2016. július 29., péntek

Otthoni segédletek

Ebben a bejegyzésben olyan könyvekről lesz szó, amik a könyvtár polcain ragadták meg a figyelmemet, és haza kellett hoznom alaposabb tanulmányozásra. :)

Helen Angharad Henley: 30 táska tűvel, cérnával

Annyira fellelkesültem ennek a könyvnek a lapozgatása során, hogy rögtön feltúrtam a rongyos zsákjaimat és kerestem is csodaszép anyagokat, amikből majd táskákat fogok varrni. Sajnos azonban még mindig jövő időről beszélhetünk, mert nem léptem a tettek mezejére, de csak dicsérni tudom a könyvet, nagyon alaposan, lépésről lépésre, fotókkal mutatja be a varrás menetét. Varrhatunk segítségével az egyszerű bevásárlótáskától a patchwork válltáskán át a függeszthető piperetáskáig szinte bármit. 
Van benne táska viaszosvászonból, farmerból, nyugágyvászonból, bőrből és mindenféle anyagból. Pelenkázótáskával és alkalmi táskával is próbálkozhatunk, de találunk benne koszorúslánytáskát, gyerektáskákat és cipzáras irattartót is. Hőszigetelt ételtartó, hordozható maciágy, játéktároló is készíthető a leírások alapján, a könyv végén szabásmintaívvel. Nekem nagyon tetszett, és remélem az egyik Heti ez+az-ban azért legalább egy táskát megmutathatok majd nektek, amit én készítettem.:)

André Martens: 10 perces frizurák

Ha már kész a táskánk, akkor készítsük el a frizuránkat is. Hát sajnos, ahogyan még nem készültek el a táskáim, úgy frizurát sem tudtunk készíteni ebből a könyvből. Egynémelyik annyira bonyolult volt, hogy hozzá sem mertünk kezdeni.  Zsófi szeretett volna kipróbálni pár fonást, de a tervezésen tovább nem jutott, így erről sem tudunk szemléltető képet mutatni. Tudom, ezt sajnáljátok a leginkább. :D
Arra jó volt ez a könyv, hogy megnézzük, milyen frizurákat nem tudunk csinálni. Amúgy szerintem a végeredmények, csúcsszuper, fodrászok által készített frizurák voltak, tehát inkább fodrászoknak ajánlanám. :D De aki mégis ennyire ügyes, azelőtt le a kalappal, mi is várjuk szeretettel fodrászkodni.:)


Mautner Zsófi: Főzőiskola/Alapfok

Ezt a könyvet azért hoztam haza, mert gyors belelapozás után találtam benne számomra is új dolgot, sok év főzéssel a hátam mögött. A másik nem is titkolt szándékom az volt, hogy Zsófi majd kipróbál egy-két receptet belőle, ugyanis mindezidáig szemernyi érdeklődést sem mutatott a főzés iránt. Gondoltam egy ilyen szép könyv, ezekkel az alapreceptekkel majd meghozza a kedvét. Ez egy igazán hiú ábránd volt, mert a könyvet is elkerülte nagy ívben. 
Viszont többször is Bence kezében találtam meg, akit sokkal jobban érdekel a főzés, mint  Zsófit, és szeretne is kipróbálni belőle pár receptet. Juhééé, mégis elértem, amit akartam, igaz, nem a célszemély mutatott érdeklődést, de az étel a családban marad. ;)

Nekem új dolog volt az például, hogy amikor hagymát pirítunk olajban, akkor jó, ha már azt megsózzuk egy picit, mert akkor a hagyma gyorsabban és jobban puhul és hogy a a tészta főzővizéhez nem szükséges olajat adni. Mindig tettem, mert így tanultam meg, de utánanéztem és azt olvastam, hogy így olaj nélkül jobban rátapad a tésztára a szósz. Lehet benne valami.
Maceszgombócot még soha nem csináltam (ha jól belegondolok, azt sem tudtam, hogy mi az), és egy tökéletes paradicsomlevest is találtam. Nekem hol így sikerül, hol úgy, de ezt még Bence is meg tudja csinálni. :) Megtudtam, hogyan lehet jó ropogósra sütni a zöldségeket, karfiolt, brokkolit, gombát és egy hibátlannak, tökéletesnek ígért palacsintareceptet is találtam. 

