2015. szeptember 3., csütörtök

Pittacus Lore: A Negyedik (A Loreini krónikák 1.)

A Lorienről érkeztünk a Földre, tizenkét évvel ezelőtt. Úgy nézünk ki, mint ti. Ugyanazt a nyelvet beszéljük. Köztetek élünk. De másmilyenek vagyunk. Olyan hatalommal rendelkezünk, amiről ti nem is álmodhattok. Elképzelni sem tudjátok, milyen erősek és gyorsak vagyunk. Hozzánk hasonló szuperhősöket eddig csak filmeken és képregényekben láthattatok - De mi valóban létezünk.  ...Kezdetben kilencen voltunk. Elsőt Malajziában ölték meg. Másodikat Angliában kapták el. Harmadikkal Kenyában végeztek. Hatan maradtunk. Most én következem: A Negyedik.

Ígéretesen indult a történet, földönkívüliek, akik köztünk élnek, az ilyen téma számomra nyerő. Negyedik - John Smith-ként- sokadik lakhelyére, az Ohio-beli Paradise-ba költözik és kezdi el új életét, valamint tanulmányait a helyi középiskolában. Amikor rögtön az első napon beleköt az iskola futballsztárja és fenegyereke, akkor azt gondoltam, hogy nem olvasom tovább, mert nem biztos, hogy érdekel. Az, hogy az első napon, első látásra szerelembe is esett, csak megerősített ebben az elhatározásomban. De úgy döntöttem, hogy kicsit mégis olvasom, hogy egy kis ízelítőt kaphassak a földönkívüliségéből. Némileg átállítottam az agyam fiatalabb üzemmódra, más szemmel folytattam a könyv olvasását.  Egy idő után amolyan X-man, Superman feelingem lett,  tetszettek a különös tulajdonságai, szupererői. Bár a főszereplő John nem váltott ki belőlem semmi különös szimpátiát vagy rajongást, emlékei a Lorienről viszont igen, és a kutyáját, Bernie Kosart is nagyon megkedveltem. A szerelem sem volt számomra elég hiteles, nem éreztem annyira szerelmük nagyságát, csak úgy szerelmesek voltak és kész. A történet sem volt annyira mély és bonyolult, a végén picit sok volt nekem a harc, mégis éreztem a kényszert, hogy egyhuzamban végigolvassam. Tetszettek Hatodik szuperképességei, érdekel, mit rejt még a Láda és kíváncsi lettem a többiekre is.  A könyvre nem tudom azt mondani, hogy hűű, ez aztán nagyon jó volt, mégis úgy érzem, el kell olvasnom a következő részt. Ki érti ezt? :)

8/10

Bea

9 megjegyzés:

  1. És Zsófi is el fogja olvasni? Ezek után nagyon érdekes lenne egy fiatalabb olvasó szemszöge is, aki közelebb áll időben az ilyen iskolai helyzetekhez.

    Egyébként én is szemeztem már ezzel a könyvvel, de most ez alapján még nem sikerült eldöntenem, hogy elolvassam-e. Előbb-utóbb talán terítékre kerül nálam is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos most nem tudom rávenni, de ő még kritikusabb az ilyen könyvekkel, mint én. Nyugodtan olvasd el, nem volt rossz, én is el fogom olvasni a következő rèszèt. No meg sokan a molyon is 5 *-ot adtak a könyvnek.

      Törlés
    2. Igen, szerintem el fogom olvasni, csak az a kérdés, hogy mikor. Látom, elég hosszú a sorozat és még nincs is lezárva.

      Törlés
  2. Hát én egyenlőre ezt most elrakom későbbre.... :)
    Kor ide, kor oda nálunk Anya az ifjúsági könyvek, a young adult és egyéb más műfajok (nagy) rajongója, bár lassan engem is rászoktat..... :)
    zsófi

    VálaszTörlés
  3. Hehe :) Én is szeretem a jó young adult könyveket, szerintem "kortalanok", bárkinek tetszhet.

    VálaszTörlés
  4. Mikor a könyv értékelését olvasom, már az első pár mondat után kezdem kitalálni, hogy ki írja kettőtök közül az értékelést, és nagyjából majdnem mindig eltaláltam. Ezt nem .Zsófira tippeltem!, de ez nem nyert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó játék ez a kitalálósdi! :) Miből tippeltél Zsófira?

      Törlés
  5. Azt hiszem annál a résznél gondoltam Zsófira mikor a földönkívűlieket említi és, hogy az ilyet szeretem megfogalmazást írtad. Nem gondoltam, hogy ez is a te műfajodba tartozik, mert én az ilyen témáju könyveket, filmeket nem szeretem..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig a földönkívüliek sokkal inkább az "én műfajom", mint Zsófiê :), de már néha ő is elkalandozik ilyen irányba.

      Törlés