2017. február 17., péntek

Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos

Angol? Krimi? Nagyon brit? Na, akkor ide vele nekem!
Nagyon aranyos és izgalmas kis történet volt ez, de hát már a címből és a borítóból is csak jóra lehetett számítani.

Az ilyen laza tempójú angolos, modoros (a modoros szót itt most egyértelműen pozitív jelzőként használom), nyomozgatós krimikben én először is a szereplőket szeretem a legjobban, aztán jön a könyv helyszíne iránti rajongásom, legyen az vidéki kastély, poros londoni külváros, vagy éppen szívélyes városi rezidencia, és bizony ám, csak itt a sor végén kullog a nyomozás, maga a bűntény s annak megoldása.

Félreértés ne essék, szeretem a szépen kidolgozott, agytekervényeimet megdolgoztató gyilkosságokat, csak éppen a rendkívül finom körítés nélkül nem lennének azok, amik.
Szeretem ha egy krimi először a hangulatával fog meg magának, és Mrs. Jeffries története már az első oldalaktól kezdve ilyen volt.

Na de akkor lássuk, kik is voltak mostani bűntényünk szereplői:
Először is kezdeném a sort Witherspoon felügyelővel, akinek a szíve nagyon nagy, ő maga pedig egy jó kedélyű személyiség, ám a fogaskerekei közel sem forognak olyan gyorsan, mint a nagyrabecsült házvezetőnőjének, Mrs. Jeffriesnek.
Hepzibah Jeffries, a felügyelő házvezetőnője viszont nagyon tehetséges az apró mozaikdarabkák összerakásában és abban is, hogy munkaadóját mindig a helyes irányba terelje, ha egy bűntény megoldásáról van szó. Az ő karaktere szeretnivaló és bájos volt, egyből belopta magát a szívembe.

Muszáj még szót ejtenem Mrs. Jeffries különleges, ám rendkívül eredményes nyomozócsoportjáról is:
Először is idetartozik Mrs.  Goodge, a felügyelő szakácsnője, aki sosem mozdul ki a konyhából, mégis az összes londoni pletykát ismeri (az információszerző módszerei kiválóak), Betsy a fiatal szobalány, aki sosem fogy ki a mondanivalóból és szeret fecsegni is, ám ez a tulajdonsága remekül hasznosítható a nyomozás során. Smythe a kocsis, aki a londoni éjszakai élet koronázatlan királya, s az ő módszerei is roppant eredményesek tudnak lenni, ha információszerzésről van szó, és ne feledkezzünk meg Wigginsről, a felügyelő fiatal inasáról sem, aki minden héten más nőszemélybe lesz halálosan szerelmes, ám ettől eltekintve egy kedves és készséges fiatalember.

Ugye milyen sokszínű és különleges társassággal van dolgunk (és az olvasás után kijelenthetem, hogy az egyik legszórakoztatóbbal is)?


És itt jön még a képbe az a bizonyos gyilkosság, ami során egy londoni orvost holtan találnak a házában. Bizonyítékokból, és gyanúsítottakból nincs hiány, így Witherspoon felügyelő össze is zavarodik egy kicsit, és nincs teljesen tisztában azzal, hogy is kéne nekiállnia a nyomozásnak, de szerencséjére itt van Mrs. Jeffries, aki kézbe veszi a dolgokat, a felügyelőt is, és természetesen a gyilkos kilétére is fényt derít.

Szívesen olvasnék még több Mrs. Jeffries krimit, hisz egy bűntény, egy házvezetőnőbe bújt mesterdetektív, egy csésze meleg tea, és számomra kész is a tökéletes este. 

9/10

A könyvet köszönöm a Kulinária Kiadónak!

Zsófi

2 megjegyzés:

  1. Jópofa krimi lehet, nem ismertem eddig-köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg jópofa, :) ez remek jellemzése a stílusának! :)
      Jó szívvel ajánlom! :)
      Zsófi

      Törlés