2016. március 26., szombat

Lesley Pearse: A múlt nyomában

1953. június 2-át írunk, Anglia II. Erzsébet királynő koronázását ünnepli. Molly Heywoodnak azonban egészen máshol járnak a gondolatai. A húszas éveiben járó lány, aki apja vegyesboltjában dolgozik Somerset egyik aprócska falujában, az ünnepséget hátrahagyva barátnője házához siet. Az erdei lakban rettenetes tragédia fogadja: Cassie-t meggyilkolták, és hatéves, félvér kislánya, Petal nyom nélkül eltűnt. 
Bár az országos lapok is felkapják a tragikus ügyet, senki nem tud semmit a kislányról. Cassie múltját rejtély övezi. Az egyetlen nyom, ami elvezethet a lány családjához, egy levél, melyet Cassie Londonból kapott. Molly elhatározza, hogy Londonba költözik, hátha ott sikerül a kislány nyomára bukkannia.
A nagyvárosba érkezve azonban keserűen tapasztalja meg, milyen nehezen boldogul egymagában egy vidéki lány. És minél közelebb kerül az igazsághoz, annál veszélyesebbé válik az útja. Molly mindent feladott - az otthonát, a boldogságát és esélyét a szerelemre - azért, hogy megtalálja Petalt. Lehet, hogy az élete is veszélyben forog?

Lesley Pearse rajongó lévén, aki már az összes magyarul megjelent könyvét elolvasta, bátran kijelenthetem, a szerzőnek újra sikerült egy tőle már megszokottan fordulatos, eseményekben, kalandokban gazdag, romantikus könyvet írnia.  

Sikerült a főhősnő,  Molly személyében ismét  egy erős, magabiztos főhősnőt teremtenie, aki már a történet elején a szívünkbe lopja magát, nemcsak megkedveljük, hanem szinte a barátnőnknek érezzük. A történet pedig magával ragadó, az 1950-es évek Angliájában játszódik,  amikor még a lányok élete a családjuktól vagy a férjhezmenetelüktől függött, de a bátrabbak és önállóbbak már munkát vállaltak, olykor a családjuknak is ellenszegülve.

Ilyen lány volt Molly is, aki a szüleivel élt  Somerset egyik aprócska falujában, és az apja vegyesboltjában dolgozik. Amikor felfedezi meggyilkolt barátnője holttestét és kislányának eltűnését, az addig szelíd, nyugodt természetű Mollyban felébred az erős, határozott lány, és a rendőrség lassú, semmitmondó munkáját látva, ő maga szeretné felkutatni és megtalálni a gyilkost, de leginkább a feltételezhetően elrabolt kislányt, a hétéves Petalt. Gyermekkori barátja, a rendőr George támogatja a londoni munkavállalásában, de arról mit sem tud, hogy a lány mennyire kitartó a nyomozásban.

Szembeszállva agresszív apjával munkát vállal Londonban, barátokra talál, és bár történnek vele keserves, szomorú dolgok is, az önálló és határozott Molly bátran állja a megpróbáltatásokat, barátokra, szerelemre is talál, éli a fiatal lányok életét, hétvégén szórakozni járnak, pletykálnak és öltözködnek. Nagyon szerettem a könyvnek ezt a részét is, a szerző remekül érzékeltette az 50-es évek Londonjának hangulatát, a háború utáni helyzetét, láttam magam előtt a lerombolt épületek maradványait, az eltörölt élelmiszerjegyek utáni London megmámorosodott lakosságát, a lányok vidámságát, bájosságát, csacsogását, ugyanakkor a szegény negyedek lakosságát is megismerhettem, akik bár nehéz körülmények között éltek, mégis nagyon összetartottak és számíthattak egymásra.  

Lesley Pearse szereti hősnőit egy látszólagos boldogságból mély kétségbeesésbe taszítani, csak azért, hogy aztán a főhős bebizonyíthassa rátermettségét, erejét és kitartását. Nem volt ez másképpen ebben a könyvben sem, Mollyra egyszercsak rászakadt az ég, élete új irányba fordult és ne felejtkezzünk el a nyomozásról sem, ami tartogat még izgalmakat és meglepetéseket a történet végére is. Molly igazán figyelemre méltó, kedves, bájos egyéniség volt, aki ha néha bizonytalankodott is, mint a magafajta lányok és nem sikerült neki minden elsőre, nem adta fel, a nehéz helyzetekben feltalálta magát,  minden mély gödörből kikecmergett, minden csúcsot meghódított.  

Remek kikapcsolódás volt ez a könyv, régi korok hangulatával, Londonnal, romantikával, izgalmakkal, megbocsátással, szeretettel. Lesley Pearse rajongóknak kötelező olvasmány! :) Aki pedig nem találkozott még Lesley Pearse történeteivel, ez egy kiváló történet az ismerkedéshez.



A könyvet köszönöm az Alexandra Kiadónak!

10/10

Bea

4 megjegyzés:

  1. Én még nem olvastam tőle semmit, ezek szerint érdemes elkezdeni!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi az hogy! Erős nőkről ír kalandos történeteket, olvasmányos stílusban. Tégy vele egy próbát!:)Bea

      Törlés
  2. Remek, olvasmányos regényeit mindig élvezettel olvasom Három könyvet sikerült eddig megszereznem, a többit kerestetem. Remélem, sikerrel. Olvassátok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is ezt ajánljuk mindenkinek, olvassatok Lesley Pearse-t! Neked pedig sok szerencsét kívánunk a hiányzó példányok felkutatásához! :)

      Törlés