2017. március 2., csütörtök

Dr. Norman Doidge: Hogyan gyógyul az agy?

Ez egy nagyon érdekes könyv volt, köszönhetően legokosabb, legtitokzatosabb, legbonyolultabb szervünknek, az emberi agynak. Megerősítette azt a tényt, hogy az emberi agy csodákra képes, megvan a maga egyedi módja gyógyulásokra, fejlődésre és átalakulásra. 

Képes korábban visszafordíthatatlannak vagy gyógyíthatatlannak vélt betegségek korrigálására, arra, hogy a beteg emberen ne uralkodjon el a betegsége, visszanyerje megszokott életminőségét. Az agynak van egy csodálatos tulajdonsága, a neuroplaszticitás. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy bizonyos eseményekre és szellemi tapasztalatokra válaszul megváltoztassa önmaga szerkezetét és működését. 

A könyvben példákat olvashatunk ilyen csodálatos átalakulásukról, hihetetlen gyógyulásokról. Több száz évvel ezelőtt még az a nézet volt az uralkodó az orvoslás tudorai között, hogy az agy képtelen a változásra. Ha egy része betegség és sérülés következtében megsérül, már lehetetlen a helyrehozatala. 2000-ben az orvosi Nobel-díjat annak igazolásáért ítélték oda, hogy tanulás közben növekszik az idegsejtek közötti kapcsolatok száma, azaz megváltoztatja, formálja az agy struktúráját.

A könyv az agyi sérülések többfajta korrigálási módját mutatja be, amelyek egytől egyig fantasztikus lehetőségek és az így elért sikerek pedig csodálatra méltók és hihetetlenek.

Az első részben dr. Michael Moskowitz, aki már amúgy is a krónikus fájdalomcsillapítással foglalkozott, saját magán kísérletezi ki speciális módszerét, ugyanis egy óvatlan pillanatban olyan baleset érte, melynek következtében nagyon súlyos sérülést szenvedett. Fájdalomcsillapítással foglalkozó szakorvosként az első pillanattól szakértő szemmel figyelte fájdalmait, sérülését, melyek a későbbiekben a fájdalomcsillapító módszerének kidolgozásában nagy segítségére voltak. Bámulatos eredményeket ért el, csupán az agy vizuális képességének használatával, majd saját tapasztalatait eredményesen terjesztette ki más betegek gyógyítására. (Vicces, de néha örült, ha fájni kezdtek a sérülései, mert tovább folytathatta önmagán a kísérletezést.)

A következő részben arról olvashatunk személyes példákat, hogy a rendszeres és következetes testmozgás hogyan segíthet pl. a parkinsonos betegségek tüneteinek kordában tartásában, esetleg teljes eltüntetésében. Hogyan lehetséges, lehetséges-e, hogy egy parkinson kórban szenvedő ember, agya egy másik részét használja a járás irányítására, azaz megtanulja a tudatos járást, amivel kiküszöbölheti a parkinsonosokra jellemző csoszogó, lassú, jellegzetes járásmódot.

A könyv harmadik részében a fény hatását ismerhetjük meg. Gondoljunk csak arra, hogy az újszülötteket is lámpa alá teszik besárgulás esetén, de a pikkelysömör is kezelhető fény, akár természetes napfény segítségével is. 
Agykárosodás is kezelhető fénnyel, hiszen a napfény energiája is áthatol a bőrön és hatással van például a vérre is, de már az ókorban is is hódoltak a Napistennek, tisztában voltak vele, hogy a nap az élet elsődleges forrása, végső soron minden élőlény a napból nyeri az energiát. Már ekkor is használták a napoztatást a gyógyulásra. Ebben a fejezetben a lézerfény jótékony hatásait ismerhetjük meg és elképesztő gyógyító hatását, szintén fantasztikus gyógyulásokon keresztül.

Olvashatunk még Moshe Feldenkrais fizikus, fekete öves gyógyító módszeréről, aki a mozdulatok tudatosítása által éri el az agyi rendellenességek gyógyítását, javítását, lenyűgöző eredményeket ért el a módszerével.

A zene csodálatos gyógyító erejéről már Oliver Sacks, A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét című könyvében  is sokat olvastam,  ebben a könyvben egy módosított változatával ismerkedtem meg, ami eleinte nagyon provokatív volt, ám hatását nem igazán lehet vitatni, csodás gyógyulások igazolják nagyszerűségét.


