2017. február 23., csütörtök

Sütés-főzés

Ebben a bejegyzésben két szakácskönyvről írok, és bár nem vagyok egy nagy főzőfenomén, de egy-egy ételt elkészítettem belőlük.

Fűszeres Eszter: Leves minden napra

Először végiglapozva a gyönyörű fotók ragadták meg a figyelmemet. Csodálatos tányérokon, tálakban, remek színösszeállításokkal és tökéletesen beállított kompozíciókkal. Természetesen minden étel nagyon gusztusosnak tűnik és igazán megjön az ember kedve egy kis főzőcskézéshez. 

A receptek első olvasásra nem tűntek egyszerűnek. Aztán rájöttem, hogy inkább az alapanyagok beszerzése riasztott el engem, ami lehet, hogy csak nekem jelent gondot, mert Sopronban a bevásárlóláncok és a multik üzleteiben nagyon Fortunától függenék a hozzávalók beszerzésében. Tehát nem az van, hogy kiválasztok egy receptet, elindulok, beszerzem a hozzávalókat, és másnap már főzhetem is. 



Nagyobb városokban, egy jó kis piaccal, vagy egy-egy szuper speciális üzlettel talán nem jelent gondot pl. a turbolya beszerzése, vagy a kaffir lime, esetleg a galangál beszerzése, de én ezeket a hozzávalókat kívánó ételekhez hozzá sem kezdenék. 

A receptek kisebb része tartalmaz ilyen flancos érdekes hozzávalókat, a nagy részük azért viszonylag könnyen elkészíthető. De akár egy-két alkotórész ki is hagyható, ha éppen nincs otthon.

Én is így tettem, egy tavaszi minestrone levest főztem meg, a tavaszi hozzávalókat - a spárgát és medvehagymát kihagytam, de más minden volt itthon és így lett egy finom levesünk aznapra. Ízlett mindenkinek, azt hiszem gyakran fogok ilyet főzni. Meg is mutatom:


A receptek évszakok szerint vannak csoportosítva, jó ötletnek találom és ki fogom még kölcsönözni a könyvtárból, mert még egy jó pár ételt szívesen megfőznék.
9/10


Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta

Cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy akár fogyókúra is lehet az oka annak, ha valakinek 160 grammos diétát írnak elő az orvosok. 
Receptgyűjteményünkben bemutatjuk, hogyan tudjuk az előírt napi 160 gramm szénhidrátbevitelt betartani úgy, hogy az étrendünk lemondások nélküli, ínycsiklandó fogásokból álljon és változatos legyen.

A könyv elején nagyon hasznos tanácsokat kapunk a széndhidrátdiétával és az egészséges étkezéssel kapcsolatosan, majd egy széndhidráttáblázat is rendelkezésünkre áll tanulmányozásra.

Külön találjuk a reggeliket és külön a köztes étkezéseket. A köztes étkezéseken belül nagyon ínycsiklandozó italokat, sós nassolnivalókat, desszerteket. Ezen kívül zöldséges fogásokat és húsos és halas fogásokat is találunk.

Mint a fenti könyvben is, itt is a fotókat csodáltam végig elsőként. Imádok gyönyörködni az edények és az ételek színeinek harmóniájában, egy-egy vintage tányért vagy evőeszközt sóvárogva bámulok, ezek a remekül megkomponált képek plusz élvezetet nyújtanak, így előfordult már, hogy csak ezért kölcsönöztem ki szakácskönyvet a könyvtárból, hogy itthon kibámészkodhassam magam. 

Mivel ez saját könyv, ebből sok receptet szeretnék kipróbálni. A nagyon egyszerű reggeli krémektől, a kicsit bonyolultabb finomságokig változatos ételeket kínál. Nagyon egyszerű például a rántott karalábécsíkok elkészítése, durumbúzalisztbe és teljes kiőrlésű zsemlemorzsába panírozva, és így azt hiszem még kellőképpen diétás is, nemcsak a 160 grammos diéta feltételeinek felel meg. Nem rántottam még sosem karalábét, de imádom a rántott patisszont, a cukkinit, úgy gondolom, hogy a rántott karalábé is hasonló ízvilág lehet. 

Ebből a könyvből egy citromos csirkecomb zöldborsós rizssalátával nevű főfogást főztem meg kipróbálásként, nagyon finom lett. Bár most írás közben jutott eszembe, hogy a citromot jól elfelejtettük, a kész ételre kellett volna rácsepegtetni. Csirkecombot még nem citromoztam, de a kapros húsgombóclevest imádom jó sok citrommal.  A rizs barna, a köret elsőre rizibizinek is tűnhet, de ebben a rizssalátában a borsó több és a rizs kevesebb, míg a rizibiziben fordítva van, legalábbis én kevesebb borsóval szoktam készíteni 


Ebben a könyvben elsőre nem találtam nagyon extra alapanyagokat, igazán szimpatikus, kedvemre való könyv. A desszertek is igen ínycsiklandozóak. Van egy második része is, lehet azt is beszerzem hamarosan. 

10/10

Bea

4 megjegyzés:

  1. Úúúú, de éhes lettem! Nagyon jól néznek ki! Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. :) Amikor majd erre jártok, nektek is főzök szívesen. :) Puszi

      Törlés
  2. Hmmm...eszek is egy szendvicset 😵😭🤘

    VálaszTörlés