2015. december 12., szombat

Jojo Moyes: Páros, páratlan

Az életben többnyire egyszerű a matek: a páros ügyek sokszor páratlanul zűrösek.
Több okból is szörnyű, ha az embert elhagyja a gyerekei apja, egyebek közt a pénzügyek meg a szörnyű csalódás miatt is. De még a végtelenül fárasztó, minden energiát felemésztő anyagi küszködésnél is rosszabb, hogy amikor olyasmi történik, amivel nem tudunk mit kezdeni, akkor az egyedülálló szülőnél nincs magányosabb ember a világon.
Így van ezzel Jess is, aki egyedül neveli kislányát, Tanzie-t és a férje korábbi kapcsolatából származó fiát, az emós Nickyt, aki a szomszéd srácok miatt igen nehéz helyzetben van. A kislány viszont matekzseni, de akármennyit gürcöl Jess, a Tanzie tehetségéhez illő, méregdrága magániskolára sehogy sem jön össze a pénz. Hacsak... hacsak meg nem nyeri a skóciai pénzdíjas matekversenyt. Odáig azonban el is kell jutni. Skóciáig hosszú az út, főleg, ha egy ócska tragaccsal indul útnak az ember, ráadásul forgalmi nélkül.  Ekkor lép a színre Ed, a lapátra tett cégvezető, akinek pénze és ideje is van jócskán. Neki más gondjai akadnak: a törvénnyel került összetűzésbe. És persze magányos, és komoly lelkifurdalás gyötri.

Jojo Moyes két könyvét olvastam eddig, a Tiltott gyümölcsöt és az Akit elhagytál-t.  Az előző kicsit kevésbé, de a második az nagyon szíven talált. Mindkettő kicsit más-más stílusban íródott, és meg kellett állapítanom, hogy a Páros, páratlan ismét egy másfajta stílus, kicsit könnyedebb,  a jelenben, a mai korban játszódik a történet. Remek szereplőket vonultatott fel az író ebben a könyvben. Kezdve Tanzie-vel a 10 éves matekzseni, szemüveges kislánnyal, akit csudabogárnak tartanak az iskolában, mert leginkább a matematika érdekli, kicsúfolják, mert imádja a flitteres ruhákat, amiket az anyukája, Jess varr neki.  A bátyja Nicky sem kevésbé furcsa figura, 16 éves, gót srác, aki festi a szemét, füves cigit szív, hogy aludni tudjon és az utcabeli gonosz fiúk rászálltak, állandóan megverik. De benne agresszivitásnak nyoma sincs, inkább magába fojtja a gondjait. Jess, aki csak Tanzie vér szerinti anyukája, éppen annyira szereti Nickyt is, de nem találja az utat a megoldáshoz. E nagyon szeretnivaló családnak a megkoronázása Norman, a hatalmas, szőrhullató, nyáladzó kutya, aki jeleskedik még az iszonyú büdös szellentés tudományában is.

Hozzájuk csapódik Ed,  az élet gyakorlatias oldalát alig ismerő, gazdag, ám magányos, ugyanakkor eléggé magának való férfi. Az élet furcsa játékaként mindannyian - igen, Norman is - bezsúfolódnak Ed kocsijába, hogy eljussanak Skóciába, a Matematika Olimpiára.


Az út során mindannyiukat megismerjük, ahogyan ők is szép lassan megismerik egymást. Megtudjuk, hogy miért hagyta el Jesst a férje, hogy Ed miért magányos, és mit gondol az életről, a családról Nicky. Azt is megtudjuk, milyen lehet egy állandóan szellentő kutyával egy kocsiban utazni. (Erről személyesen van ugyan tapasztalatom,  de az életben nem olyan vicces, mint a könyvekben. :)) Ahogyan megismerjük, úgy szeretjük meg őket és akarjuk, hogy sikerüljön, amit szeretnének. 
Nagyon megható, szeretnivaló történet volt, Jojo Moyes úgy tudta megmutatni szereplői életét, hibáit és esendőségét, hogy azzal együtt lehetett szeretni őket, és közben hinni abban, hogy a jó elnyeri jutalmát és minden rossz végül jóra fordul. Papírzsepiket sem árt bekészíteni a könyv második felére, nekem szükségem volt rájuk.:)
Most úgy érzem ez a Moyes-könyv tetszik a legjobban, de nagyon kíváncsi vagyok még a Mielőtt megismertelek című regényére is. 