Ez egy ismeretterjesztő könyv, nekem laikusnak néhol bizony száraz volt és eléggé orvosi, ugyanakkor nagyon tetszett, hogy a könyvben szereplő orvosok és gyógyító személyek életébe, eredményeik elérésének útjába is betekintést nyerhettem, ezáltal emberi közelségbe kerültek ezek a fantasztikus emberek, és ugyanígy a példaként szereplő betegek sorsát, betegségét is megismerhettem, végigkísérhettem szinte reménytelen állapotukból való elképesztő felépüléseket, és meggyőződhettem arról, hogy az agyunk tényleg csodákra képes, csak hinni kell benne. És ez egy tudományosan alátámasztott tény. 

A könyvet köszönöm a Park Kiadónak!

9/10

Bea


Fülszöveg:
Első könyvében, A változó agyban Norman Doidge megismertette olvasóit a neuroplaszticitás jelenségével: agyunk a szellemi tapasztalatokra válaszul képes megváltoztatni szerkezetét és működését. Új könyve arról szól, hogyan zajlik a  neuroplasztikus gyógyulás lenyűgöző folyamata.
Olyan, az agyba vezető természetes útvonalakat mutat be, amelyek az érzékszerveinken és a testünkön keresztül bejutva felébresztik a plasztikus agy önátalakító képességeit anélkül, hogy ehhez műtétre vagy gyógyszerre lenne szükség.
Olvashatunk páciensekről, akiknél sikerült enyhíteni a krónikus fájdalmakat, akik súlyos szélütések után nemcsak a beszéd- és járásképességüket nyerték vissza, hanem teljes életet is élhetnek. Autisztikus spektrumzavarral, tanulási nehézségekkel vagy figyelemhiányos zavarral élő gyermekeket ismerünk meg, akiknek az élete a neuroplasztikus technikáknak köszönhetően normális lett; sclerosis multiplexben, Parkinson-kórban vagy központi bénulásban szenvedőket, akiknél látványosan javultak a tünetek. Ez a könyv életeket változtathat, embereket gyógyíthat meg. 

Dr. Norman Doidge kanadai pszichiáter, pszichoanalitikus, tudományos kutató. Első könyve, A változó agy a The New York Times bestsellere lett - a Dana Brain Foundation 30 ezer cím közül a legjobb, aggyal foglalkozó ismeretterjesztő műnek választotta. Dr. Doidge a Torontói Egyetem pszichiátriai tanszékének és a New York-i Columbia Egyetem Pszichoanalitikai Oktató- és Kutatóközpontjának a munkatársa. Torontóban él.

2 megjegyzés:

  1. Ez is felkerült a listámra. :)
    Jómagam hiszek az alternatív gyógymódokban, és abban is, hogy a betegségek (nem a fertőzőek) sokszor az életvitelünk, életkörülményeink, hatására alakulnak ki. Bár én is belátom, hogy sokkal egyszerűbb és gyorsabb bedobni egy bogyót, ha fáj a fejem, mégis tudom azt, hogy kis kitartással és hittel anélkül is kezelhető lenne. Sajnos a gyógyszeriparnak van egy hatalmas előnye az ilyen alternatív gyógymódokkal szemben, mégpedig a kézzel foghatóság, valamint a gyógyszerek hatásába vetett rendíthetetlen hit. Ha az orvos felírta, akkor az hat. És persze így is van. De ha az emberek inkább a megelőzéssel foglalkoznának, akkor én úgy gondolom, hogy töredék összeget kellene otthagynunk a gyógyszertárakban. Persze tudom, hogy a mai rohanó stresszes világunkban az embernek se ideje (...) se ereje (sokszor pénze) nem marad arra, hogy megteremtse magának a nyugodt kiegyensúlyozott élethez való feltételeit. Nnna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elméletben mindig minden jobban megy az embernek. Tudja, mit kellene, tudja, hogyan kellene, de mégis mindig máshogy csinálja. Kitartás és elszánt akarat szükséges sok mindenhez, ehhez pedig nagyon nagy szükségünk van az agyunkra. :) Egyre nagyobb a várólistád. :D

      Törlés