2016. május 1., vasárnap

Heti ez+az



Ezekről a könyvekről írtunk a héten:

Anna világa
Egy nem bonyolult, ám elgondolkodtató történetbe ágyazott felhívás a környezetünk, a földünk védelmére. Sok információt megtudhatunk a környezetvédelemről és egy eléggé lehangoló jövőképet fest le nekünk a szerző. 

Gyerekek! Tessék vigyázni!
Finn általános iskolás gyerekek, egy kissé zakkant tanító bácsi, zűrzavaros mindennapok, bárányhimlős óriás-repülőmókusok, két kutya Préri és Farkas, egy jó útra tért tanfelügyelő, mindez rengeteg humorral! Gyerekeknek és felnőtteknek is!

Edenbrooke
Könnyed, romantikus olvasmány egy szeleburdi álmodozó főhősnővel, gyönyörű angol tájakkal és egy Philip nevezetű rendkívül elbűvölő úriemberrel a főszerepben. Kíváncsian várom az írónő további könyveit.

Matthew McConaughey / Texastól a csillagokig
Egy Oscar-díjas színész életébe pillanthatunk be, gyerekkorától, fiatalkorán át egészen az Oscar díjig. Filmek sokasága, kritikák és Matthew interjú-részletek. Érdekes volt, sok filmet feljegyeztem magamnak, a kritikusok által gyengébbnek kikiáltottaktól az igazán nagyra méltatott filmekig, amiket majd szeretnék megnézni.


Miegymás:

Zsófi:
Igazából ezen a héten nem történt semmi érdekes, Anya még mindig nincs itthon, és még mindig hiányzik. Az esti futásokat jól elhanyagoltam (meg amúgy magamban nem is mehetnék, csak úgy, ha Sunny-t /belga juhász/, a legijesztőbb kinézetű kutyánkat is vinném magammal, aki egyébként csak nagyságban tűnhet ijesztőnek, mert emellett elég jámbor egy személyiség, na de majd a jövő héten futok vele egyet!).  Ehelyett pókerezek a fiúkkal (néha már elég sok zsetont is sikerül bezsebelnem), utána pedig olyan filmeket nézünk, amiket már százszor láttunk. Titi például egyik este nagy Charlie Chaplin nézős kedvében volt, Bence viszont nem szeretett volna némafilmet nézni, a következő párbeszéd zajlott le közöttük:
Titi: -Tudom mit nézzünk, nézzük a Modern időket.
Bence: - Most nem akarok némafilmet nézni.
Titi: - Akkor nézzük az Aranylázat. (itt már elkezdtem mosolyogni az orrom alatt)
Bence: - Attól még, hogy negyedóránként mondanak egy szót a filmben, az még néma film.
Titi: - Jó, akkor nézzük a Diktátort.
Na, itt már mind a ketten felnevettünk Bencével, Titusz megállíthatatlan, ha valamit el szeretne érni (és mivel ő legkisebb és legcukibb is, általában sikerül is neki), de amúgy büszke vagyok rá, hogy ennyi idősen ilyen kiváló filmes ízléssel rendelkezik. :)
Örülök, hogy a hétvégén hozzánk is megérkezett a jó idő, így sokat tudtam olvasgatni a kertben. :)
Jaj, majdnem elfelejtettem a cirkuszt! :) Nagyon  jó volt, még Apának is tetszett, pedig ő eddig nem volt cirkuszba járó típus.

Bea:
Még mindig nem vagyok otthon Zsófiékkal, bár ezt is otthonnak mondhatom, hiszen ez a régi otthonom, itt születtem, itt voltam gyerek, sőt tinédzserkoromat is ebben a városban, sőt ebben a lakásban töltöttem, ahová most hazautaztam Anyukámhoz. Elárulom, Nyírbátorról van szó, a város rengeteget változott az eltelt nagyon sok évben. Van egy nagyon szép sétáló utcája, amin végigsétálva nagyon sok szép szoborban gyönyörködhetünk.



Mint írtam, ez gyermek- és ifjúkorom helyszíne, és amikor itt vagyok, mindig kutatok, matatok, előkerülnek régi dolgok, régi könyvek. Mostani kutatásom kezdetén, előbukkant a szekrény mélyéről kedvenc gyermekkori alvótársam, ő pedig nem más, mint Muki. Középkorú már ő is, velem együtt, és kissé megviselt állapotban van, de hamarosan meggyógyítom, és megmutatom majd nektek felújított állapotban is. 

Találtam több régi évkönyvet is, nosztalgiával böngésztem, lapozgattam őket és nagyon érdekes - ma már talán egy kicsit vicces - hirdetéseket találtam bennük, köztük egy könyvekkel kapcsolatosat is. Ez az álláshirdetés az 1987-es Magyar Ifjúság Évkönyvében volt, külön figyelmetekbe ajánlom a fizetést! :) Szerintem ez akkoriban egy elég korrekt kezdő fizetés volt.:) 


Nagyon érdekes, hogy akkor még nem állt rendelkezésünkre a világháló, nem lehetett csak úgy beütni valamit, amire kíváncsiak voltunk, és ha okosodni akartunk, vagy éppen kvízkérdésekre válaszolni, akkor bizony csak könyvek vagy éppen ilyen évkönyvek álltak rendelkezésünkre. Egy érdekes kérdés az 1984-es Nők Lapja évkönyvből, a Tanár úr kérem! Egészségünkről rovatból:


A kérdés: Agatha Christie népszerű detektívhőse, monsieur Poirot, ha esze működtetésével  rájön valami titok nyitjára, mindig így kommentálja a sikert: - Megdolgoztattam a kis szürke agysejtjeimet. A megjegyzés pontos, az agyunk felületén elhelyezkedő idegsejtek csakugyan szürkék. És milyen színű az agy belseje? (Hmmm.... kíváncsian várom a választ.:))) Nem ér internetet használni a válaszokhoz! :)

És még egy játék ugyaninnen:

"Regényhősök, művek, szerzők

A női főhős neve: Natasa. Ez a világirodalom egyik legnagyobb regénye. Mi a mű címe, ki az írója?