Sült csirke, húsleves, csirkepörkölt, galuska, fasírt, rántott hús és egyben sült húsok. Ezt mind-mind megtalálhatjuk a könyvben és azt gondolom, hogy ha ezt egy kezdő végigfőzi, már meg is tanult főzni, és jöhetnek a haladóbb receptek. Miután ebből kijegyzetelek majd nagyon sok mindent és visszaszállítom a könyvtárba, a második résszel fogok hazatérni. :)


Bear Grylls: A te életed - eddz érte!

Bear Grylls egy forradalmian új edzésprogramnak köszönhetően minden eddiginél fittebben, erősebben és felkészültebben nézhet szembe a kihívásokkal. A könyvben bemutatott edzések gyors és dinamikus gyakorlatsorokon alapulnak, amelyeket bárki, bárhol végrehajthat - harminc perc vagy akár rövidebb idő alatt!

Sokáig csak Bear Grylls kockahasában gyönyörködtem a Zsófi polcán heverő könyv borítóján. Majd egyszer gondoltam egyet és belenéztem. 
"Először is le kell szögeznem: nem vagyok született atlétaalkat. Bárcsak az lennék!" Ezt akár én is mondhattam volna, de képzeljétek el, hogy Bear mondta!! Éveken át görcsösen igyekezett, hogy vékony maradjon és a teste kidolgozott legyen, de csak sokára találta meg a helyes és végső utat. Ez a könyv az edzés alapelveit tartalmazza, majd a háromféle edzéstípust, amivel Bear Grylls ilyen csinos kis kockahasúra gyúrta magát. 
Nagyon szimpatikus könyv, mert a rövid ideig tartó edzéseket részesíti előnyben, rövidek, ám annál intenzívebbek. Akár 10 perc is lehet egy nap, ha annyira van időnk, de a leghosszabb is csak harminc perc.

Mindhárom edzésfajta nagyon megmozgatott, igaz még csak a fantáziámat. :D

Az első egy úgynevezett "kettlebelles" edzés. A kettlebell nem más, mint egy gömb alakú, öntöttvas súly, egy fogantyúval . A könyvben Bear Grylls megosztja velünk az eredetét, ami nagyon érdekes. Na szóval ezt az öntöttvas gömböt lóbáljuk ide-oda, ezzel hajolunk, ezzel fekszünk és ezzel ülünk fel, tulajdonképpen olyan ez, mint egy súlyzós edzés, csak a kettlebell súlya nem egyenlően oszlik el, nagyon jó törzsizomfejlesztő eszköz. Mindenképpen kedvet kaptam hozzá.

A másik edzésforma a saját testsúlyos edzés, ami azért egy átlagos halandónak (itt most magamra gondolok) elsőre nagyon nagy kihívás, és lehet, hogy másodjára is, mert nemhogy egykezes fekvőtámaszt nem tudok csinálni, hanem kétkezeset sem. Az oldalsó pók alkartámasz is nagyon keménynek tűnik, de az egylábas guggolás, a teljes híd és a V-felülés sem különben. De ahogy Bear is mondja: "Elbukni vagy feladni - a kettő nem ugyanaz... Csak tarts ki, és menj tovább"

A harmadik edzésforma a nekem legjobban tetsző, a Primal Power nyújtás, ami a jóga által inspirált erőgyakorlatok gyűjteménye, talán ezekkel fogok először megpróbálkozni, nem tűnnek végrehajthatatlannak még számomra sem. 
Mindenesetre én ajánlom ezt a könyvet, minden mozogni, edzeni szerető ember figyelmébe. Ha véletlenül egy év múlva kockahasam lenne, feltétlenül beszámolok majd róla. :D

Nem terveztem ilyen hosszú bejegyzést, csak pár szót terveztem minden könyvről írni, de elkapott közben a lelkesedés. :)

3 megjegyzés:

  1. Én ugyan nem tudok varrni, de a szomszédasszonyomat nagyon felcsigázta, így meg is rendeltem neki, és már birtokolja is!:)) Nélkületek rá nem találtam volna!:)))
    De ez nem az én pénztárcám rovására ment!:)))

    VálaszTörlés
  2. Ja! Nem egyértelmű így! Természetesen a 30 táska könyvről beszéltem:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha, más pénztárcája nem fáj annyira! :) Remélem, tetszik neki! :) Köszönet a jó könyvtárunknak! :) Bea

      Törlés