2016. március 2., szerda

A mesés kelet világa

Az Egy gésa emlékiratai film megnézése, majd a könyv elolvasása után volt egy időszakom, amikor teljesen rákattantam a Távol-Kelet világáról, történelméről szóló könyvekre, vonzott az itt élő emberek világa, történelme, kultúrája. Így most gondoltam,  felelevenítem emlékeimet ezekről a könyvekről eme kis válogatás formájában, hátha nektek is megjön a kedvetek, hogy egy kicsit jobban megismerjétek e távoli vidékeket.
A képen szereplő kis horgolt gésát a nagymamám készítette nekem, ebben a "gésás" időszakomban, ugye milyen cuki (a Nagyim és a gésa is)? :)

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Mint már írtam,  ez volt az a könyv, ami elindította nálam a nagy "keleti könyvlavinát", és szerintem ez a legismertebb könyv ebben a témában. 
Aki már látta a filmet, de még nem olvasta a könyvet, annak is ajánlom olvasásra, mert remekül kiegészítik egymást. Nekem a kedvenc szereplőm az undok, de gyönyörű Hatsumomo volt... :)




Pearl S. Buck könyvei
Pearl S. Buck műveiről már írtunk korábban és részletesebben a Kedvenc íróink rovatban, így most csak linkelem ezt a bejegyzést: Pearl. S. Buck/Kedvenc íróink
A történetei Kínába visznek el minket, a kínai történelem több korszakát is megismerhetjük belőlük, de ez  ne ijessze el azokat, akik nem kedvelik a történelmi regényeket, mert könyvei középpontjában inkább az emberi sorsok állnak, amikhez "csak" kiegészítésképp szolgál a történelem. Nagy családi kedvenc könyvünk tőle az Irodalmi Nobel-díjas Édes anyaföld. Ez tulajdonképpen egy családregény, ami egy szegény földműves fiú kemény munkával és szenvedéssel való magasabbra emelkedéséről szól. 

Liza Dalby: A cseresznyevirágok hölgye
Ez a könyv tulajdonképpen egy dokumentumregény, az író Liza Dalby a hatvanas években antropológiát tanult, majd elutazott Kiotóba, hogy a titokzatos gésák életét tanulmányozza, sőt testközelből tanulmányozza, ugyanis egy időre ő is gésának áll, elsajátítja mindazt, amit a gésáknak tudniuk kell. Én nagyon élveztem ezt a történetet,  jobban és "hivatalosabban" ismerhettem meg a gésák világát Liza Dalby élményei által.

Liza Dalby: Muraszaki meséje
Nagyon kíváncsi voltam Liza Dalbynak erre a másik könyvére, fiktív történetére is. Ez a könyv 11. századbeli Japánba kalauzol el bennünket,  főszereplője pedig Muraszaki-sikiburól, aki a mai napig is leghíresebb japán alkotásnak, a Gendzsi regényeknek szerzője. Csakúgy, mint az írónő előző könyvét, a Muraszaki meséjét is nagyon élveztem. A Japán iránti rajongásomat teljes mértékben kielégítette ez a könyv, sok dolgot megtudtam a korabeli szokásokról, de maga a történet is élvezetes olvasmány volt.

Kiharu Nakamura: Kiharu, a gésa
Vissza a gésákhoz. :) Az Egy gésa emlékiratai után nagyon megörültem, amikor egy újabb gésás könyv a kezembe akadt, ami még ráadásul egy igaz történet is volt. A könyv által megismerhettem Kiharut  fiatal lányként, majd később híres és ragyogó gésaként, aztán egy édesanyaként, aki egyedül próbált helytállni egy világháború sújtotta országban. Kiharu története magával ragadó volt, egy mindennapinak egyáltalán nem mondható élet tárult elém a könyv lapjain keresztül. A könyv hangvétele sokkal személyesebb volt, mint az Egy gésa emlékiratai, de elég is az összehasonlításból, mert mind a két könyvet nagyon szerettem. :)

John Burnham Schwartz: Haruko hercegnő
A történet narrátora Haruko, a japán császárné. 1959-ben, huszonnégy évesen feleségül megy a koronaherceghez, és ezzel ő lesz a világ legtitokzatosabb, legrégibb és legzártabb monarchiájának az első nem arisztokrata származású tagja.
A regényt valós történet alapján írta a szerző. A ma is élő Micsiko japán császárnő élete tárul elénk a könyvben, aki Harukóhoz hasonlóan, szintén szerelemből ment feleségül az akkori koronaherceghez. A fiatal lány közemberként került a császári palotába, és fia születése után olyan súlyos válságon ment át, olyannyira megviselték a császári udvar szigorú szabályai, hogy átmenetileg megnémult.
Ez a könyv lehet összetöri a hercegnőségről kialakult álmainkat (ha vannak még ilyen álmaink egyáltalán), de megint egy rendkívüli nő életébe és egy távoli világba nyerhetünk betekintést. Megismerhetjük a császári palota szigorú szabályok szerint zajló mindennapjait, és az igaz szerelem erejét is. 

Alan Brennert: Honolulu
Hát ez a könyv már a címe alapján is kakukktojásnak tűnhet így a többi könyv között, hisz mi köze van Honolulunak a mesés kelet világához? A könyvet elolvasva viszont választ kapunk erre a kérdésre, így mindenképpen szerettem volna ezt a könyvet is beletenni ebbe a válogatásba, annál is inkább mert Anyával mindketten nagyon szerettük.
Könyvünk főszereplője a koreiai Csin tizenhét évesen "fényképmenyasszonyként"  érkezik Hawaiira, ahol a várt jobb élet és lehetőségek helyett egy iszákos férj és kemény munka várja. Ám Csin pontosan abba az erős és kitartó hősnő típusba tartozik, amit én nagyon kedvelek, így nem hajol meg a nehézségek előtt, hanem hozzálát, hogy kemény munkával jobbá tegye az életét. Mind a "fényképmenyasszonyság" intézménye, mind a 1900-as évek eleji Hawaii története és kultúrája ismeretlen volt előttem, de a könyv csodálatosan bemutatta ezt a sokszínű világot.

Zsófi

4 megjegyzés:

  1. Ez igen, jól összegyűjtötted az ilyen témáju könyveket. A kis horgolt gésára már nem is emlékeztem. Emlékszem viszont az Édes anyaföldre, ami megragad az ember agyában, szívében, és tényleg bepillanthatunk egy távoli világ életébe, kultúrájába. Választottam magamnak másik olvasnivalót is a listádról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, hogy felejthetted el? :) :)
      Az Édes anyaföld örök kedvenc marad, és örülök, hogy találtál még a listában kevedre való könyvet. :)
      Puszi Mama! :D
      Zsófi

      Törlés
  2. Szia Zsófi!
    Nekem is egyik kedvencem Az egy Gésa Emlékiratai című könyv. Én is nagyon szerettem. Lehet, hogy majd én is olvasok hasonló könyveket. Köszi a könyv ajánlókat. :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy tetszett ez a kis válogatás!
    Engem nagyon elvarázsolt a gésák, és ezeknek a távoli országoknak a titokzatos világa. :)
    Az egy Gésa emlékiratai pedig nekem is az egyik legkedvencebb könyvem. :)
    Zsófi

    VálaszTörlés