Gyalogolni jó - ezt a címet adta szerzője riportkönyvének. Ki a szerző, milyen műveit ismered még?

A cselekmény színhelye a Don-vidék; tárgya az intervenció és polgárháború története, egyéni sorsokon keresztül. A szovjet irodalom e reprezentáns alkotását a világ minden kultúrnyelvére lefordították. Mi a mű címe, ki a szerzője? (figyeltétek? szovjet irodalom...)

"Szürke haja lebben az égen, kékítőt old az ég vizében" Ki írta az anya megjelenítésének e feledhetetlen szavait? A vers címe, szerzője?

"Milliók egy miatt". Melyik klasszikus drámánkban hangzanak el e szavak? Ki írta a művet, mi a címe?"

Végezetül pedig egy vintage eszközt mutatok nektek, amennyiben az 1960-as évekből származó dolgokat már mondhatjuk annak. Kínzóeszköznek tűnik, anyukám elárulta, hogy annak is érezte, mert mindig odacsípte használat közben a ..........-t. Na, kitaláljátok mi ez? Elárulom, Zsófi kedvéért kerestem meg és viszem is haza, mert újabb kísérletnek szeretné alávetni magát.:)

A képek minősége nem tökéletes, nézzétek el ezt nekem, telefonnal készítettem, és csatát vívtam Zsófival, hogy felkerülhessenek, tehát hangsúlyozom mégegyszer: a képeket én (Bea) készítettem. :))

Még lett volna mutatnivalóm, bár az már nem nosztalgia, hanem valami más, de azt elteszem a jövő hétre, nézzetek be hozzánk jövő vasárnap is.

Heti zeneajánlatunk:
E heti zeneajánlatunkkal most Anyát szeretnénk meglepni Anyák napja alkalmából. Tegnap készítettük ezt a feldolgozás felvételt, a szám eredeti előadója az Ink Spots. Bence énekel és gitározik, én pedig csak gitározok. Reméljük, hogy most jól megleptünk Anya, fogadd szeretettel a kis köszöntésünket!  :)


Legyen szép jövő hetetek!

Bea és Zsófi

11 megjegyzés:

  1. EZ FANTASZTIKUS! /mármint a zene/ de az egész heti ez+az is remek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Mama! Örülök, hogy tetszik!:)Zsófi

      Törlés
  2. (ha jól rémlik, akkor ez egy szempilla göndörítő :D )
    Jók ezek a régi képek, az én anyukám kezdő fizetése 1300 Ft volt 1970-ben :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eltaláltad! :) Viccesnek tűnnek ezek a régi fizetések, de az abban az időben sok mindenre elég volt, legalábbis többre, mint manapság. :)Bea

      Törlés
  3. Hűűűű, jól megsirattatok korán reggel..:) Nagyon meghatódtam, a zene gyönyörű!! Imádom Bencének ezt a fajta hangját is. Szeretlek benneteket és nagyon büszke vagyok rátok!!! Anya/Bea
    /Ilyenkor szoktam azt mondani rátok, hogy "sunyi majmok", mert nekem a tegnap a bejegyzés szerkesztésekor egy teljes más zenét raktatok fel, és én gyanútlanul olvastam reggel, nem tudtam felkészülni még papírzsepikkel sem.:)/
    Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűséges... nem kell ezt túl ragozni: "Anya még mindig nincs itthon, és még mindig hiányzik. .." + egy gyönyörűséges zene ennyi... tudd, mi a fontos, mi számít.
    egy másik nem túl cirkuszkedvelő...

    VálaszTörlés
  5. Az egy szempillagöndörítő, nem? (És igen, mikor kitépi az ember szempilláját, vagy becsípi az ember szemhéját, elég kellemetlen a használata...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen,igen, egy szempillagöndörítő! :) Ma is lehet ilyet kapni, láttam már drogériákban. De ez mégis egy eredeti 60-as évekbeli eszköz, amivel a nagymamám csípte oda a szemhéját. :)) Zsófi

      Törlés
  6. Nem néztem meg a kommenteket, igyekszem kitalálni, de neeeee, mondd, hogy az nem műszempilla felhelyező csipesz :D (mondjuk nem tudom mi a hivatalos neve, mert nekem sosem volt :) )
    S az agynak milyen színe lehet?! hmm... én homokszínűnek mondanám! A vicc, hogy sokáig boncnok akartam lenni, de nem emlékszem.... aztán tanár lettem xD, hát hagyjuk is.. megyek tanulni :D :D
    ui: szuper bejegyzés lett, s igyekszünk most már nem kihagyni egyet sem :*
    Puszink

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Háát... lehet, hogy műszempillát is fel lehet vele helyezni, de Anyukám csak szempillagöndörítőként ismeri és használta.
      Már nem emlékszem mi volt a válasz az agyra, most már szabad megnézni a neten. :D
      Boncnok?!! Érdekes szakma lett volna az is. ;)

      Törlés