10/10

Bea

14 megjegyzés:

  1. Jól hangzik! :) De most gonoszat fogok kérdezni. Nem gonoszságból, hanem mert tényleg érdekel és el nem tudom képzelni, mi a válasz. Tehát: Hogy kell kiejteni az író nevét? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vegazus! Mi ezen nem is gondolkodtunk, nemes egyszerűséggel, amúgy "magyarosan" "jojo mojesz" -ként emlegetjük. :) :) De akkor már én sem hagyom ki a kérdést: Te hogy ejted?? :) Bea

      Törlés
    2. Ó, azt hittem, tudni fogjátok a helyes kiejtést. :) Én azt nem tudom eldöntnei, hogy amolyan spanyolosan kell-e, és akkor a jojó helyett hohó :D és a mojesz is lehet esetleg mohesz... nem tudom. :) én még nem olvastam tőle, úgyhogy eddig nem kellett kiejtenem. ;)

      Törlés
    3. Ez is nagyon vicces változat :), Zsofi szerint Dzsodzsónak lehet még ejteni, a mojesz az marad.:) De persze ez sem szakértő változat.:) Hátha valaki olvassa a kis eszmecserénket és felvilágosít bennünket.:))

      Törlés
    4. Rákerestem a neten. Brit az írónő, úgyhogy a keresztnévben Zsófinak van igaza: Dzsodzsó. A vezetéknevet viszont semelyikünk nem találta ki: Mojsz. https://www.howtopronounce.com/jojo-moyes/

      Törlés
    5. Köszönjük hasznos kutatómunkád! :) Nagyon menő a hangzása így, de ahogy Zsófit és magamat ismerem, mi már csak megmaradunk a megszokott jojó mojesz-nél.:):) De azêrt a hohó moheszen is itt mosolygok magamban.:) b.

      Törlés
    6. Örülök, hogy szereztem néhány vidám percet. :D

      Törlés
  2. Most szereztem be, ha kiolvasom a mostani könyvem, az következik, főleg, hogy felcsigáztatok!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó döntés kedves Adrienn, nagyon jó kis könyv. :) b.

      Törlés
  3. Nekem a Mielőtt megismertelek volt az első könyvem az írótól, és mivel az annyira szíven talált, és még napokkal később is eleredtek a könnyeim, ha rá gondoltam, ezért vettem meg ezt a könyvet is, viszont nekem hatalmas csalódás :( A Mielőtt megismertelek életem egyik legmeghatározóbb könyve, bár lehet, hogy csak jókor jó helyen talált el, imádtam 10/10, viszont ez nekem nagyon unalmas volt, valami olyasmire számítottam, mint az, de semmit nem kaptam.. egyátalán nem tetszett, nem érintett meg, csak túl akartam esni rajta...

    VálaszTörlés
  4. Előfordult már, hogy nekem sem tetszett egy olyan könyv, amit az egekig magasztaltak a molyon. Az is lehet, hogy rossz napon, rossz órában, rossz percben kezdtem el. Lehet, Te is így voltál ezzel a könyvvel, vagy a Mielőtt megismertelek miatt túl magasak voltak az elvárásaid. Vagy egyszerűen csak nem érintett meg. Még nálunk, csaladon belül is vannak ilyen nagy vélemény különbségek. :) Ami nekem fantasztikus, az Zsófinak csak egy átlagos könyv, vagy éppen fordítva.
    Tegnap egy kedves molytársamtól megkaptam karácsonyi ajándékba a Mielőtt megismerteleket és Az utolsó szerelmes levél könyveket is, így most már semmi sem tart vissza, hogy elolvassam őket. Természetesen leírom majd, hogy tetszett. :) Bea

    VálaszTörlés
  5. Kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni a Mielőtt megismertelek, a Páros páratlanhoz viszonyítva. :) Várom majd a bejegyzést.
    Én egy könyvtári változatot olvastam anno a Mielőtt megismertelekből és nagyon meg szeretném szerezni magamnak, de már sehol nem lehet kapni :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképpen fogok írni róla, de azt hiszem már csak karácsony után tudom elolvasni. Antikvár oldalakon is keresgélted már?

      Törlés
    2. Hu, ott még nem, nem nagyon ismerek ilyeneket, Libri könyvkeresőjét próbáltam és Rukkolán, hátha de sehol sincs:/

      Törlés