2016. június 27., hétfő

Ben H. Winters: Gyilkosság világvége előtt

Mi értelme gyilkosok után nyomozni, ha hamarosan úgyis mind meghalunk?

Hank Palace nyomozó már számtalanszor szembesült ezzel a kérdéssel, mióta a 2011GV1 jelű aszteroida megjelent a kutatók radarján. Többé ugyanis nincs esély a megmenekülésre, nincs remény. Csupán hat hónapnyi drága idő maradt a becsapódásig, aztán a Föld elpusztul. A visszaszámlálás során lenyűgöző képet kapunk az apokalipszis felé rohanó Egyesült Államokról: gazdasága összeroppant, a termény a földeken rohad. Zsúfoltak a templomok, zsinagógák. Az emberek világszerte hagyják félbe munkájukat - de nem úgy Hank Palace.
Ő a végére akar járni egy látszólagos öngyilkosságnak, abban a városban, ahol hetente tucatjával történik ilyesmi - csakhogy ez az egy valamiért gyanús neki. Ő az egyetlen, aki mindenáron tudni akarja az igazat, ám nyomozása során sokkal keményebb kérdésekkel is szembesülnie kell annál, mint hogy "ki a bűnös". Milyen alapokon áll civilizációnk? Mit ér egy élet? Mit tenne bármelyikünk, mit tennénk igazából, ha tudnánk, hogy napjaink meg vannak számlálva?


Ígéretesnek tűnt a könyv címe és borítója, s igazából ennyi elég is volt, hogy felkerüljön a listámra.
Ám bevallom,  csalódott vagyok... egyáltalán nem azt kaptam amire számítottam, s a fülszöveg is csalóka egy kicsit.
A Föld felé tartó halálos aszteroida témája nagyon érdekesnek tűnt, de a történet ezen részében csalódtam a leginkább. Ugyanis egyszer sem írták le a könyvben, hogy akkor most miért is lesz végzetes az aszteroida becsapódása a Földre nézve. Azt megtudtam, hogy az aszteroida átmérője körülbelül hat kilométer, de hát ugye ez azért nem olyan nagy? Így mivel ebben a témában nem jeleskedem különösebb tudományos ismeretekkel, nem értettem, hogy tudná elpusztítani az egész Földet egy hat kilométeres átmérőjű aszteroida... Egyszer-kétszer még beszélgettek a szereplők a becsapódás következményeiről, de abból sem sok minden derült ki számomra.

Ahogy a fülszöveget írja: A visszaszámlás során lenyűgöző képet kapunk az apokalipszis felé rohanó Egyesült Államokról: gazdaság összeroppant,  a termény a földeken rohad.
Hát nem tudom, azt a történet folyamán igazából egyszer sem említették, hogy a termény a földeken rohad, a gazdaság összeroppanásával és az apokaliptikus hangulattal már tényleg nem tudok mit kezdeni... Az embereknek volt vize,  élelme, gyógyszerei, a kórházi ellátás sem szűnt meg teljesen, benzin ugyan nem volt, de az autókat átbütykölték, hogy étolajjal is működjenek, ja és igen azt még el ne felejtsem, hogy kocsmák és éttermek is működnek még, főszereplőnk elég sokszor eszik étteremben a történet folyamán... egyszóval az apokaliptikus hangulat nekem egyáltalán nem ezt jelenti.

A főszereplő nyomozó Hank Palace pedig nagyon semleges volt számomra, sőt néha már egy kicsit idegesítőnek is találtam. Nem tetszett, hogy sokszor lenézéssel beszélt a mindent otthagyó, bakancslistájuk teljesítéséhez hozzálátó emberekről. És azt sem értettem, hogy mi ez a nagy hév és bizonyosság, amivel belevágott a cselekmény fővonalát adó nyomozásba.
És hát igen, itt van még a gyilkosság és a nyomozás, ami végig olyan semmilyen, a végkifejlet pedig egyáltalán nem meglepő és fordulatos. Én egyenesen mérges voltam azért is, amiért az is semmilyen volt. Elkeserítő, hogy az élet a világ vége előtt is úgymond a rendes kerékvágásban megy tovább, s a rendőrök továbbra is drogügyek miatt üldözik a rosszfiúkat, én egy ilyen apokaliptikus kriminek nevezett műnél sokkal jobb és eredetibb, titokzatosabb bűntettet vártam volna...



Ez a könyv kriminek nagyon gyenge volt szerintem, sci-fi-nek pedig nem is igazán mondható... hát nem valószínű, hogy el fogom olvasni a folytatását.

6/10

Zsófi

5 megjegyzés:

  1. A fülszöveg tényleg izgalmas történetet ígér, de elég furcsa, hogy szinte működött tovább minden rendesen. Szerintem az emberek többsége bepánikolna, és hisztéria törne ki, nem hiszem, hogy bejárnának még dolgozni. A bolti fosztogatások is gyakoriak lennének...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nem értettem, hogy miért hangsúlyozták a fülszövegben a világvége hangulatot, amikor a könyvben ez egyáltalán nem volt meg...a történet során kiderült, hogy hamarosan itt a vilégvége, de az emberek ezzel szemben meg egyáltalán nem így viselkedtek...
      Zsófi

      Törlés
  2. Hasonlóan látjuk a történetet. A legkifejezőbb leírása a könyvnek: olyan semmilyen. Se füstje, se lángja.
    A véget valóban nem részletezte az író, de sejteni lehet, hogy a becsapódást követően az amerikai kontinensen lesznek túlélők. Hiszen ők amerikaiak és nekik fenn kell maradniuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van, nagyobb a füstje, mint a lángja :)
      Te olvastad már, vagy tervezed olvasni a következő részt?
      Igen, abban pedig már semmi meglepetés sincs, hogy az amerikaiak mindent túlélnek...
      A gyilkosság megoldásánál és a befejezésnél rendesen csalódott voltam, én valami világmegváltó összeesküvés elméletre vártam (bár nem tudom miért, mert a történet nem igazán ilyen irányba tartott, de akkor is :)), erre történt, ami történt...kiábrándító volt...
      Zsófi

      Törlés
    2. Nem olvastam a folytatást, és nem is tervezem. Nem akarom kínozni magam :)
      Egyszerűen még mindig nem fogom fel, hogy mitől lett ez a könyv ennyire felkapott. Ahogy te is írtad, a krimi vonal gyenge volt, a világvége hangulatról meg ne is beszéljünk.

      Törlés