is :D) elbámészkodhatunk olyan polcokon is, ahol más esetben éppen csak végigfuttatjuk a szemünket és már megyünk is tovább a regényekhez és egyéb fontos, listára felírt könyvekhez.

Egy ilyen sorban állás alkalmával kaptam le a polcról ezt a könyvet, ami engem teljesen elbűvölt. Csodálatosan szép helyek, nagyon furcsa tájak, különös állatok, fantasztikusan szép és egyedi növények, meglepő természeti képződmények sora van ebben a könyvben. Gyönyörű képekkel, és éppen annyi szöveggel, amiből kielégíthetjük a kíváncsiságunkat. 

Voltak olyan dolgok, amiket már ismertem, de mégis új információkat tudtam meg róla, és voltak olyanok, amelyeket az interneten tovább csodáltam, mert egyszerűen hihetetlen, hogy ilyen fantasztikus dolgok vannak. Volt, amelyiket el sem hittem, de miután leellenőriztem a neten, el kellett ismernem, hogy jéééé, tényleg van ilyen.

Nagyon szép és nagyon ijesztő helyeket ismerhetünk meg. Az ijesztők közé sorolom pl. az Észak-Türkmenisztán sivatagában található Derweze tűzkrátert, amely egy félelmetes, több, mint negyven éve lángoló lyuk a földben. 

Ijesztő, de mégis szép a bolíviai fennsíkon fekvő Salar de Uyuni nevű sómező, ami a világ legnagyobb sómezeje, eső után víz alá kerül, de ha a víz elpárolog, a felszín egy hatalmas nagy tükörré változik, és nem lehet látni, hogy hol ér véget a föld, hol kezdődik az ég, és evilágon vagyunk-e még egyáltalán. 

Az ijesztő és a szépséges határvonalán helyezkedik el szintén a mexikói bombastrand, ami a lakatlan Marietta-szigeteken történt mexikói kormány által végrehajtott bombakísérletek eredménye. Félelmetes helynek tűnik az etiópiai Danakil-mélyföld, ahol elviselhetetlen a hőség, a sivatagi medencében aktív vulkánok fortyognak és kénes forrásokból fojtogató gázok szállnak fel. Mint valami földöntúli táj.

Gyönyörű kategória a kínai Kanszu tartományban található Danxia, amely csodálatosan szép, színes, szivárványos sziklás hegyek otthona, vagy a gröndlandi Elefántláb-gleccser,  de az arizoniai sziklacsodákat is ide sorolnám. Fenséges látvány a norvég Kjerag-szikla, amely  Kr. előtt 50.000 óta áll mozdulatlanul, még a jégkorszakban ékelődött be két hatalmas hegy közé, egy hatalmas kő, ami szinte lebeg a levegőben. A könyvben szereplő képen, egy bárány áll a tetején, akik valamiért szívesen pózolnak e félelmetes helyen.

A természeti csodákon kívül az emberi csodákról is olvashatunk, a Nazca-sivatagban található rajzokról, a kínai agyaghadseregről, a ghánai kedélyes temetésekről, újszerű koporsókról, vad vizekről, veszélyes munkát űző emberekről, őrült fesztiválokról és fantasztikus emberi alkotásokról.


Különleges növények, fantasztikusan gyönyörű és csodálatos fák, majd nagyon különös állatok következnek, a könyv végén pedig a természeti erők alkotta hihetetlen, csodálatos és titokzatos dolgok zárják a sort.

Nagyon érdekes, izgalmas, látványos olvasnivaló, elbűvöl gyereket, felnőttet egyaránt.

10/10

Bea

4 megjegyzés:

  1. Na ez nagggyon kiváncsivá tett. Ez érdekel engem, feltétlenül keresni fogom a könyvet. Köszi az értékes útmutatást a könyvhöz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Keresd, mert nagyon érdekes album, bele lehet feledkezni a képekbe és álmélkodni a hozzá tartozó leírásokon.

      Törlés
  2. Szuper szülinapi ajándék egy 10 éves fiúnak szerintem:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is szuper szülinapi ajándék egy 10 évesnek, fiúnak is, lánynak is! Nem lehet melléfogni vele.:)

      Törlés